Czarodzieju, poruszyłeś tutaj w odpowiedzi kwestię wyprowadzania draceny "na bambusa". Zdaję sobie sprawę, że to wymaga czasu, jednak...
Babcia moja posiada wysoki egzemplarz sanderiany, ok 120cm. Łodyga jej jest niestety cienka. Niewiele grubsza, niż u mojej niskiej roślinki. Roślina stoi przy wschodnim oknie, na podłodze, trochę słońca zabierają jej wyższe rośliny stojące bliżej okna, jednak cała ściana pokoju jest słoneczna (okna).
Chciała bym, aby moja dracena miała grubszą łodygę, jedynym jednak pomysłem, jaki mam na to w tej chwili (poza latami hodowli ;) ) jest dostarczanie jej większej ilości światła. Czy ktoś ma może jakieś inne pomysły lub może mi coś doradzić w tej kwestii?
"Wysoko mnie ceni - mówisz? Wiem, zażądałby więcej niż 30 srebrników" Moje... wszystko
Czy wolność oznacza anarchię?
Dracena sanderiana nie będzie miała nigdy takiej łodygi grubej jak np. juka czy inne draceny bo ta dracena nie ma genetycznie zdolności do aż tak dużego grubienia pnia bynajmniej w warunkach domowych. Można jej pogrubić pień poprzez regularne cięcie ale to zbyt długo czasowa zabawa.
@Miket
wiem że długo wątek nie był poruszany. od tygodnia jestem szczęśliwym posiadaczem draceny. zastanawiam się czy po rozmnożeniu tej roślinki będzie mi rosła wzwyż czy będzie malutka?? juz trochę czasu minęło odkąd zrobiłeś te zdjęcia więc możesz sie pochwalic:)