Datura-wszystko o niej,praktyczne porady cz.1(11.2008-06.2011)
- aage
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 mar 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam!!!
Dostałam dorodną sadzonkę tego pięknego krzaka DATURY żółtej. Wczoraj przesadziłam ją do większej donicy. Mam pytanie dotyczące nawożenia. Wszyscy na forum mówią że to żarłoczna roślina jeśli chodzi o nawozy. Kupiłam specjalny nawóz do datur. Czy mogę już zacząć ją podlewać tym nawozem?? Co ile dni takie podlewanie z nawozem stosować?? Aha i czy mogę w tym roku liczyć na kwiaty?? Jak dużo uroście moja datura jeszcze w tym roku??
Dostałam dorodną sadzonkę tego pięknego krzaka DATURY żółtej. Wczoraj przesadziłam ją do większej donicy. Mam pytanie dotyczące nawożenia. Wszyscy na forum mówią że to żarłoczna roślina jeśli chodzi o nawozy. Kupiłam specjalny nawóz do datur. Czy mogę już zacząć ją podlewać tym nawozem?? Co ile dni takie podlewanie z nawozem stosować?? Aha i czy mogę w tym roku liczyć na kwiaty?? Jak dużo uroście moja datura jeszcze w tym roku??
-
- ZBANOWANY
- Od: 30 kwie 2009, o 20:40
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Mam na imię Krystyna,a moja przygoda z roślinami w domu i ogrodzie dopiero się zacząła.Bardzo jestem ciekawa czy Daturę można hodować w domu w donicy,czy też konieczne jest jej przesadzenie do ogrodu po jakimś czasie(jeśli tak,to po jakim)? Raczku,proszę o radę: moje okna są od południa,czy to dobra strona dla Datur? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.Pozdrawiam.
Krysia.

Mam na imię Krystyna,a moja przygoda z roślinami w domu i ogrodzie dopiero się zacząła.Bardzo jestem ciekawa czy Daturę można hodować w domu w donicy,czy też konieczne jest jej przesadzenie do ogrodu po jakimś czasie(jeśli tak,to po jakim)? Raczku,proszę o radę: moje okna są od południa,czy to dobra strona dla Datur? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.Pozdrawiam.

- iwika
- 500p
- Od: 17 paź 2006, o 14:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Przez okres od wiosny do jesieni musi stać na dworze bo ładnie nie zakwitnie. Nawet młode sadzonki mogą śmiało już stać na dworze.Krystyna.F pisze:Witam wszystkich bardzo serdecznie!![]()
Mam na imię Krystyna,a moja przygoda z roślinami w domu i ogrodzie dopiero się zacząła.Bardzo jestem ciekawa czy Daturę można hodować w domu w donicy,czy też konieczne jest jej przesadzenie do ogrodu po jakimś czasie(jeśli tak,to po jakim)? Raczku,proszę o radę: moje okna są od południa,czy to dobra strona dla Datur? Będę bardzo wdzięczna za pomoc.Pozdrawiam.Krysia.
Iwona i Lhasa Apso
Mój prawie ogród - Iwika
Mój prawie ogród - Iwika
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Ewa wydaje mi się,że jest to związane z tym,że jeden badylek był bardziej zdrewniały niż drugi.U mnie szybciej ukorzeniały się te bardziej zdrewniałe.Gałązki,które były całkiem zielone nie udalo mi się ukorzenić tym sposobem,po prostu zgniły.Na razie tą ukorzenioną wsadź już do ziemi a z drugą gałązkę jeszcze zostaw w wodzie.Cynamon pisze:Kto rozwiąże zagadkę ;) ... odcięłam ok. miesiąc temu jeden pęd datury, przecięłam na połowę i włożyłam wg instrukcji... do wody z rozgniecioną tabletką węgla ... pojawiły się białe kropki, a potem piękne korzonki, ale tylko ... na jednej częsci pędu ... nie wiem, dlaczego nie na obu ???
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
Witam Wszystkich! Moja daturka wytworzyła sobie dodatkowy pęd, nie urywałam go. Może to jest przyczyna jej bardzo powolnego wzrostu w górę(pęd główny). Bardzo żółkła mimo nawozu i podlewania, przyczyną były chyba mszyce( do głowy mi wcześniej nie przyszło żeby jej listki obejrzeć) wielkie i wypasione -już po nich
. Kolorek wrócił do normy ale dalej mam wrażenie że nic nie rośnie w górę, czy mogę liczyć na chociaż jeden kwiat w tym roku. Codziennie biegam sprawdzić czy nie stała się pokarmem dla czegoś
i czy puszcza nowe liście. Jeżeli dobrze zrozumiałam(przeczytałam) to liście nie symetryczne są podstawą dla kwiatów
Podlewam florowitem do kwitnących, czy to wystarczy
. Może jeszcze jakieś zabiegi są wskazane a ja nie wiem o nich.
Pozdrawiam Monika

Podlewam florowitem do kwitnących, czy to wystarczy

Pozdrawiam Monika
Jakie to szczęście móc Kochać i być Kochanym.
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Renatko niestety datury trzeba na jesieni przenieść do chłodnego,najlepiej ciemnego pomieszczenia.
Datury kilkuletnie trzeba dodatkowo przyciąć od góry.
Monia datury posadzone w gruncie na początku bardzo wolno rosną,ponieważ całą siłę skupiają na dobrym zakorzenieniu się w podłożu.
Dopiero potem zabierają się za liście i kwiaty.
Masz racje,pąki kwiatowe pojawiają się po wytworzeniu liści niesymetrycznych.
Datury kilkuletnie trzeba dodatkowo przyciąć od góry.
Monia datury posadzone w gruncie na początku bardzo wolno rosną,ponieważ całą siłę skupiają na dobrym zakorzenieniu się w podłożu.
Dopiero potem zabierają się za liście i kwiaty.
Masz racje,pąki kwiatowe pojawiają się po wytworzeniu liści niesymetrycznych.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7