Bugenwilla - uprawa, pielęgnacja, kwitnienia

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Mawri
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 22 kwie 2008, o 08:56

Post »

Zaglądam z bólem do tego wątku i wkleję wspomnienie po mojej bugenwilli
Obrazek
Obrazek
To było trzecie kwitnięcie w tym roku,lipiec. Następnie wróciłam po 2 -miesięcznym wyjeździe i osoba opiekująca się domem zaniedbała moje rośliny . Ratuję drzewko oliwne i już odbiło z nowymi pędami,laur też już się zbiera ,inne przetrwały ale bugenwilla niestety .Mam jeszcze szczepkę ukorzeniona na wiosnę ale jest bardzo młodziutka i muszę poczekać na kwitnienie pewnie dwa lata. Może ktoś z was planuje przycinanie, chętnie przyjmę coś do ukorzenienia. Chyba że ktoś widział gdzieś bugenwille w okolicy Katowic gdzie mogę ją kupić o tej porze roku.
Bardzo mi zależy na tej roślinie i strata rośliny skończyła się małą kłótnią domową.
Joanna
Reposit-09
Konto usunięte na prośbę.
Od: 26 cze 2007, o 19:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A tak kwitła moja:

Obrazek

Czy myślicie, że powinnam ją już schować do domu? Obecnie nie wygląda zbyt "kwitnąco", ale to chyba dlatego, że także jeden z domowników ją zaniedbał podczas mojej nieobecności.
Awatar użytkownika
iwonaxp
1000p
1000p
Od: 18 kwie 2008, o 10:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No właśnie jesień na karku.Podpowiedzcie mi jak powinnam postąpić z bugenvillami ?
czy je przycinać ? czy pozostawić w całości ? i w jakim pomieszczeniu przechować ? Już kwiaty opuściły i listki praktycznie też wiec chyba pora na przezimowanie :) co mi poradzicie ?
A tu wam przesyłam bugenville były naprawdę piękne i było ich bardzo dużo
krzewy olbrzymie jedno lub wielokolorowe
Obrazek Obrazek

---8 lut 2009, o 10:24---
Moje bugenville trzymałam w piwnicy o tem ok 10 stopni w średnim nasłonecznieniu.W styczniu zaczęły opuszczać listki, ale stwierdziłam że jeszcze zawcześnie by wnieść je do mieszkania. Listki niestety zwinęły się i opadły.Wniosłam więc kwiaty do mieszkania, ale czy się opuszczą jeszcze ? Jak mam teraz z nimi postępować ?
Pozdrawiam - Iwona
Mój mały ogródek
Awatar użytkownika
Leśny Duch
1000p
1000p
Od: 10 lut 2009, o 12:40

Post »

powiedzcie mi, czy jest szansa - z własnych doświadczeń - na kwitnieni bugenwilli po zimowaniu w wyższej temperaturze? Czytałam "instrukcję" na pierwszej stronie, chciałam jednak zapytać, jak to wygląda w praktyce. Jaka jest maksymalna temperatura zimowania? Będę musiała ją wystawić na klatkę, ale boję się, że ktoś ją ukradnie.
I jeszcze pytanie co do Vera - przeczytałam, że jest to odmiana karłowa - do jakiej wielkości dorasta?
Dzięki z góry za odpowiedź:)
Pozdrawiam!:) Joasia
Na leśnym balkonie
marzena 63
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2008, o 06:39
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Joasiu
ja swoją Bugenwille zimuję na oknie w korytarzu gdzie jest kaloryfer.Temperatura ok-15-17 C.Na początku marca przyniosłam ją na parapet południowy do pokoju gdzie jest temp.19 C.Już zaczyna mi kwitnąć.
pozdrawiam Marzena
Spis moich linków
zanetchen
100p
100p
Od: 23 kwie 2009, o 12:43

Bugenwilla - Bougainvillea

Post »

A to moja bugenwilla. Jak widać służą jej wakacje na dworzu. Raz w swoim krótkim zyciu zakwitła i już się to więcej nie powtórzyło-pewnie dlatego iż trzebą ją zimować a mi się nigdy nie udało zapewnić jej takich warunków. Następnie miałam pomysł, żeby zrobić z niej drzewko bonsai, ale to chyba wykracza poza moje możliwości :)
Może jakieś mądre uwagi? :) Obrazek
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

Moje zimowane w pokoju kwitną co roku.
zanetchen
100p
100p
Od: 23 kwie 2009, o 12:43

Post »

kontra pisze:Moje zimowane w pokoju kwitną co roku.
No to ciekawe. Bo moja b. traci dużo liści i potrafi nagle w zimie wypuszczać nowe pędy... Stoi w kuchni i pewnie jest jej tam za ciepło.
Pewnie miałeś "chłodniejsze" warunki :)
kontra
200p
200p
Od: 12 kwie 2009, o 18:31
Kontakt:

Post »

Chyba nie - bo najstarszą mam od dobrych kilku lat (nawet nie pamiętam skąd a to nietypowe u mnie), mieszkała w dwóch domach w różnych warunkach temperaturowych. I co roku gubi liście, które potem odrastają i kwitnie. Bardzo lubiła też być wystawiana w lato na balkon czy do ogrodu. W tym roku jeszcze nie wystawiłam - za bardzo wieje.
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Uwagi na jej temat znajdziesz jeśli poczytasz temat od początku http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... sc&start=0
a także jeśli skorzystasz z wyszukiwarki .
O bugenvillii pisalismy juz na forum sporo więc zapraszam :D
Mawri
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Moja roślina zanadto wybujała,czy mogę ja przyciąć po tym kwitnieniu? T o drugie kwitnieniew tym roku i już nie chcę aby dalej wyrosła ku górze

Obrazek
Joanna
Mawri
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

stoi w słoneczku na parapecie ,podlewam deszczówką ,czasem kranówą, regularnie ja zasilam Pokonem do kwitnacych ale teraz chce przejść na codzienne zasilanie naprzemiennie Plantonem S i Plantonem K. taka metode stosuje inny forumowicz i efekty ma spektakularne. Daleko mi do takiej wiedzy ,wiec korzystam z podpowiedzi doświadczonych.
Dwie małe bugenville też już zabierają się do drugiego kwitnienia. wstawię fotki wieczorkiem
Joanna
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06

Bugenwilla

Post »

Bugenwilla do normalnego rozwoju potrzebuje słońca, ciepła, którego w tym roku wszędzie brakuje. Jeśli jest zimno to z wodą nie trzeba przesadzać, żeby jej nie zalać. Ogólnie wszyscy uprawiający bugenwillę na powietrzu mają podobne kłopoty. Ja mam tą roślinę od 5 lat i dotej pory nie sprawiała mi kłopotu a w tym roku kwitnienie jest skąpe, listki jakieś chore, dotego mszyce. po prostu musimy poddać się warunkom pogodowym.
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10

Post »

ale ja moją kupiłam w tym roku, w pełni uliścioną... u mnie zrzuciła wszystkie liście. Może na początku faktycznie przesadziłam z wodą, ale teraz już naprawdę skąpo ją podlewam, a ona dalej się rozbiera :( Nie wiem jak ją ratować...
Awatar użytkownika
maria.k55
1000p
1000p
Od: 24 maja 2009, o 16:06

Bugenwilla

Post »

Wobec powyzszego jako początkującej poradzę tak: jak będzie taka pogoda jak obecnie trzymaj ją w domu na słonecznym parapecie, podlewaj umiarkowanie i spryskuj jej liście zwiększając wilgotność, a gdyby było już ciepło i słonecznie to wystaw na zewnątrz w osłonięte od wiatru miejsce i podlewaj dwa razy w tygodniu z odżywką, myślę, że oczywiście ją przesadziłaś od chwili zakupu. Proponuję ci przejrzeć cały ten wątek o bugenwilli to jest skarbnica wiadomości.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”