Szybko rosnący?

Drzewa ozdobne
tomass
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 maja 2009, o 11:30

Post »

Dziś wsadziłem milin amerykański, zobaczymy co z tego będzie.
Pyzdra
100p
100p
Od: 8 mar 2007, o 19:53

Post »

Milin rośnie szybko wysoko na 3-4 m, ale to roślina pozycyjna. Rośnie w określonym miejscu i nie bardzo pnie się na boki.
Winobluszcz pięciolistkowy jest bardzo dobry na siatki ogrodzeniowe i to polecam.
tomass
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 maja 2009, o 11:30

Post »

jeśli masz milin i możesz coś o nim napisać to poproszę.
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A ja doradziłabym jodły kalifornijskie - rosnąc tworzą po prostu ścianę.
Tak wyglądały u mnie dwa lata temu - a teraz jedna ściana nie do pokonania dla wzroku

Obrazek
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43

Post »

tylko że jodły to ogromne drzewa ! po 20 latach mają ok 8-10 m wysokości
po 30 latach dorastają spokojnie do 15 m
no i mają bardzo silny system korzeniowy - ogrodzenie spokojnie mogą zniszczyć (od fundamentów)

a z późniejszym ich ścięciem nie jest prosta sprawa - ciężko dostać pozwolenie na ścięcie jodły bo to cenne drzewa
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
marivsz
1000p
1000p
Od: 9 sie 2008, o 19:20
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

:shock: Aż takie mają korzenie :shock: to widzę że u mnie będzie problem bo rośnie dośc blisko ogrodzenia :cry: heee najwyżej za 15 lat zmieni się ogrodzenie :D
ogródeczek
storczyki
"Czasem człowiek sądzi, że ujrzał już dno ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna. "
Awatar użytkownika
reniazt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 wrz 2007, o 20:42

Post »

Fakt, ja się nie martwię, bo moje jodły rosną jak widać zdala od ogrodzenia - na skarpie i miały za zadanie tak sprytnie podzielić ogród.
Swoją rolę spełniają, faktycznie są już ogromne, ale nam to nie przeszkadza.
Jak się nam znudzi ich rozłożysty wygląd - pomyślałam, że będziemy eksperymentować i podcinać im gałęzie od dołu. To też może dać fajny efekt.
Pozdrawiam, Renia
W moim ogrodzie cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
dianek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 lip 2008, o 11:43

Post »

lepsze koło ogrodzenia niż przy samym domu...
ludzie sadzą sosny i jodły 2 metry od domu a po 15 latach się dziwią że mają wodę w piwnicy, a po 30 latach dom jest zagrożony ze względu na popękane fundamenty, które uszkodzone zostały przez korzenie drzew

w końcu nie z byle powodu Polski Komitet Normalizacyjny stworzył normę w której określone są minimalne odległości drzew i krzewów od budynków, ogrodzeń, granic działki, i sieci wszelakich - by było bezpiecznie :)
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Pyzdra
100p
100p
Od: 8 mar 2007, o 19:53

Post »

Do Tomassa
Milin amerykański to intensywnie rosnące pnącze do 10 m. wymagające podpór, czyli nie czepia się do muru samodzielnie. Można pomóc mu piąć się w górę, ale gorzej z kierunkami bocznymi.
U mnie rośnie tego cała masa, bo wybijają z korzeni odrosty. Mam fatalną ziemię ,ale mu to nie przeszkadza i osiąga spore rozmiary. Kwitnie w lipcu ok. miesiąca w zależności od pogody bywają lata, że kwitnie jeszcze we wrześniu . Kwiaty trąbkowe w kolorze intensywnej czerwieni przed opadaniem różowiejące, ale są też żółtawe. Najpopularniejsze odmiany na rynku to: Campsis radicans
-//- Flamenco - czerwony
-//- Flava - kremowy
U mnie rośnie przy południowej ścianie jak winogrono. Bywają zimy suche i mrożne, które powodują ,że część ubiegłorocznych pędów zamiera ,ale to widać w maju i czerwcu. Wystarczy te suche usunąć i rośnie dalej.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”