Ogrodowy "niemowlak" Miiriam 2009r cz.1
- dianek
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 24 lip 2008, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
sadzonki sa świeże... ale korzenie uszkodzone i później żeby się przyjęły to problem już sadzącego a nie sprzedającego :/ no i na roślinkę z doniczki często jest gwarancja - bo małe szanse żeby sie nie przyjęła, a na gruntowe szans nie ma ...
a przy okazji - zapraszam na mój Balcony Garden - link niżej ^^
a przy okazji - zapraszam na mój Balcony Garden - link niżej ^^
Pozdrawiam, Diana
Mój ogródek
Mój ogródek
- tu.ja

- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Po długiej nieobecności zrobiłaś 'wejście smoka" - tyle zdjęć pięknych roślin! Sporo tego masz. Bratki rokoko bajeczne! Barwinek o pstrokatych listkach również. Żałuję, że nie możemy obejrzeć zdjęć rh i azalii - bardzo mi się podobają i noszę się z zamiarem kupna kilku.
Współczuję buszujących gryzoni pod ziemią. U mnie też niestety są, ale nie w takiej ilości. A próbowałaś już zniechęcić je ostrymi przyprawami typu chili, pieprz itp?
Znalezionej "kaski" lepiej się nie dało zainwestować
- też bym tak zrobiła.
Współczuję buszujących gryzoni pod ziemią. U mnie też niestety są, ale nie w takiej ilości. A próbowałaś już zniechęcić je ostrymi przyprawami typu chili, pieprz itp?
Znalezionej "kaski" lepiej się nie dało zainwestować
-
KDanuta

- Od: 24 kwie 2008, o 10:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Bernadettko moja hebe też wyłysiała , przycięłam ją
nisko i ładnie odbiła, berberysy kupowałam na allegro
z gołymi korzeniami po 1 zł, posadziłam, mocno przyciełam
i wszystkie się przyjęły :o
z gołymi korzeniami po 1 zł, posadziłam, mocno przyciełam
i wszystkie się przyjęły :o

- Od: 8 lis 2006, o 18:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Bernadetko! Nie było Cię na forum, ale nie próżnowałaś, tyle roślinek u Ciebie kwitnie. Z podanych pomysłów najbardziej podoba mi się ten z berberysami. Róże i wrzosy muszą mieć słońce.
Pozdrawiam Dorota
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
- Miiriam

- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witajcie Kochani
Bardzo cieszę się z waszych wizyt i pozostawionych śladów.
Dziękuję za opinie i uwagi - są naprawdę cenne i bardzo na nie liczę
Marysiu takie formowane żywopłoty widziałam w zeszłe wakacje w Bieszczadach. Bardzo mi się spodobały i znalazłam dla takiego żywopłotu zastosowanie w moim ogrodzie. A teraz kiedy dianek podpowiedziała mi jakie odmiany kupić będzie mi łatwiej. Może już jesienią się uda .. bardzo bym chciała
Dorotko T - ja bardzo czekam na Twoje trzy ( a nawet więcej ) grosze .
Część hebe straciłam już bezpowrotnie . Zauważyłam , że łatwiej przetrzymują zimę takie młote, mniejsze roslinki , niż starsze już okazy ,... chyba , że to przypadek.
Przyznam szczerze, że nad wrzosami na tym długim pasie nie myślałam wcale ..... ale może ..
Dorotko - Danio Rzeczywiście - duża część mojego ogrodu się zmieniła ... również dzięki tym forumowiczom, którzy ofiarowali mi swoje nadwyżki . Poza tym ciagle trwają prace wykończeniowe przy domu .. więc ... doba ciągle za krótka
Berberysowy żywopłot planuję na dość długim pasie odgradzającym drogę wjazdową od części z krzewami owocowymi Myślę , że będzie tam fajnie wyglądał i jednocześnie osłoni krzewy od wiatrów ( zwłaszcza tych zimowych ) ...
Co pod tujami - nadal nie wiem jeszcze - zbieram pomysły
Bardzo cieszę się z waszych wizyt i pozostawionych śladów.
Dziękuję za opinie i uwagi - są naprawdę cenne i bardzo na nie liczę
Marysiu takie formowane żywopłoty widziałam w zeszłe wakacje w Bieszczadach. Bardzo mi się spodobały i znalazłam dla takiego żywopłotu zastosowanie w moim ogrodzie. A teraz kiedy dianek podpowiedziała mi jakie odmiany kupić będzie mi łatwiej. Może już jesienią się uda .. bardzo bym chciała
Dorotko T - ja bardzo czekam na Twoje trzy ( a nawet więcej ) grosze .
Część hebe straciłam już bezpowrotnie . Zauważyłam , że łatwiej przetrzymują zimę takie młote, mniejsze roslinki , niż starsze już okazy ,... chyba , że to przypadek.
Przyznam szczerze, że nad wrzosami na tym długim pasie nie myślałam wcale ..... ale może ..
Dorotko - Danio Rzeczywiście - duża część mojego ogrodu się zmieniła ... również dzięki tym forumowiczom, którzy ofiarowali mi swoje nadwyżki . Poza tym ciagle trwają prace wykończeniowe przy domu .. więc ... doba ciągle za krótka
Berberysowy żywopłot planuję na dość długim pasie odgradzającym drogę wjazdową od części z krzewami owocowymi Myślę , że będzie tam fajnie wyglądał i jednocześnie osłoni krzewy od wiatrów ( zwłaszcza tych zimowych ) ...
Co pod tujami - nadal nie wiem jeszcze - zbieram pomysły
- Miiriam

- Od: 13 maja 2007, o 00:17
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
EEE tam .. już jestem w domku - bo.. zimno
.
Wczoraj kupiłam cyprysika sungold i thujopsisa compata .. i dziś szukałam dla nich miejsca.
A kiedy kupowałam torf dla moich Rh i azalii dostałam całą skrzyneczkę skalniaczków do odratowania - są w marnym stanie .. ale może sie uda coś z nimi zrobić - mam tam np. 2 sasanki i in .. czy mogę potraktować je Asahi ?
Kupiłam też nawóz do różaneczników - i przeczytałam , że mam rozsypać wokół i wymieszczać z podłożem .. ale tutaj mam problem - bo część z nich jest wsadzona na rabatce przykrytej włókniną i wysypanej żwirkiem .. i nie wiem jak mam podać im tę odżywkę ?
Wysypać na żwirek i podlać - rozpuścić w wodzie i podlać ???
Wczoraj kupiłam cyprysika sungold i thujopsisa compata .. i dziś szukałam dla nich miejsca.
A kiedy kupowałam torf dla moich Rh i azalii dostałam całą skrzyneczkę skalniaczków do odratowania - są w marnym stanie .. ale może sie uda coś z nimi zrobić - mam tam np. 2 sasanki i in .. czy mogę potraktować je Asahi ?
Kupiłam też nawóz do różaneczników - i przeczytałam , że mam rozsypać wokół i wymieszczać z podłożem .. ale tutaj mam problem - bo część z nich jest wsadzona na rabatce przykrytej włókniną i wysypanej żwirkiem .. i nie wiem jak mam podać im tę odżywkę ?
Wysypać na żwirek i podlać - rozpuścić w wodzie i podlać ???