Odchwaszczanie działki.

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 00:34

Post »

U mnie na działeczce też sporo skrzypu niestety. Ponieważ jestem w początkowej fazie tworzenia mojego ogródka większość zachwaszczonego pola potraktowałam randapem. niestety na skrzyp nie podziałał i chyba trzeba będzie wykopywać go ręcznie. mam jednak wrażenie, że moja działkowa gleba jest zakwaszona o czym może świadczyć obecność mchu, paproci, poziomek, skrzypu. Jak można sprawdzić pH gleby??
Awatar użytkownika
kamkamk
200p
200p
Od: 7 maja 2009, o 14:18

Post »

koril1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 lut 2009, o 11:22

Re: Mechanicznie

Post »

colezka pisze:Witam

Jeśli masz dostęp do ciężkiego sprzętu polecam ,,stalerzować'' lub użyć ,,glebogryzarki'', a następnie wygrabić.

Natomiast później można użyć środka ,,Rundap''(chyba tak to się pisze) oczywiście w rozsądnej ilości trzeba rozrobić i opryskać.
Czytałam, że roudap nie rozkłada się biologicznie i wnika do warzyw, a my to spożwamy, oraz że w roku 2012 ma być wycofany i zabroniony. ;:14 nareszcie jakaś poprawa w stronę ekologii :D
Kocham konie i moj ogrodek
koril1
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 lut 2009, o 11:22

Post »

Roudap jest stworzony przez --nazwa zastrzeżona1--, a --nazwa zastrzeżona1-- ma patent na sacharynę czyli cola light, czyli RAK jak znalazł, ostatnio to tu nawet diabetycy rezygnują ze wszystkich produktów light, plus słodziki, czarna śmierć :!:
Kocham konie i moj ogrodek
Awatar użytkownika
AgAlinek
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 21 cze 2010, o 10:56
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Odchwaszczanie działki.

Post »

Witam :wit
Mam pytanie dot. odchwaszczania działki.
Zakupiłam działkę o powierzchni 500 m2, która jest zarośnięta przez różne chwasty (do wysokości 50 cm) przede wszystkim skrzyp polny (zdjęcia)
Czy najpierw skosić wszystko a potem spryskać środkiem chwastobójczym?
czy nie kosić, spryskać i zostawić przez zimę?
A może zaproponujecie inną opcje

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”