Kalendarz biodynamiczny
- jadzia123
- 200p
- Od: 27 sie 2008, o 12:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No masz babo placek, miałam nadzieję, że wybrałam zły moment i dlatego tak marnie wyszły! Ostatnia deska ratunku - pociechy to to, że była to NIEDZIELA
. Dzięki za szybką odpowiedź, pozdrawiam.

Zapraszam do ogródka
Ogródek Jadzi 123.
Ogródek Jadzi 123.
Ja mam aż 3 kalendarze i każdy różni się co do rodzju warzyw ( liść, kwiat, korzeń, owoc), co wy na to, kogo słuchać, a może jeszcze inne macie?!
1. "rok ogrodnika 2009"-ogrody dodatek
2. "Mój piękny ogród" 2009
3. "Dni siewu"- Maria Thun
i jeszcze jeden wyszukany w internecie
1. "rok ogrodnika 2009"-ogrody dodatek
2. "Mój piękny ogród" 2009
3. "Dni siewu"- Maria Thun
i jeszcze jeden wyszukany w internecie

Kocham konie i moj ogrodek
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
Re: Kalendarz biodynamiczny
W księgarni są już kalendarze biodynamiczne z "Działkowca" na rok 2010. 
W mojej księgarni płaciłam za niego 6,48zł.
W tej chwili księżyca ubywa i jest to bardzo dobry czas na dokarmianie roślinek domowych.
Dodatkowo księżyc przebywa w znaku Raka= dni liściowe ( do niedzieli) więc robię moim roślinkom zielonym prysznic a kwitnącym kąpiel.
I nawożę..oczywiście tylko te, które teraz nie odpoczywają.
Odkąd stosuję te zasady moje roślinki nie chorują, nie grasuje przędziorek itp.

Nie namawiam lecz dzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami.

W mojej księgarni płaciłam za niego 6,48zł.
W tej chwili księżyca ubywa i jest to bardzo dobry czas na dokarmianie roślinek domowych.
Dodatkowo księżyc przebywa w znaku Raka= dni liściowe ( do niedzieli) więc robię moim roślinkom zielonym prysznic a kwitnącym kąpiel.
I nawożę..oczywiście tylko te, które teraz nie odpoczywają.
Odkąd stosuję te zasady moje roślinki nie chorują, nie grasuje przędziorek itp.

Nie namawiam lecz dzielę się z Wami moimi spostrzeżeniami.

Podaje link do kalendarza biodynamicznego na miesiąc listopad.
http://ww6.tvp.pl/4915,20091026938672.strona

http://ww6.tvp.pl/4915,20091026938672.strona
- riane
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 lut 2008, o 12:02
Muszę poczytać o M. Thun.
A tymczasem ciekawostka z Wikipedii:
A tymczasem ciekawostka z Wikipedii:
No i teraz wróżbici mają problem, bo znaki zodiaku nijak się nie pokrywają z gwiazdozbiorami, hi hi.Ekliptykę podzielono w starożytnym Babilonie około roku 500 p.n.e na 12 równych części po 30°. Nazwy 12 znaków (nie 13 gwiazdozbiorów) Zodiaku podzielone na cztery pory roku:
* Baran, Byk, Bliźnięta - znaki wiosenne.
* Rak, Lew, Panna - znaki lata.
* Waga, Skorpion, Strzelec - znaki jesienne.
* Koziorożec, Wodnik, Ryby - znaki zimowe.
W czasach, gdy podzielono ekliptykę na znaki Zodiaku, punkt Barana, który rozpoczyna znak Barana, znajdował się w gwiazdozbiorze Barana.
Na skutek precesji osi ziemskiej punkt Barana w ciągu tych 2500 lat przesunął się o około 30°, czyli na początek gwiazdozbioru Ryb.

Agata
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Zajrzyj tutaj, Asiu : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... A#p1317742
-
- 1000p
- Od: 13 paź 2008, o 19:00
A ja przeszłam 2 lata temu etap uzależnienia od kalendarza (jak niektórzy np od horoskopu) i jak pisali, że dobry dzień na konserwacje narzędzi, to lazłam do piwnicy, chociaż miałam grypę:) Teraz się uspokoiłam i stosuję ogólne zasady: księżyc przybywa - sieję, ubywa - tępię chwaściory, poza tym wiele tych porad słyszałam od babci kiedyś, np, że w czasie nowiu nic się nie uda. Trochę mnie zdziwiło, że w przydomowym ogródku (tyci małe, 3X5) rosło wszystko na medal, a dopiero potem zobaczyłam, że w tym dniu wg kalendarza wara od grządek:) Na działce za to rzodkiewka siana w tym dniu była bleeeee, mała, gorzka, żal patrzeć. Ale jakieś archiwum X tu zaczynam....... w każdym razie - ogród jest niepojęty, lecz jaki KOCHANY!!!!!!!!!
Nigdy nie można powiedzieć o ogrodzie - uff, gotowe. I to mnie właśnie zachwyca!!!!!!!!!!
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
Esteci i łakomczuchy
Esteci i łakomczuchy cz.2- aktualna
- Sunrise
- 200p
- Od: 25 sty 2010, o 19:13
Witam,
Kupiłam w tym roku dwa kalendarze biodynamiczne:
1. wyd. Mój Piękny Ogród
2. wyd. Działkowiec
Porównałam sobie i oba kalendarze nijak się do siebie miały
nie zgadzały sie dni liścia, kwiatu, korzenia i owocu i co za tym idzie znak zodiaku w którym przebywa księżyc danego dnia.
W kalendarzu z Mój Piekny Ogród dni jakby były przyspieszone o 2-3 dni w stosunku do Działkowca
i nie zgadzały się godziny wejścia do znaku nawet z przesunieciem 2-3 dniowym
Pogrzebałam w internecie na stronach o astronomi i okazało sie, że to kalendarz z Działkowca jest prawidłowy. Nie zgadzały sie tylko minuty wejścia księzyca w znakach, po prostu tak jak radzą trzeba wziąć poprawke ok. 30min.
Zdenerwowałam się, że wyd. Mój Piękny Ogród robi ludzi w balona, w zeszłym roku korzystałam właście z tego kalendarza i okazało się, że to pomyłka.
Nie znam innych kalendarzy ale jak trafią mi w ręce to tez je przeanalizuje.
Chciałabym jeszcze dodać, że nie jestem w żadny stopniu powiązana z żadnym wydawnictwem.
Wierzę w moc oddziaływania księzyca na nasze uprawy i staram się postępować zgodnie z zaleceniami, mam nadzieję, że skutkuje to w tym roku ogromnymi zbiorami
Kupiłam w tym roku dwa kalendarze biodynamiczne:
1. wyd. Mój Piękny Ogród
2. wyd. Działkowiec
Porównałam sobie i oba kalendarze nijak się do siebie miały

W kalendarzu z Mój Piekny Ogród dni jakby były przyspieszone o 2-3 dni w stosunku do Działkowca
i nie zgadzały się godziny wejścia do znaku nawet z przesunieciem 2-3 dniowym

Pogrzebałam w internecie na stronach o astronomi i okazało sie, że to kalendarz z Działkowca jest prawidłowy. Nie zgadzały sie tylko minuty wejścia księzyca w znakach, po prostu tak jak radzą trzeba wziąć poprawke ok. 30min.
Zdenerwowałam się, że wyd. Mój Piękny Ogród robi ludzi w balona, w zeszłym roku korzystałam właście z tego kalendarza i okazało się, że to pomyłka.
Nie znam innych kalendarzy ale jak trafią mi w ręce to tez je przeanalizuje.

Chciałabym jeszcze dodać, że nie jestem w żadny stopniu powiązana z żadnym wydawnictwem.

Wierzę w moc oddziaływania księzyca na nasze uprawy i staram się postępować zgodnie z zaleceniami, mam nadzieję, że skutkuje to w tym roku ogromnymi zbiorami

- Sunrise
- 200p
No własnie, może stąd ta rozbieżnośćriane pisze:Muszę poczytać o M. Thun.
A tymczasem ciekawostka z Wikipedii:No i teraz wróżbici mają problem, bo znaki zodiaku nijak się nie pokrywają z gwiazdozbiorami, hi hi.Ekliptykę podzielono w starożytnym Babilonie około roku 500 p.n.e na 12 równych części po 30°. Nazwy 12 znaków (nie 13 gwiazdozbiorów) Zodiaku podzielone na cztery pory roku:
* Baran, Byk, Bliźnięta - znaki wiosenne.
* Rak, Lew, Panna - znaki lata.
* Waga, Skorpion, Strzelec - znaki jesienne.
* Koziorożec, Wodnik, Ryby - znaki zimowe.
W czasach, gdy podzielono ekliptykę na znaki Zodiaku, punkt Barana, który rozpoczyna znak Barana, znajdował się w gwiazdozbiorze Barana.
Na skutek precesji osi ziemskiej punkt Barana w ciągu tych 2500 lat przesunął się o około 30°, czyli na początek gwiazdozbioru Ryb.

Ja już sama nie wiem

Może ktoś mógłby w tej sprawie coś rozjasnić?
- Asia40
- 100p
- Od: 18 kwie 2008, o 19:31
- Kontakt:
A ja właśnie zamówiłam "Ekologiczny poradnik księżycowy" - polecony i sprawdzony przez sadownika bardzo już doświadczonego - mam nadzieję, że pomoże mi w ogrodzie.
Asia
-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 14 sty 2009, o 18:33
A ja kolejny raz kupiłam kalendarz księżycowy Witolda Czuksanowa ( współprowadzącego Rok w Ogrodzie w soboty) ,"Wpływ Księżyca 2010" jego autorstwa to również poradnik ogrodniczy napisany bardzo przystępnie.Przez wiele lat kupowałam różne kalendarze biodynamiczne będące w sprzedaży ale akurat ta pozycja odpowiada mi najbardziej.Poza tym autor odpowiada na zadawane pytania również e-mailem.
-
- 100p
- Od: 29 gru 2009, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Znalazłem link do kalendarza biodynamicznego na luty
Możecie mi powiedzieć czy jest prawidłowy? Nigdy wcześniej nie korzystałem z kalendarza biodynamicznego. Pozdrawiam

Możecie mi powiedzieć czy jest prawidłowy? Nigdy wcześniej nie korzystałem z kalendarza biodynamicznego. Pozdrawiam

pozdrawiam Tomek
- Sunrise
- 200p
To jest kalendarz na podstawie kalendarza "Działkowca" . Ja obecnie też z niego korzystam tylko w papierowej formie, bo łatwiej mi po niego sięgnąć w każdej chwili.
Na pewno coś jest z tym wpływem ksieżyca, skoro ma on tak ogromną moc, że powoduje pływy oceanów, to z pewnością też przyciąga inne wody np soki w roślinach.
Na pewno coś jest z tym wpływem ksieżyca, skoro ma on tak ogromną moc, że powoduje pływy oceanów, to z pewnością też przyciąga inne wody np soki w roślinach.