Pomidor czarny, granatowy, fioletowy Cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
syn Gieni
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2009, o 19:42

Post »

nie mierzylem miarka tylko widze wzgledem barierki na balkonie, od wtorku padalo caly czas ale w miare cieplo bylo, w nocy 15 stopni a w dzien 18
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To może barierka się obniżyła? ;:80
Zazdroszczę Ci tych temperatur..
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przy takiej temperaturze w nocy u nas też by rosły ...

kozula
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2009, o 10:44

Post »

syn Gieni pisze:Liczylem kwiaty na Krimie, 32 sztuki na jednym krzaku, strasznie duzo mi sie wydaje.
Specjalnie dzisiaj poszłam policzyć kwiaty oraz owoce na Black Krimie :shock: u mnie wszystkiego razem jest 33 szt. po usunięciu pierwszego kwiatu. Wiec byłoby 34
Trzecie grono rozpoczyna kwitnąć.
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03

Post »

No to dajcie popatrzeć :shock: :!:
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ido...gdyby to było takie proste pokazać wszystkie zawiązki i owoce na jednym Black Krimie :roll: grona te większe to w dwie strony się rozdzielają i chyba byłoby trzeba liście wszystkie pousuwać żeby zrobić zdjęcia w całości.
Zrobiłam zdjęcia wszystkiego, co jest na jednym krzaku, a tak jak pisałam wcześniej dopiero trzecie grono będzie kwitnąć.
Może Marcinowi się uda, w co wątpię …. :wink:

A tak na marginesie to zastanawiam się jak ten krzak wykarmi te wszystkie pomidory , bo chyba będzie trzeba mu pomóc. Może nasza Ania (kozula) coś podpowie??

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Agnieszka
Rośliny są jak ludzie, potrzebują miłości, ale i ludzie są jak Rośliny, pozbawieni miłości więdną...
syn Gieni
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 maja 2009, o 19:42

Post »

arisza pisze:
A tak na marginesie to zastanawiam się jak ten krzak wykarmi te wszystkie pomidory , bo chyba będzie trzeba mu pomóc. Może nasza Ania (kozula) coś podpowie??

Tez sie nad tym zastanawialem i jeszcze ten pomidor do malych nie nalezy. Tak jak Arisza wspomniala nie lada zadanie pstrykac zdjecia, oto moje proby http://picasaweb.google.com/gregP4quad/ ... 57Ikt2m8QE#
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

U odmian tego typu robi się to tak tylko wcześniej : Obrazek

Teraz trrrach i to samo grono wygląda tak : Obrazek

Pomidor szybko sam się określi ile chce mieć owoców , czyli zawiąże w krótkim czasie 4-10 szt , pozostałe nawet zapylone będą tylko ,,boksować " , tzn . zawiążą się ale krzak zacznie je zrzucać i będą tylko pleśnieć , tyle z nich korzyści .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moim pomidorom Black Cherry zaczyna czegoś brakować (prawdopodobnie) zastanawiam się czy to nie magnez, ale poczekam na odpowiedź fachowców - pomidorowców :wink:
Liście pomidorów zaczynają robić się takie jak na zdjęciach dopiero od połowy krzaka wzwyż, na dole jest wszystko ok.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

wierzchołek wzrostu
Obrazek

pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Agnieszko , zgadza się , to niedobór magnezu . Ważne jest żeby dociec skąd się wziął . Skoro to odmiana cherry , nie ma raczej wysokich wymagań co do tego składnika , za to prawdopodobnie potrzebuje mniej wody (przynajmniej na razie ) . Jest szansa że podlewłaś za mocno? Kolejna przyczyna niedoboru to mała intensywność światła i niska temperatura . Ta odmiana może być wrażliwa na warunki jakie panowały w ciągu ostatniego tygodnia . Teraz pobieranie magnezu się poprawiło , jednak przy tak silnym niedoborze byłby wskazany oprysk siarczanem magnezu 0,5-0,7% (ten zilonkawy) . Można też rozsypać lub rozpuścić w wodzie trochę dolomitu , który jest dobrym żródłem magnezu .

Pozdrawiam , kozula .
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu, może być coś w tym przelaniu, ponieważ cherry jest na samym początku tunelu wiec stąd rozpoczyna się podlewanie kropelkowe i tutaj maja najwięcej wody (ciśnienie) być może to jest właśnie przyczyna. W takim razie odłączę im na jakiś czas kapilary i będę bacznie obserwować. Jutro zrobię oprysk siarczanem magnezu w tej proporcji, jaką podałaś.

pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odpowiedź :D
Agnieszka
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Skoro to początek linii , to mamy przyczynę niedoboru magnezu . Troche potrwa zanim pomidory dojdą do formy . Niestety znowu zimno , przynajmniej na Podkarpaciu , więc znowu będą zaburzenia fizjologiczne . :x

Pozdrawiam , Anka .
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Zaczynają się wybarwiać, ale do brązowego mahoniu jeszcze im daaaaaleko!
Black Krim, na razie tylko jeden;

Obrazek

Black Cherry, no, tu już troszkę lepiej;(rośnie jak głupi, już mnie przerósł o pół metra a ja nie mam wyższej tyczki)

Obrazek
Awatar użytkownika
arisza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moje Black Krimy powolutku zaczynają dojrzewać...

Obrazek Obrazek Obrazek

Black Cherry
Obrazek

pozdrawiam
Agnieszka
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

kozula pisze:U odmian tego typu robi się to tak tylko wcześniej : Obrazek

Teraz trrrach i to samo grono wygląda tak : Obrazek

Pomidor szybko sam się określi ile chce mieć owoców , czyli zawiąże w krótkim czasie 4-10 szt , pozostałe nawet zapylone będą tylko ,,boksować " , tzn . zawiążą się ale krzak zacznie je zrzucać i będą tylko pleśnieć , tyle z nich korzyści .

Pozdrawiam , kozula .

Aniu, czy we wszystkich pomidorkach się tak robi? Mam pozawiązywane grona po kilka sztuk, a reszta kwiatków na tych gronach smętnie zwisa....ciachać je bez skrupułów? Niestety nie mam pojęcia co to za odmiana, była tylko jedna odmiana do uprawy w szklarni, a opakowanie wyrzuciłam :oops:

Obrazek

Obrazek
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”