PODSTAWOWE NARZĘDZIA
1. Przede wszystkim musimy dysponować odpowiednim sprzętem. Idealnie byłoby posiadać:
- sekator o dziobie płaskim, do drewna martwego ( ma dużą siłę cięcia, niestety ma tendencję do miażdżenia gałązki, dlatego mniej polecany do żywego drewna)
- sekator o dziobie zaokrąglonym, do cięcia większości żywych gałązek (cięcie tym sekatorem jest bardziej czyste i precyzyjne)
- sekator o długich ramionach, do cięcia nieco grubszych gałązek
- sekator przedłużony, do cięcia gałązek wyżej lub dalej położonych (niestety kosztowny i trudno dostępny)
- piłkę do najgrubszych gałązek
- specjalną maść do smarowania po cięciu grubszych gałązek (ponad 3 cm)
Naturalnie wszystkie narzędzia muszą być ostre (regularnie ostrzone), czyste , często dezynfekowane (idealnie po każdej roślinie a obowiązkowo po każdym użyciu). Do tego celu można używać np. denaturatu lub ognia (zapalniczka).
Oto, dla przykładu, zestaw moich narzędzi. (Sekatora płaskiego na razie nie posiadam.)


SPOSÓB CIĘCIA
Najczęściej używanym i najbardziej niezbędnym z wymienionych narzędzi jest sekator z zaokrąglonym dziobem. Sekator taki składa się z dwóch części: szerszej- ostrej, tnącej, oraz węższej, w kształcie rogalika, miażdżącej (nie ostrej). Tnąc różę, należy trzymać sekator tak, aby część tnąca była od strony łodygi, która zostaje na krzaku, a część miażdżąca po stronie odcinanej. Jest to ważne, bo wtedy cięcie jest "czyste" i róża mniej narażona na choroby. Cięcie powinno być lekko skośne, tak żeby w razie deszczu woda nie zostawała na powierzchni cięcia a równocześnie, żeby kropelka wody nie spływała do zagłębienia z którego wyrośnie łodyga, tylko w przeciwnym kierunku.
Tnie się ok. pół centymetra nad zewnętrznym liściem (oczkiem). Chodzi o to, żeby nowa łodyga rosła na zewnątrz krzaku róży, a nie do środka bo zbytnie zagęszczenie gałęzi w środku krzewu, ogranicza dostęp światła i powietrza, co jest niekorzystne dla kwitnienia a równocześnie tworzy sprzyjające środowisko dla chorób grzybowych.

Tutaj widać, że sekator trzymam lekko skośnie, pochylony w przeciwną stronę niż zalążek nowej łodygi (który znajduje się w zagłębieniu u podstawy liścia), w odległości ok. pół centymetra nad liściem. Ostrze sekatora jest od strony zostającej a część miażdżąca, na górze, od strony części odcinanej.

Prawidłowo wykonane cięcie. (Na innej róży)
CO ODCINAMY ZAWSZE?
2. Niezależnie od rodzaju róży i pory roku (naturalnie poza okresem zimowym) usuwamy wszystkie gałązki chore, martwe (suche, sczerniałe...) i uszkodzone.
3. W odpowiednim dla danego gatunku róży terminie cięcia, usuwamy gałązki źle usytuowane, krzyżujące się ( jak wyżej wspomniałam, konieczny jest dostęp światła i swobodna cyrkulacja powietrza wewnątrz krzewu). Ważne jest regularne odmładzanie róży, dlatego należy usuwać również stare* gałęzie.
4. W przypadku róż szczepionych (tych jest w naszych ogrodach najwięcej), na bieżąco usuwamy odrosty dzikiej róży -podkładki od korzenia (poznajemy je po większej ilości blaszek liściowych niż w "naszej" róży, nieco innym kolorze, kształcie i dużym wigorze łodygi , a przede wszystkim, łodyga ta wyrasta spod punktu szczepienia, wprost z korzenia. Najlepiej jest ją odciąć lub wręcz wyrwać z miejsca z którego wyrasta. Jeśli po prostu obetniemy nad ziemią, jest ryzyko, że będzie odrastała z jeszcze większym wigorem.
* Zajrzyj również do postu: Stare leniwe róże.
Zobacz również:
Część 1 - Narzędzia, zasady i metody cięcia róż (ten wątek)
Część 2 - Jak i kiedy ciąć róże wiosną
Część 3 - Jak ciąć róże latem
Część 4 - Jak ciąć róże pnące





 Jak ktoś ma jeden dwa, czy trzy krzaki różane, może mieć tylko jeden sekator, ale jak się ma ich więcej, to już inna sprawa. Trzeba mieć również sekator do grubych gałęzi a nawet małą  piłę do drewna, bo starsze krzewy róż miewają łodygi bardzo grube i do cięcia wiosennego mały sekatorek nie wystarczy...
 Jak ktoś ma jeden dwa, czy trzy krzaki różane, może mieć tylko jeden sekator, ale jak się ma ich więcej, to już inna sprawa. Trzeba mieć również sekator do grubych gałęzi a nawet małą  piłę do drewna, bo starsze krzewy róż miewają łodygi bardzo grube i do cięcia wiosennego mały sekatorek nie wystarczy...








 
 




 
 
		
