Czy to jednak nie są narośla? - wskazuje na to drugie zdjęcie. U wszystkich znajomych, którzy mają czereśnie to występuje na łodygach liści. Dałem kilka tych narośli po zerwaniu na kartce papieru. Niektóre są przecięte na pół.
Dodatkowe zdjęcia listków. Tak jest na wszystkich ogonkach liściowych czereśni.
Mam nadzieję, że to nie szkodnik o ktorym Adamie pisałeś wyżej? Na wszelki wypadek ponieważ niektore liście są uszkodzone przez robki (częściowo zjedzone) opryskałem wczoraj czereśnie Mospilanem + Superam.
Narośla na ogonkach liściowych to nektarniki pozakwiatowe.Znajdują się one między innymi :na ogonkach liściowych - czereśnia,na spodniej stronie liści w kątach nerwów - katalpa,na łodydze - rącznik. Nektarniki nie zawsze są czynne.Mają za zadanie wydalanie nadmiaru asymilatów(cukrów),które zwiększają nadmiernie ciśnienie osmotyczne w tkankach.Pełnią rolę wentyla.Brak owoców na czereśniach powoduje ich uaktywnienie. Aktywność nektarników wiąze się z ich powiększeniem.Atywne nektarniki są odwiedzane przez mrówki i pszczoły.
Pozdrawiam Adam
lila31 pisze:Przepraszam, że w pewnym sensie zmieniam temat, ale w treści jest pokrewny.
Co niszczy moją kamelię? Opryskałam to Promanalem 95 SC.
Podobne znalazłam na storczykach kupionych w OBI. Nowy nabytek, więc nie u mnie wyhodowane.
Promanol działa wyłącznie na stadia larwalne(ruchome).Samice schowane pod tarczkami najlepiej zwalczyć przez podlanie Confidorem.Nie wiem czy można zastosować Confidor do podlania storczyków
Pozdrawiam Adam
To jak jest w końcu z moją czereśnią, bo nie wiem czy to jakieś szkodniki czy normalne zachowanie rośliny. Moja czereśnia została posadzona na jesień i tez nie ma jeszcze owoców to może to te nektarniki są a nie jak wcześniej napisałeś Adamie miseczniki. Proszę o odpowiedź.
Witam wszystkich!
Mimo, że dzialkę posiadam już kilka lat, dopiero teraz odnalazłem to forum. Bardzo mi sie ono podoba jako źródło wiedzy, aże mam problem więc skorzystam z Waszej wiedzy. Mianowicie w zeszlym roku posadziłem trzy nowe czereśnie, z czego jedna ma jakieś dziwne poskręcane liście. Napierwszych dwóch zdjeciach jest to drzewko. Trzecie dla porównania zdrowe. Pomóżcie, co to może być i jak temu zaradzić?
Witaj Majorze na forum.
Nie wiem czy jest to ranga, czy imię, ale jeszcze raz witaj. Miło, że do nas dołączyłeś.
Co do czereśni, nie jestem znawcą przedmiotu, są tu dużo lepsi ode mnie, ale na początek pytanie. Czy oglądałeś bardzo dokładnie liście czereśni od spodu? Nie widać tam mszyc, na zdjęciu nie ma takiego ujęcia.
Czereśnia o poskręcanych liściach bardziej wygląda na brzoskwinię.Przy brzoskwini odpowiedż jest jedna,kędzierzawość liści - choroba grzybowa.
Sprawdż dokładnie czy wszystkie trzy drzewka to czereśnie.
Kalap pisze:To jak jest wkońcu z moją czereśnią, bo nie wiem czy to jakis szkodnikk czy normalne zachowanie roślny. Moja czereśnia została posadzona na jesień i tez nie ma jeszcze owoców to może to te nektarniki są a nie jak wcześniej napisałeś adamie miseczniki. Proszę o odpowidź.
Nektarniki umieszczone są na ogonkach liściowych ok.5 mm.od krawędzi blaszki liściowej.
Samica misecznika osiedla się na pędach,tak jak na Twojej czereśni.
Klikasz [ Podgląd ] i widzisz jak wygląda post na forum , jeśli jest poprawny klikasz [Wyślij] ,jeśli nie , jest jeszcze możliwość korekty.
Pozdrawiam Adam
Nektarniki umieszczone są na ogonkach liściowych ok.5 mm.od krawędzi blaszki liściowej.
Samica misecznika osiedla się na pędach,tak jak na Twojej czereśni.
Nie wiem czy patrzyłeś na dobre zdjęcie Adamie (patrz na 1 na stronie), ale mi się wydaje że to właśnie są te naktarniki , które występują też na czereśniach Erazma.
Kalap pisze:Na przyrostach młodej czereśni pojawiły się na gałązkach czerwone zgrubienia w formie brodawek( twarde) ,jaka to jest choroba? i czym to zlikwidować ?
Oglądałem jedynie miniaturkę na forum.Po kliknięciu na zdjęcie wyświetla się komunikat : "nie można znależć serwera" .Do tej pory nie wymieniono uszkodzonego nadajnika.Internet ma słaby sygnał.
Bardziej sugerowałem się Twoją informacją niż niewyrażną fotografią.W końcu gałązka to nie ogonek liściowy.
Proszę o jednoznaczne określenie gdzie znajdują się "czerwone zgrubienia w formie brodawek".
Pozdrawiam Adam