Ogród w Oregon, USA
- Zenia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 wrz 2007, o 20:35
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Marku. Już dawno oglądałam twój ogród ale nie zostawiałam śladu. Dziś jednak na widok tego mchu, nie da się. Muszę napisać że jestem oczarowana. Już mam wizje u siebie...odgapić. Ale to pewnie nie takie proste a i czasochłonne. Jednak ta przepiękna zieleń mnie zauroczyła. Pewnie zacznę z tym mchem od małego kawałka...zobaczę co mi z tego wyjdzie. Zapomniała bym zapytać, czy to jakiś specjalny mech?. Ja mam kępkę ogrodowego. 

- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Mech Szkocki i Mech Irlandski (ten ciemniejszy) to są dosłowne tłumaczenia nazw tutaj
używanych (Scottish Moss, Irish Moss). Ta roślina rośnie jak mech, ale mchem nie jest.
Jest to gatunek rośliny z rodziny goździkowatych. Po polsku nazywa się, jak oliwka pisze,
karmnik ościsty. Łacińskie nazwy to: sagina subulata (ten ciemniejszy) i
sagina subulata aurea (ten jaśniejszy).
Jeszcze ciekawostką jest że jak kwitnie to wydziela deliktny zapach miodu. Ponieważ
kwiatków ma bardzo dużo, zapach ten roznosi się prawie po całym ogrodzie, w ciągu dnia,
a na noc kwiatki te zamykają sie.
Opisany jest na stronie:
http://www.wymarzonyogrod.pl/trawniki_- ... 20_275.htm
używanych (Scottish Moss, Irish Moss). Ta roślina rośnie jak mech, ale mchem nie jest.
Jest to gatunek rośliny z rodziny goździkowatych. Po polsku nazywa się, jak oliwka pisze,
karmnik ościsty. Łacińskie nazwy to: sagina subulata (ten ciemniejszy) i
sagina subulata aurea (ten jaśniejszy).
Jeszcze ciekawostką jest że jak kwitnie to wydziela deliktny zapach miodu. Ponieważ
kwiatków ma bardzo dużo, zapach ten roznosi się prawie po całym ogrodzie, w ciągu dnia,
a na noc kwiatki te zamykają sie.
Opisany jest na stronie:
http://www.wymarzonyogrod.pl/trawniki_- ... 20_275.htm
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
No nareszcie jesteś
Ja też mam odmianę brandywine red i black pierwszy rok i dlatego interesuje mnie opinia o tej odmianie osoby ,która ją uprawiała.Na początku Twojego wątku widziałam zdjęcia mniam
Nasiona mam ze Stanów ze strony Thomates czy jakoś tak.Jeżeli możesz bardzo proszę o fotkę krzaku z tego roku.
Ja kocham zabawę w pomidory.Pozdrawiam.

Ja też mam odmianę brandywine red i black pierwszy rok i dlatego interesuje mnie opinia o tej odmianie osoby ,która ją uprawiała.Na początku Twojego wątku widziałam zdjęcia mniam

Ja kocham zabawę w pomidory.Pozdrawiam.
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
Ida, o pomidorach napiszę później. A teraz czas na róże, które w tym roku rosną jak szalone.
Jeszcze nigdy nie miałem tyle róż na początku czerwca. Kilka zdjęć zrobionych dzisiaj:

Ta biała róża to "Jan Paweł II"
Jeszcze nigdy nie miałem tyle róż na początku czerwca. Kilka zdjęć zrobionych dzisiaj:

Ta biała róża to "Jan Paweł II"
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Raczek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Marku cudnie!!!
Musi niesamowicie pachnieć w twoim różanym ogrodzie.

Musi niesamowicie pachnieć w twoim różanym ogrodzie.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7