Ogródek brunetki cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
brunetka2
1000p
1000p
Od: 24 wrz 2008, o 13:19

Post »

Basiu moje różyczki rzeczywiście już lada moment zakwitną .Zaraz jeszcze idę im dać troszkę nawoziku w płynie do listków :D :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Chyba do mnie nie zaglądasz , więc przeklejam Ci odpowiedź tutaj :) :
Ewelina pisze:
brunetka2 pisze:Ewelinko przepraszam ,że piszę to w twoim wątku ,ale przestudiowałam wszystkie chyba wątki o rododendronach i doszłam do wniosku , że tylko Ty jesteś w stanie pomóc mojemu rh........Tylko malutką radę , sugestię , jeśli możesz
co może być mojemu rododendronowi??
Obrazek
Przydało by się zdjęcie całego krzewu, a także liścia od spodu.Widzę ,że krzew kwitł normalnie?
Takie zmiany na brzegach liści są prawdopodobnie spowodowane niedoborem magnezu. Ponieważ nie wiadomo , jaka jest tego przyczyna ( nie podanie odpowiednich ilości magnezu czy też nie pobieranie go z gleby z uwagi na np. nadmiar potasu , zasolenie czy niewłaściwe podłoże) warto ograniczyć letnie nawożenie doglebowe , a podać jedynie nawóz dolistny. Sprawdź też pH. gleby - to bardzo ważne , bo właśnie przy zbyt wysokim ( 6 i więcej ) Rh. nie pobierają składników odżywczych z gleby.Jeśli takich liści jst niewiele , możesz je oberwać - jeszcze w tym sezonie powinny wypuścić nowe , z tzw. pąków ukrytych. A wczesną wiosną podaj nawóz wieloskładnikowy, np. azofoskę.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
brunetka2
1000p
1000p

Post »

Ewelino dziękuje za rady . Zrobię jak podpowiedziałaś .
Tzn. już zrobiłam oprysk na grzyba i nawiozłam go dolistnie.
Muszę jeszcze tylko sprawdzić pH gleby , ale dopiero ma pani w ogrodniczym dowieść i wtedy jak okaże się , że jest nie tak z odczynem , będę z tym walczyć.
Ale po zrobieniu oprysku na grzyba 4 dni wcześniej zauważyłam , jakby mojemy rh troszkę sie poprawiło....
jeszcze raz dziękuje........
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

brunetka2 pisze: Tzn. już zrobiłam oprysk na grzyba i nawiozłam go dolistnie.
Muszę jeszcze tylko sprawdzić pH gleby , ale dopiero ma pani w ogrodniczym dowieść i wtedy jak okaże się , że jest nie tak z odczynem , będę z tym walczyć.
Ale po zrobieniu oprysku na grzyba 4 dni wcześniej zauważyłam , jakby mojemy rh troszkę sie poprawiło....
jeszcze raz dziękuje........
Poprawa po czterech dniach? Raczej niemożliwe. Ale listki mogły wciągnąć już nawóz i proces został przyhamowany. A oprysk przeciw grzybowi w obecnych warunkach pogodowych z pewnością nie zawadzi. Będzie dobrze, zobaczysz :)
brunetka2
1000p
1000p

Post »

Ewelino poprawa tzn.tak mi sie wydaję , że listki zrobiły się mniej brązowe a bardziej się zazieleniły . Rzeczywiście może to za sprawą nawozu dolistnego . Czy w związku z tym powtórzyć ten zabieg ??
Nie chciałabym też przesadzić z nawożeniem . Wiosną zawiozła tylko raz nawozem granulowanym specjalnym do rh . Teraz czekam na to aby sprawdzić jakie pH ma moja gleba i wtedy będę radzić.
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Taki nawozowy oprysk możesz powtarzać co 2-3 tygodnie.
brunetka2
1000p
1000p

Post »

Aha......... jak to dobrze , że na tym forum ktoś taki jak Ty .......
Dziekuje bardzo :D :D :D
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Reniu !
Jak tam przeżyłaś komunię ( czy jej rocznicę)?
Czy dobrze zrozumiałam, że posadziłaś 26 mini różyczek ?
Ja nie hoduję różaneczników, min. z tego powodu, nie są wcale takie łatwe w uprawie. Mojej sąsiadce nie raz wypadły.
Pozdrawiam serdecznie ! Czekam na nowe fotki.
:D :D :P
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
brunetka2
1000p
1000p

Post »

Pelagio komunie przeżyliśmy , jak zresztą wszystko . Coś się zaczyna i się kończy .
To była komunia chrześniaka mojego męża , także portfelik troszeczkę lżejszy . Ale na szczęście już za nami .
Jeśli chodzi o różaneczniki to uwielbiam te krzewy i dlatego nie mogę ich nie mieć. Mi na szczeście jeszcze nigdy żaden nie wypadł , ale zaczęła imać sie ich jakaś choroba .
Kupując kiedyś różaneczniki nie myslałam , że są takie wymagające , ale postanowiłam sobie , że będę walczyc , bo jest o co..........
x-d-a

Post »

Walcz, Reniu, walcz, zresztą wiesz, co masz robić, bo specjalistów tu dostatek.
Najważniejsze jest odpowiednie podłoże, półcieniste stanowisko, no i specyficzny mikroklimat, który Rh tworzą posadzone w większej liczbie koło siebie...
Pozdrawiam :lol:
brunetka2
1000p
1000p

Post »

Dalo masz rację .....jest tu bardzo dużo mądrych osób , które służą dobrymi radami.. :D :D
Jak to dobrze , że to forum powstało
brunetka2
1000p
1000p

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
onka37
1000p
1000p
Od: 13 sie 2007, o 20:58

Post »

Witaj! śliczności pokazałaś...... uwielbiam takie skalniaczki korzenie żwirki, piękne kompozycje! czemu róże na liściach mają takie plamki czyżby chore?
w tych donicach masz nasturcje? ja mam pierwszy raz i dałam troche do cienia nie wiem czy dobrze zrobiłam bo coś słabo rośnie
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

bardzo podobają mi się te konary na skalniaku :shock:
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.