Przesadzanie- drzewa,krzewy,byliny. KIEDY? JAK?

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Waleria pisze:Ja też w tym roku szykuję się do przesadzenia dwóch róż, bo rosną obok bukszpanu, a to podobno niedobre sąsiedztwo.

Dlaczego Walerio? :roll:
Nic nie wiem o tym a w róznych czasopismach pokazuje się wręcz przeciwnie.
Mozesz powiedzieć w czym rzecz? :D
novio
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 11 kwie 2007, o 14:07

Post »

Przesadzałam dwuletnią różę rabatową kilkakrotnie w ciągu ubiegłego lata. Nie podobała mi się i nie mogłam dla niej zaleźć miejsca, ale żal było wyrzucić. Przyjęła się za każdym razem i kwitła obficie do jesieni. W tym roku wypuściła zdrowe pędy i już ma pąki kwiatowe. Teraz jestem w trakcie poważnych zmian w moim ogrodzie i mam zamiar znowu ją przesadzić - jutro lub pojutrze. Zawsze jesnak robię to wieczorem, wlewam do nowego dołka sporo wody i podlewam przez kilka następnych dni. Postępuję tak z wieloma roślinami zarówno iglastymi, jak i liściastymi i jak do tej pory wszystkie przyjęły się i rosną sobie dalej.
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przesadzałam w tamtym roku różę gdy kwitła ,kwiaty opadły a ona sama długo dochodziła do siebie :? W czerwcu zazwyczaj jest piękne słońce, pamietaj by ocieniwac roślinę po przesadzeniu .To pozwoli jej nabrać sił :P
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Co do terminów przesadzania, to zgadzam się z Walerią. Piwonie podobno są bardzop kapryśne i przesadzane w innych terminach, niż koniec sierpnia potrafią długo nie kwitnąć. Nie sprawdzałam tej teorii, bo na wszelko wypadek robię to zawsze w sierpniu. Sprawdziłam natomiast w praktyce, ze róże przesadzane w innym czasie, niż jesień, kwitną słabiej, albo nawet wcale i długo dochodzą do siebie. To jeszcze zależy oczywiście od tego, jaka to róża. Ja mówię o parkowej.Dla iglaków też najlepszym miesiącem na przesadzanie jest sierpień, chociaż im nie szkodzi nie dostosowanie się do tych zasad, pod warunkiem, ze nie zabraknie im wody :)
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Nie pamiętam źródła, ale ostatnio robiłam takie zestawienie i właśnie trafiłam na takie coś: róża +bukszpan - złe sąsiedztwo. Rzeczywiście, róża, która rośnie najbliżej okazałego bukszpanu jest wiotka, nic się nie rozrasta, ciągle jest taka sama, a powinna być coraz to większym krzewem. Sprawia wrażenie, jakby czegoś jej brakowało.
Waleria
eMZet
1000p
1000p
Od: 7 lip 2006, o 22:17

Post »

chatte pisze:.. Piwonie podobno są bardzo kapryśne i przesadzane w innych terminach, niż koniec sierpnia potrafią długo nie kwitnąć. Nie sprawdzałam tej teorii, bo na wszelko wypadek robię to zawsze w sierpniu...
Być może to prawda! Przesadzałem je we wrześniu i wszystkie pąki kwiatowe uschły. :cry:
Mietek.
Awatar użytkownika
krysp50
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2007, o 12:05

Post »

Waleria pisze:Ja też w tym roku szykuję się do przesadzenia dwóch róż, bo rosną obok bukszpanu, a to podobno niedobre sąsiedztwo.
Nie zauważyłam, aby to źle wpływało, wręcz przeciwnie. Róża pięknie się rozrasta , z roku na rok ładniej kwitnie, a w tym towarzystwie jest trzeci rok.Bukszpan chroni ją od zimnych wiatrów a róża jest w odległości ok.40 cm.
Pozdrawiam Krystyna
lawenda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 mar 2007, o 19:33

Post »

Co do piwoni ,to przesadzałam w sierpniu dwa lata temu-pierwszy rok nie kwitły,Natomiast w ubiegłym roku dostałam piwonie w pażdzierniku i już kwitną
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

krysp50 pisze: Nie zauważyłam, aby to źle wpływało, wręcz przeciwnie. Róża pięknie się rozrasta , z roku na rok ładniej kwitnie, a w tym towarzystwie jest trzeci rok.Bukszpan chroni ją od zimnych wiatrów a róża jest w odległości ok.40 cm.
No właśnie, tak to jest z tymi sąsiedztwami. Nieraz już trafiałam na sprzeczne informacje. Może moja róża jest słabiutka z innej przyczyny, albo Twoja wyjątkowo krzepka?
Waleria
tomek81c
50p
50p
Od: 15 mar 2007, o 13:30

Przesadzanie drzew i krzewow

Post »

Witam,

mam konkretne pytanie: czy moge teraz przesadzać drzewka i krzewy posadzone na wiosne z gruntu i lato z pojemnikow?

niestety pare okazow posadzilem w nie przemyslanym miejscu (leszczyna ozdobna czerwona), pare innych drzewek widzilabym gdzie indziej (robinia akacjowa Frisia, daglezje zielone, metasekwoja chinska)....

jezeli moge je jeszcze przesadzic to do kiedy w/w czynnosc jest bezpieczna dla rosliny?
a moze poczekac do wiosny, bo nie zdaza sie na nowo do zimy ukorzenic?

Tomek
konto-nieaktywne2
---
Od: 18 sty 2007, o 08:26

Post »

Uważam że tak ale z brylą ziemi.
Awatar użytkownika
Julia
200p
200p
Od: 11 wrz 2005, o 09:15

Post »

Z własnego doświadczenia odradzam teraz przesadzanie daglezji.
Zrobiłam ten błąd 2 sezony temu,(koniec pażdziernika)
przesadziłam rosnącą tylko rok na starym miejscu małą daglezję
z bryłą korzeniową ( wielkości korony)
i niestety drzewko mocno to odchorowało.
Zimą straciło wszystkie igły, całe następne lato z trudem zbierało się do życia.
Rośnie, ale duzo na póznym przesadzaniu straciło.

Nie wiem jak to jest z przesadzaniem liściastych ....
powinnam przesadzić rosnącą juz 3 lata Hakuro
ale zrobię to raczej na wiosnę,
zanim ruszy wegetacja.
guidet
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 12 maja 2007, o 08:10

Post »

Na mój chłopski rozum, to liściaste można teraz jeszcze przesadzać, natomiast z iglastymi to bym poczekał do wiosny.
Moje rozumowanie wynika z tego, że lisciaste nie maja juz liści, więc nie będą transpirować, a co za tym idzie, zapotrzebowanie na wode mają w tym okresie bardzo małe, więc uszkodzenia systemu korzeniowego wynikające z przesadzania ich w tym okresie nie wpływa na nie tak źle.
Natomiast z iglakami jest odwrotnie, transpirują przez zimę, a wodę pobierają z głębokich warstw ziemi, gdyż zimą wierzchnia jest zamarżnięta. A jakby były przesadzane to korzenie które są głęboko zosałyby odcięte i zostałyby tylko te z wierzchniej warstwy, które by nie wykarmiły roslinę w wodę.
Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę bo chyba się z lekka zakręciłem! :oops:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
goni@k
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2006, o 13:03
Kontakt:

Post »

Sądzę ,że wczesna wiosną jest bezpieczniejszą porą na przesadzanie drzew tym bardziej ,że prognozowane jest rychłe nadejscie zimy.
Tej wiosny przesadziłam półtorametrowy świerk serbski i drzewko jakby tego nie odczuło ,szyszkowało i podrosło w ciągu sezonu .Faktem jest ,że wykopałam je z bardzo dużą bryłą korzeniową .
Awatar użytkownika
mike1
100p
100p
Od: 21 sie 2007, o 21:12

Post »

Goniak - bacy i tak sie nie sprawdzi kiedy nadejdzie zima (chyba że trafi - ma 50% szans) :)

wiosna jest dobra na przesadzanie drzew koło domu, kiedy możemy kontrolować wilgotność gleby

Guidet - masz zupełną rację, dobrze napisane, pamietać należy że na terenie Polski ziemia może być zamarznięta do 1,4 m a każdy gatunek jest inaczej wrażliwy na przesadzanie i inny ma system korzeniowy (nawet w obrębie tego samego gatunku i odmiany).

Tomek - skorzystaj z wyszukiwarki - temat był wielokrotnie omawiany
Leszczyna powinna bez problemu sie przyjąć, taka jej natura :)
Robinia jeśli jest szczepiona to pilnuj aby na wiosne eliminować pędy podkładki, jeśli przyjdą silne mrozy lepiej korone zabezpiecz przed mrozem, bo odrosty z korzenia będą niewiele warte

Przesadzanie nigdy nie jest bezpieczne. Najlepiej we wrześniu lub do połowy pażdziernika (i to też zależy od zimy) bo czasem zawita już z początkiem listopada :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”