Nie tylko do czochrania nastawia, wystawia też , jak go się po pupencji klepie.
ANIU, J- dziękuję za odwiedziny ,na warzywniaku ziemia jest dobra ( starorzecze) , wilgotna , to i pięknie warzywa rośną. Ptaszek malutki , ale to......... mama, siedzi na gnieździe( zrobione w krzaku jałowca) na jajkach , nawet się nie bała jak jej delikatnie zdjęcie robiłem .
GRAŻKO- dziękuję za odwiedziny, my wszyscy byliśmy" młodzi i piękni", a teraz to w zasadzie zostało tylko "i", nic nie poradzi na upływ czasu, trzeba być młodym duchem, bo to jest najważniejsze. Mam nadzieję że razem z Carlą odwiedzicie nas w Nokłach, ja powoli zbieram do Was roślinki,a co do zawodu , to niełatwo mnie czymś zaskoczyć . Jak chwasty są na warzywniku , to je nie pokazuję, przecież chwastami się nie będę chwalił, jak warzywa rosną , to i chwasty też muszą.
CARLO- dziękuję za odwiedziny, pomidory , to nasza wizytówka działki, lubię je uprawiać i koło nich chodzić, a potrzeba koło nich dużo zachodu, ale jak widać warto dbać o nie bo i wtedy pięknie rosną. Truskawki u nas dopiero zaczynają się, na razie babcia karmi nimi wnuki, dla innych będą później.
ANIU,11- dziękuję za odwiedziny, rokrocznie , ostatniego maja, lub pierwszego czerwca , wieczorem pojawiają się u nas meszki. Atakuję osoby znajdujące się w cieniu , przy lesie, zwłaszcza spocone części ciała, po godzinie 19-19.30 nie ma innej rady, tylko wynosić się z działki. Dziękuję Ci za poradę dotyczącą ochrony przed meszkami, ja mam tak na wszelki wypadek, zwłaszcza dla łowiących ryby w stawie dwa kapelusze pszczelarskie, zdają egzamin, mam nadzieję że olejek waniliowy pomoże, bo to mnie głównie żrą. Mogę tylko dodać że najlepszym" lekarstwem" na pogryzienia meszek jest natarcie tych miejsc ciała, co meszki atakowały octem, piecze, ale nie ma później wysypek na skórze, czy innych zadrażnień.
ASIU- dziękuję za odwiedziny, warzywnik jest duży, ma powierzchnię około 5 arów, większość w pełnym nasłonecznieniu , chwast u nas rosną, ale moje "plewiaczki " czuwają ,by za dużo nie urosły. Na zdjęciu jest czosnek ozdobny, jest to jedna z ładniejszych odmian.
Dzisiaj przedstawię kilka kwitnących w ogrodzie krzewów: