Miejsce na ziemi -Ave cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witajcie :)
Weekendowo, było deszczowo i... imieninowo, więcej siedziałam za stołem niż biegałam po działce.
Jednak parę fotek udało się zrobić...

Na początek dylematy pomidorowe - w moich krzaczkach usuwałam wilki - teoretycznie powinny iść na 1 pęd, ale jak tu wybrać, który to ten właściwy, jak się widzi takie cuś... może ktoś bardziej doświadczony mi podpowie ?

Obrazek Obrazek

a jak juz jesteśmy w tomatowym temacie, to dowiedziałam się, że można do podlewania pomidorków zrobić taki eliksir z... części pomidorków ;) To co zielone zerwane z krzaczków trzeba dodac do wody, którą się pomidorki podlewa - zaczęłam tak robić (zamiennie z eliksirem z pokrzyw) i chyba pomidory nie narzekają :lol: :lol:
Wodę, która ubywa po podlewaniu, uzupełniam, nagrzewa się od słonka i jest w sam raz do podlewania

Obrazek Obrazek

Trawa po deszczach rośnie jak szalona, ruszyła się nawet ta młodziutka, dosadzana :)

Obrazek

Powojniki też szaleją... szkoda tylko, że JPII wziął sobie za cel wyrosnąć wyżej niż tuje, a zapomniał, że mnie bardziej zależy na kwiatkach (których jakoś nie widzę), a nie na jego wysokości... :? zaczął się już na tuje wspinać...
Powojnikowy honor ratuje o wiele niższa Pillu, która pokazała kwiatowe pączuszki... :)

Obrazek

W brzóskowym zakątku zakwitły bodziszki i różowe, białe goździki

Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

azalia ciągle się czerwieni i rozwesela kwaśną rabatę z różanecznikami i Rh, czekam jeszcze z niecierpliwością na rozwinięcie kwiatów azalii Washington

Obrazek

Nawet irga płożąca przestała w tym roku grymasić i łaskawie pokazała kwiatki i nowe przyrosty :)

Obrazek Obrazek

Niezawodna borówka zawiązała mnóstwo owoców...

Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Ave pisze: szkoda tylko, że JPII wziął sobie za cel wyrosnąć wyżej niż tuje, a zapomniał, że mnie bardziej zależy na kwiatkach (których jakoś nie widzę), a nie na jego wysokości... :?
No właśnie, ja mam z nim ten sam problem.Co roku rośnie jak głupi , a prawie nie ma kwiatów. A podobno to taka niezawodnie kwitnąca odmiana. Ewa, czy Ty go wiosną przycinasz ?
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Witaj Ewo

Podziwiam Twój ogród, jest taki urokliwy, kolorowy ale harmonijnie skomponowany. O kompostowniku juz tyle powiedziano, ale ja też muszę pochwalić rodzinkę za wykonanie.

Mam sporo roślin takich jak Twoje, ale u mnie sie pokładają po deszczach co bardzo mnie denerwuje.
U Ciebie widzę, że ładnie i sztywno stoją np. bodziszek niebieski, gożdziki. Czy robisz im coś specjalnego?
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Kontakt:

Post »

Ale wielkie masz te pomidory :shock:

Ewo, pomidory najlepiej prowadzić na jeden pęd, ale na 2 też można. Na zdjęciu masz ewidentnie dwa, i tak zostaw. Obrywaj jedynie przyszłe wilki.

Sposobu babi52 jeszcze nie wypróbowałem, bo ja nie mam co obrywać z pomidorów na razie :oops:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelinko, JPII posadzony w ubiegłym roku miał mnóstwo kwiatów w pierwszym kwitnieniu, potem zakwitł ponownie, miał ich też dużo, do przymrozków w listopadzie...

Obrazek
Obrazek

W tym roku przycięłam go na wys. 1m - a powinnam na 40-60 cm :? może dałam mu za duże możliwości wzrostowe i dlatego tak szaleje. Papu dostaje tak samo jak Pillu, ale ona to grzeczna dziewczynka - pączki kwiatowe ma...

Tajga - rośliny które się zbyt mocno pokładają podwiązuję do palików, ale nie ściśle, raczej tak "kosmetycznie", żeby ładnie wyglądały. Robię tak z piwoniami i m.in. z bodziszkiem. Gożdzików nie tykam :) Zauważyłam tylko, że goździki są strasznie nietykalskie - dopóki ich nie ruszam rosną prosto, jak tylko coś zaczynam przy nich grzebać - zaczynają się pokładać i wyginać nie tak, jak powinny :lol:

Fakt Krzysiu, pomidory bujnęły... tylko ja się na nich NIE ZNAM i pewnie robię mnóstwo błędów - jak ten, że sporo moich krzaczków wygląda tak jak te na zdjęciu - jeśli chodzi o pędy - czyli nie wyłamałam na czas wilka i mam teraz krzaczki dwupędowe, a nie jednopędowe...

no, ale żeby ten krzaczek był dwupędowy to i tak jeden pęd trzeba usunąć - który ???

Sam widzisz, chodząca pomidorowa niezguła ze mnie :)
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ave pisze:[...]no, ale żeby ten krzaczek był dwupędowy to i tak jeden pęd trzeba usunąć - który ???
[...]
Ja na nim widzę tylko 2 pędy :oops: Jeśli jeden wyłamiesz, to zostanie jednopędowy :oops:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
TAJGA 2008
1000p
1000p
Od: 5 sie 2008, o 09:44

Post »

Ewa, dzięki za porady. Chyba też muszę podwiązać niektóre rośliny, chociaż tego nie lubię.
Pozdrawiam i zapraszam
Ogródek TAJGI 2008 2009 2010/2011
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

A ja moje pomidory puszczam na żywioł.
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A czy to nie wpływa na owocowanie ? Może 1 pęd byłby lepszy ?

Tajga, ja swoje podwiązuję tak, ze tego praktycznie nie widać :)

Iguś, przy moich umiejętnościach, to miałabym same liście i po jednym pomidorze na krzaku :) Już teraz wydaje mi się, że tych liściorów jest za dużo :)
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Ewuś, ja mam koktajlowe, darowane w niezłej ilości.
Popatrz jakie piękne.
Obrazek
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ave pisze:A czy to nie wpływa na owocowanie ? Może 1 pęd byłby lepszy ?
[...]
Spokojnie, przy Twoim talencie kulinarnym wyżywisz nawet 2, a wielkość owoców zależy też od innych czynników, nie tylko od ich ilości. Jeśli chcesz, to obserwuj różnicę między pojedynczym, a podwójnym. O ile jakakolwiek będzie :wink:
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
Ziel-ona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 gru 2007, o 21:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ave masz cudny ogród :D A kompostownik...pierwsza klasa! :D Bardzo pomysłowo!
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

Ewulek, alez masz cudna te czerwoba azalie! Ona jeszcze kwitnie? :shock: No to jest po prostu boska!
Bodziszki - chyba wspaniale? - pieknie wygladaja z tymi gozdzikami :D
Powojnikiem sie nie przejmuj. Jak w tym roku slabiej bedzie kwitl, to w nastepnym na pewno Ci to wynagrodzi ;)
A pomidora zostaw dwupedowego, bo teraz te pedy troche za grube, zeby je usuwac. Bedzie ok :D
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Uspokoiliście mnie "w temacie pomidorowym" , skoro Iga daje swoim pomidorom "iść na żywioł" to ja nie będę ciachać swoich, niech idą w te dwa pędy :)

Izulku, u mnie wszystko jakby opóźnione, może z powodu zacienienia tej rabaty... azalia kwitnie, a druga się szykuje do pokazania swoich wdzięków :)

Zielona :) miło że wpadłaś z wizytą :)
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewuś jestem pod wrazeniem pomysłowoŚci w wykonaniu kompostownika,jak i łopatologicznej relacji.Teraz pokażę swojemu M,co można zrobic z zalegających u mnie palet.Niech no tylko się wykręci...Bardzo ładnie zakwitły Ci azalki,może znasz imię tej czerwonej?Jest śliczna .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”