Rabatki Konstantego w podwórkowym ogródku

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A więc dobrze będą się tam czuły rośliny wilgociolubne i preferujące półcień i cień.
Dobrałaś zatem rośliny perfekcyjnie. ;:333
Będzie się tam miło siedziało w upalne popołudnia.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewo, po raz pierwszy odwiedzam Twój tajemniczy ogród, fantastycznie wygląda stary mur w połączeniu z młodymi, zielonymi roślinkami - świetnie uchwycony kontrast ... alegoria przemijania ;)
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28

Post »

Witaj Cynamonku! :oops:
Kogro-starałam się...,od tego jest Forum żeby się uczyć. Poniżej dzisiejszy stan wieczornic tuż przed rozkwitem.
Dalej oleś od Liski kwitnący!
Dziś wysadziłam :akant, lewkonię, lilię w ciapki,szałwię purpurową,goździki lila,michałki.Taka jest nowa mięta okrągłolistna silnie pachnąca.Obrobiłam cały ogród.Rąk nie czuję.Grzbiet w porządku.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Aza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

To co podpisałaś lewkonia to chyba jest lwia paszcza.
Awatar użytkownika
Kocina
1000p
1000p
Od: 22 lip 2008, o 22:27

Post »

Zanim jeszcze przeczytałam, co napisała Cynamonka, pomyślałam, że w takim miejscu można stworzyć prawdziwy Tajemniczy Ogród :)

Wspaniale, że masz znowu kawałek ogródka. Będę kiedyś chciała się wprosić na kawę ;)
Pozdrawiam ? Ogródek Marty: 1, 2
Awatar użytkownika
Zyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 maja 2008, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ewuś siedziałaś cichutko w ogródku nic nie mówiąc...i z rozpędem wkroczyłaś do OGRODOWEJ GROMADKI przepędzając mnie na sam tył.
Co ja biedna mam zrobić aby za Wami nadążyć?
Też muszę założyć wątek Ogrodowy, czy co... ale tak poważnie zrobiłaś fajną robotę.
Kącik przytulny i przytulić się będzie raźniej do "Bratniej Duszy"...a i dla Konstantego
...no wiesz - pomyśl żeby miał też partnerkę do zabawiania się.
Oj a mnie garb pobolewa już a sianie trawy na półmetku.
*Dobranoc*
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Ewuniu powiem tylko: ;:111 Ooooooooooooooooooooooooo.............................
I tak wyrażam swój podziw
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aza pisze:To co podpisałaś lewkonia to chyba jest lwia paszcza.
Olu masz rację kupowałam lwią paszczę, a nie lewkonię, zaraz poprawię.

Marto-na kawę w kwiatach to mogę zaprosić na swoje II piętro,w podwórkowym ciągle śmietnik.Sporo jeszcze przede mną.Są te gałęzie i choinki,jest wkopana obita emaliowana pojemna miska z wodą dla gołębi i jest ktoś kto rzuca im połówki chleba(coraz rzadziej, więc chyba pożaliłam się właściwej osobie).Jest gruz z remontu mieszkania naprzeciwko mnie i sprzęty po nieboszczce,oby wywieźli!No i po tym jak spadł na dach nielegalnego wiatrołapu mały naprawdę kawałek gzymsu, tynku dokładniej jest ostrzeżenie:

Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
mag
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2008, o 09:41

Post »

Ewuś, jak pięknie by w tej scenerii wyglądały delikatne, pastelowe róże pnące.... eh rozmarzyłam się :lol:
Pozdrawiam cieplutko. Magda
Spis treści.Wizytówka.
x-T-s
---
Od: 15 cze 2008, o 20:23

Post »

Ewa

czyli wszystkie cieniolubne u Ciebi będą dobrze rosły?

nie możecie popędzić kamienicznika żeby wywiózł ten bałagan???? :shock: w końcu płacicie chyba jemu czynsze.
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mag-właśnie taka była róża pana kamienicznika "po Mamusi".Na wszystko przyjdzie czas.Gdyby naprawdę coś z gzymsem robili,w co nie wierzę,to ustawią przy domu rusztowania.Ten dekarz, który zimą oglądał śnieg na strychu nad moim mieszkaniem i uważa,że "to nic takiego, bo sobie zbiorę do wiadereczka", który zarabia na odśnieżaniu przez rozbieranie dachu co 3 metry i spychanie śniegu jest cały w skowronkach bo trafi mu się fucha.Pewnie wbije jakieś łapki i siatkę,co kosztuje a niewiele daje.Najbardziej sypie się elewacja od ulicy boczna ta południowo-zachodnia, a tam musi zapłacić za zajęcie chodnika,więc będzie "chronił"podwórze i ogród...Jeszcze z tym się wstrzymam.
Tess- tak cień, półcień....

Wczoraj przed kolejnym deszczem.Półokrągły przedmiot metalowy to zapewne uchwyt z rynny,wykopałam go z obrzeża grządki i jeszcze dużo ułamków dachówek.Z remontu dachu konserwatorskiego zostało.Murek powinien mieć izolację,a nie ma i podciąga wodę,zastanawiałam się nad otynkowaniem, ale nie warto.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Aska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2006, o 14:36

Post »

Ewa - miło widzieć, że założyłaś wątek ogrodowy!

Piękna ziemia, rośliny będą miały raj...
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

Ewo ja też tam widzę nostalgiczne róże... ale ja wszedzie róże widzę :)

Zakątek jest niesamowity! stara kamienica, czarnoziem, mury pamiętające... drzewne czasy...
Nielada wyzwania się podjęłaś...no ale w końcu masz ku temu predyspozycje, więc wierzę, żę zrobisz tam prawdziwy zaczarowany ogród.

I nie prawię tu broń Boże duserów !!!
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Aśko-jutro dosadzam poziomkówkę od Ciebie, dotąd była na zewnętrznym parapecie.Pójdzie do poziomkówek od Kogry.
Pierwsza rabatka powstała z pozostawieniem istniejących roślin:fiołków,liliowców i paproci, to było takie dosadzanie.Kupiłam dwa irysy;żółty(cytrynowy) i fioletowy, potem w deszczu trafiłam przypadkiem na biały,brat Rafał,który sadzi prawie same białe roślinki "dla Matki Boskiej" wolał małego irysa,więc duży został w podwórkowym i Mag obiecała mi po przekwitnieniu jeszcze jednego, a na koniec również w deszczu nabyłam czekoladowego i fioletowego ciemnego.Niestety straciły na urodzie,bo stratował je pies sąsiadów, a potem lało, trudno na zdjęciu będą ubłocone.Posadziłam je przed liliowcami, a właściwie wypełniając luki od frontu.Liliowce jesienią wykopię i posadzę porządnie i równo,podsypując nową ziemią.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Kontakt:

Post »

Ewuś, a myslałaś nad hortensją pnącą, bluszczem hedera helix i winobluszczem samoczepnym Murorum ?
One zasłoniłyby ściany, bo są samoczepne.
A forumki pewnie mają w swoich ogrodach sadzonki i pedy do ukorzenienia. :oops:

Masz ogromne pole do manweru ale tez ogrom pracy przed sobą.
Z drugiej zas strony, cokolwiek posadzisz- będzie od razu widać!
O, np. barwinek Ilumination. :lol:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”