Co dobrze komponuje się z żywotnikami w żywopłocie?
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Co dobrze komponuje się z żywotnikami w żywopłocie?
Widziałem taki, gdzie co druga thuja rośnie jałowiec skyrocket. Tak średnio ciekawie to wygląda- ale już coś, jakieś urozmaicenie mamy. Z czego jeszcze można zasadzić szpaler, który nie będzie za wysoki, gęsty i stosunkowo 'bezobsługowy'? Cisy i cyprysiki odpadają, bo albo rosną za wolno, albo wyglądają żałośnie na mojej glebie.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Ło matko jedyna, Maryann, rozmawiamy jak przysłowiowy głuchy z niemową
przecież są różne żywotniki, ( nie napisałeś jaki konkretnie masz gatunek i odmianę )
czy nie jesteś w stanie odpowiedzieć na proste pytanie jakiej szerokości pas ziemi przeznaczyłeś na żywopłot
,
możesz dodać również jaki długi będzie ten pas
; no i jak będzie docelowa wysokość nieznanych mi żywotników 
przecież są różne żywotniki, ( nie napisałeś jaki konkretnie masz gatunek i odmianę )
czy nie jesteś w stanie odpowiedzieć na proste pytanie jakiej szerokości pas ziemi przeznaczyłeś na żywopłot

możesz dodać również jaki długi będzie ten pas

Witam ja w miejscu nasłonecznionym przed żywotnikami wsadziłem piwnonie i różaneczniki, a także berberysa (w troszkę zacienionym miejscu), poza tym wsadziłem w bardziej cienistych miejscach paproć i inne roślinki przywiezione z lasu. I zostało mi jeszcze troszkę miejsca ale jak na razie myślę co by było odpowiednie.
Pozdrawiam Łukasz
Pogoda jak kobieta zmienna jest

- maryann
A czy ja pisałem że mam jakieś żywotniki? Mam gołą ziemię i zamiar posadzić żywopłot i jedyny warunek... podałem(na szerokość wszystko jedno, jak urosną za duże to raz na kilka lat przytnę, ale nie mogą być prześwitujące jak np. świerki ani rosnąć do nieba). Rzucajcie propozycjami roślin, które do siebie pasują, a mojego gustu i tak nie odgadniecie ani tego co sobie w końcu wybiorę. Mogę do tego zapędzić maszynę, ale człowiek(-Wy, kochani forumowicze) nie będziecie tak bezduszni.
Oczywiście- jak to z żywopłotami: stanowisko wietrzne i słoneczne.
Oczywiście- jak to z żywopłotami: stanowisko wietrzne i słoneczne.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
- maryann
O to pytałem tu : http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... highlight=colezka pisze:w miejscu nasłonecznionym przed żywotnikami
Ja bym osobiście proponowa:
- Żywotnik Zachodni: odmianę Smaragd lub Spiralis ewentualnie inne;
- mam jeszcze jałowce naokoło 7 metrach przy płocie, jednak nieznam odmiany;
- mój dziadek zrobił żywopłocik z cisa, bardzo gęsty, również nieznam odmiany
ale jak pisałeś do Ciebie należy wybór.
- Żywotnik Zachodni: odmianę Smaragd lub Spiralis ewentualnie inne;
- mam jeszcze jałowce naokoło 7 metrach przy płocie, jednak nieznam odmiany;
- mój dziadek zrobił żywopłocik z cisa, bardzo gęsty, również nieznam odmiany
ale jak pisałeś do Ciebie należy wybór.
Pozdrawiam Łukasz

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jeśli różne gatunki, to nie kieruj się wyglądem i twoimi upodobaniami, tylko weź pod uwagę wymagania konkretnych roślin. Tuja lubi wilgotno i przepuszczalnie, może rosnąć w półcieniu, jałowiec lubi sucho i słonecznie, ew. półcieniście. Sąsiedztwo wg. mnie się wyklucza.
Na razie twoje pytanie odczytuję tak:
- jakie krzewy nadają się na żywopłot?
Odp. - Różne.
albo
- Jakie krzewy podobają się wam najbardziej?
Odp. - Różne.
Ankieta byłaby chyba lepsza, bo poddałbyś jakieś propozycje do wyboru :P
A teraz odsyłam cię do wątków o żywopłotach, sam sobie znajdź konkretne gatunki i odmiany, skoro twojego "gustu i tak nie odgadniecie ani tego co sobie w końcu wybiorę"... :P Zapraszam do naszej wyszukiwarki
hasło: "żywopłot" 
Na razie twoje pytanie odczytuję tak:
- jakie krzewy nadają się na żywopłot?
Odp. - Różne.
albo
- Jakie krzewy podobają się wam najbardziej?
Odp. - Różne.
Ankieta byłaby chyba lepsza, bo poddałbyś jakieś propozycje do wyboru :P
A teraz odsyłam cię do wątków o żywopłotach, sam sobie znajdź konkretne gatunki i odmiany, skoro twojego "gustu i tak nie odgadniecie ani tego co sobie w końcu wybiorę"... :P Zapraszam do naszej wyszukiwarki

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- iwa27
- 1000p
- Od: 19 maja 2009, o 07:59
Witajcie. Tego roku na wiosne posadziłam na 20 m w słonecznym miejscu następujace drzewa i krzewy na żywopłor:
W pierwszym rzędzie od pola posadziłam sosny w normalnych odstępach. Ok 2 metry przed nimi różne krzewy Wymieniam
: Laigustr, dwa żylistki jeden o zielonych listkach, drugi o zielono białych, berberys thunberga (zielony), śliwę dziecięcą, jaśminowca, forsycję o zółtych liściach, pęcherznica Diabolo, jaśminowiec o żółtych liściach, tawułę (nie jestem pewna odmiany), złotlina o kwiatach pełnych, kalinę koralową, berberys thunberga czewony, liguster, deren biała o białozielonych listka, dereń biała o żółtozielonych listkach, krzewuszkę i złotlina o kwiatach pojedyńczych.
Sama sobie wymyśliłam tą kompozycję i nie wiem co z tego wyjdzie. Moim zamiarem jest odgrodzenie się od pola, stworzenie zielonego parawanu na końcu ogrodu. Chciałam też aby żywopłot był ozdobą cały rok. Zaznaczam że mam duuużo miejsca więc mogę sobie pozwolić na żywopłot nieformowany .
W pierwszym rzędzie od pola posadziłam sosny w normalnych odstępach. Ok 2 metry przed nimi różne krzewy Wymieniam

Sama sobie wymyśliłam tą kompozycję i nie wiem co z tego wyjdzie. Moim zamiarem jest odgrodzenie się od pola, stworzenie zielonego parawanu na końcu ogrodu. Chciałam też aby żywopłot był ozdobą cały rok. Zaznaczam że mam duuużo miejsca więc mogę sobie pozwolić na żywopłot nieformowany .

- maryann
Re: Co dobrze komponuje się z żywotnikami w żywopłocie?
Nalewka, dziękuję i za Twoje dobre słowo!
A jak ktoś nie rozumie o co mi chodzi, to po co pisać? Ja już prościej nie mogę.
Może taki pomysł to rzeczywiście mission imposible, ale może nie.
To przykład i jak ktoś ma podobne pomysły teoretyczne lub doświadczenia, to bardzo proszę się podzielić.maryann pisze:co druga thuja rośnie jałowiec skyrocket(...) jakieś urozmaicenie mamy
A jak ktoś nie rozumie o co mi chodzi, to po co pisać? Ja już prościej nie mogę.
Może taki pomysł to rzeczywiście mission imposible, ale może nie.
KaRo się udało .Nalewka pisze:skoro twojego "gustu i tak nie odgadniecie ani tego co sobie w końcu wybiorę