Ogródek Magdy :-)

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam imienniczkę :D
Wpadłam,pooglądałam,poczytałam i muszę przyznać że czekam na zdjęcia piwonii.
Musi to bajecznie wyglądać :D
Pozdrawiam Magda :)
magdala

Post »

Bardzo mi miło Madziu :P
Oj ,ja też czekam na te piwonie . Muszą mieć już sporo lat ,przed nami działkę uprawiał starszy pan i te piwonie to jego dzieło-no ja oczywiście staram sie jak mogę :)
Magda
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Magdo. :D
Bardzo przyjemnie spędziłam czas w Twoim ogrodzie.
Jest tu wiele rzeczy, które lubię - hosty, hortensje, kalina, bzy....
Jestem wielką miłośniczką piwonii, więc z niecierpliwością będę czekać na ich fotki. :P
magdala

Post »

Wiolu bardzo cieszę się z Toich odwiedzin :P
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie piwonia krzewiasta -ja mam tylko te najzwyklejsze,takie jak zawsze bywały w ogródkach .Czy krzewiasta jest trudna w uprawie ? Sporo kosztuje ,więc trudniej podjąć decyzję...
Magda.
Awatar użytkownika
socurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 kwie 2009, o 02:10

Post »

Madziu wygląda na to że masz świetną rękę do kwiatów więc pewnie i z krzewiastą dasz sobie radę. Ja mam na środku ogródeczka jakiś niezidentyfikowany krzaczor, więc na jesień planuję go wyciąć i wtedy będę się zastanawiać albo nad hortensjami albo właśnie nad piwoniami :D No chyba że krzaczor mnie czymś pozytywnie zaskoczy :lol:
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

magdala pisze:Wiolu bardzo cieszę się z Toich odwiedzin :P
Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie piwonia krzewiasta -ja mam tylko te najzwyklejsze,takie jak zawsze bywały w ogródkach .Czy krzewiasta jest trudna w uprawie ? Sporo kosztuje ,więc trudniej podjąć decyzję...
Magda.
Madziu,widzę że Wiola do Ciebie zawitała :D
Wiolu :wit

Zobaczymy co powie Wiola ale ja stwierdzam ,że to krzew samoobsługowy.
Pierwsze zimy okrywałam go.
Tej zimował bez okrycia,nie sprawia żadnego problemu.
Ma tylko dwie wady :oops:
Sporo kosztuje i bardzo krótko kwitnie.Szkoda :roll:
Pozdrawiam Magda :)
magdala

Post »

socurek pisze:Madziu wygląda na to że masz świetną rękę do kwiatów więc pewnie i z krzewiastą dasz sobie radę. Ja mam na środku ogródeczka jakiś niezidentyfikowany krzaczor, więc na jesień planuję go wyciąć i wtedy będę się zastanawiać albo nad hortensjami albo właśnie nad piwoniami :D No chyba że krzaczor mnie czymś pozytywnie zaskoczy :lol:
Oj z ta ręką różnie bywa...A krzaczora obserwuj -skoro posadzili go na samym środku -może to jakiś okaz ????
Ja chyba postawiłabym na hortensję ,piwonia jest ładna i pachnąca ,ale tylko chwilkę.Hortensje będziesz miała do jesieni ,a sam kształt krzaczka jest jednak bardziej pełny niż piwonii. Zresztą ...znajdziesz miejsce i na i na to :P :P
zobaczysz.
magdala

Post »

Madziu i Wiolu-krótkie kwitnienie to akurat wada wszystkich piwonii niestety.
a powiedzcie proszę ,jakie kolory wyglądają najładniej na krzewiastej -powiem szczerze ,że unikam takich bardzo mocnych kolorów ,wolę pastelowe.
Gdzie lepiej kupić krzewiastą -w ogrodnictwie czy "wielkim sklepie" ?

Do Wioli zajrzałam i zaraz tam się ujawnię ,tylko nie wiedziałam od czego zacząć ...tyle piękności :shock: :shock:

Magda.
Awatar użytkownika
madziarynka
200p
200p
Od: 21 maja 2009, o 00:34

Post »

Witaj Madziu!
Wpadam do Ciebie z rewizytą, no i żeby zapytać przy okazji o kalinę, bo to małe krzaczysko u mnie pod siatką co je wczoraj przesadzałam to chyba kalina. Mianowicie chodzi mi o to czy ta kalina tylko kwitnie czy może ma też czerwone korale jesienią ? Takiej ogrodowej nigdy nie miałam. Natomiast widziałam zeszłej jesieni dziką kalinę z pięknymi jesiennymi koralami.
Co do piwonii, to u mnie też rosną, ale jeszcze nie kwitną. Tak się zastanawiam co posadzić w ich najbliższym sąsiedztwie i jak na razie to nie mam pomysłu. Może jakieś niskie byliny ???
Bardzo podobają mi się zdjęcia Twoich owocków na drzewkach. Ja się swoim też przyjrzę i zobaczę co rośnie. Z drzew owocowych została mi na działce morela, śliwa i mirabelka.

Obrazek

Kalina dzika
magdala

Post »

Cześć Magdo :P :P
Jest dużo tych kalin, moja nie ma takich owoców i nie przebarwiają jej się liście jesienią . Główną jej ozdobą są właśnie te kuliste kwiaty . Potem jest niepozornym krzakiem.
Ta z czerwonymi owocami to pewnie kalina koralowa.
Właściwie to wstyd ,że nawet nie wiem jaki mam rodzaj...muszę się dowiedziec ,bo tutaj takie specjalistki są na forum :oops: ,że aż głupio...
Mój rząd piwonii dopiero w tym roku zaczęłam obsadzać innymi roślinami - i rzeczywiście bardzo tego brakowało.
Po kwitnieniu liście im przysychały i robiło się pusto.
To ,czym ja wypełniłam luki między piwoniami :oczywiście hosta (która jest idealna w takiej roli),
tawułka - zaraz będzie miała delikatne pióropusze
Obrazek

myślę ,że irysy albo liliowce byłyby dobre ( kształt liści).No i oczywiście kwiaty jednoroczne
Obrazek

Unikałabym jedynie bylin ,które mają rozłogi i z czasem wrastają we wszystko co rośnie obok .Jak wlezą między piwonie ..Ja tak kiedyś sobie mądrze posadziłam miętę na rabatce -jak to mi się rozlazło w promieniu paru metrów!!!

Tak ,bardzo lubię zdjęcia makro tych wszystkich maluskich owoców - zrób koniecznie swoim!
Do następnego razu :) Magda.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Madziu, ja jeszcze nie mam zbyt dużego doświadczenia z piwoniami krzewiastymi.
Mam tylko jedną i zimowała u mnie pierwszy rok.
Udało się, zawiązała pąka, więc nabrałam ochoty na jeszcze :oops:

Co do kolorów, to przede wszystkim zależy to od gustu. Mi bardzo podoba się w ogóle w ogrodzie żółty i pomarańczowy i ich wszystkie odcienie.
Przyznam się też, że za sprawą Magdy zraziłam się trochę do białego. Nie wiem co w tym kolorze jest nie tak, ale jakoś nie przepadam.

Doskonałą lekturą o piwoniach drzewiastych jest wątek Izy. Ja tam przesiaduję prawie codziennie.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=518

Zanim klikniesz na ten link ostrzegam Cię. Możesz wyjść stamtąd totalnie zarażona, bez jakichkolwiek nadziei na wyleczenie :lol:
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Z białymi pozdrowieniami, Madziu. :lol:

Obrazek
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
magdala

Post »

Mam 100 punktów ,ale sie zaawansowałam :shock: :P :roll:
magdala

Post »

Wiolu i Haniu :P :P

Drzewiasta będzie u mnie jak nic !!!
Magda.
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum