następnym razem nie zakładaj nowego wątku tylko zadawaj pytania na istniejących bo robi się śmietnik
Ogórki gruntowe-cz.1 uprawa,choroby,szkodniki
- MagdaMisia
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
-
gienia1230

- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- MagdaMisia

- Od: 17 mar 2009, o 20:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tula pisze:A u ogórków nie jest czasem tak, że za ogonkiem jest zawiązek owocu i dopiero na końcu jest kwiatek ?
kwiatek jest na czubku owocu - widać to nawet na tych szklarniowych ze sklepu ;) pszczółka nie musi zapylać ogórków bo większość odmian jest samopylna ;)gienia1230 pisze:Ketjow, dobrze Cię uczono. Np przy ogórkach, jeśli pszczólka nie zapyli to ten zawiązek ogóreczka zżółknie i odpadnie.
- maciachowa
- 30p - Uzależniam się...

- Od: 21 kwie 2009, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
MagdaMisia pisze: pszczółka nie musi zapylać ogórków bo większość odmian jest samopylna ;)
czy to oznacza, ze z każdego kwiatka powstanie ogórek?
No to chyba powinno się przerzedzić kwiatki/ogórki?
Bo skoro na niewielkim krzaczku widzę z 5-7 kwiatków to on da sobie radę to wyżywić.
Poważnie pytam , pierwszy raz posadziłam pomidory i ogórki pod folią..ba nawet pod dwiema małymi bo wyczytałam że się nie lubią :0
I przejęta jestem i o mało co a bawole serca pomidorowe zalałabym na amen
to teraz o ogórki dopytam... przerzedzić owocki na krzaku, czy zostawić?
Jak myślicie? Jak Wy robicie ?
Pozdrawiam
Maciachowa
Maciachowa
-
gienia1230

- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie wszystkie odmiany są samopylne a pszczółka nie zaszkodzi, różnie z tą samopylnością bywa. Maciachowa- zostawić- a który kwiat jest męski a który żeński bardzo łatwo odróżnić.maciachowa pisze:MagdaMisia pisze: pszczółka nie musi zapylać ogórków bo większość odmian jest samopylna ;)
czy to oznacza, ze z każdego kwiatka powstanie ogórek?
No to chyba powinno się przerzedzić kwiatki/ogórki?
Bo skoro na niewielkim krzaczku widzę z 5-7 kwiatków to on da sobie radę to wyżywić.
.. przerzedzić owocki na krzaku, czy zostawić?
Jak myślicie? Jak Wy robicie ?
mi się wydaje, że nie przy każdym kwiatku będzie owoc. z tego co zauważyłam u moich ogórasów to najpierw kwitły męskie i za nimi nie powstał żaden owoc. A owoce głównie zawiązały się w górnych gronach ...
dodatkowo dziś kupiłam kilka sadzonek na korniszony, mi wzeszły tylko graciusy. miałam posiać do gruntu nasionka, ale jak zobaczyłam takie ładne i duże sadzonki (okolo 6 liści ) to nie przeszłam obojętnie
dodatkowo dziś kupiłam kilka sadzonek na korniszony, mi wzeszły tylko graciusy. miałam posiać do gruntu nasionka, ale jak zobaczyłam takie ładne i duże sadzonki (okolo 6 liści ) to nie przeszłam obojętnie
Fiołki w fiolecie ukryte w zieleni ,Szukały wiosennych, wonnych promieni.
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród
Rosły spokojnie kusząc motyle.Rosły i rosą kochały chwile.Mój Tajemniczy Ogród