mnie w donicy nic się nie udało
Bukszpan - podstawowe pytania - BAZA
Ciekawe dlaczego ....latoura pisze:Możesz go formować jak chcesz, na wszystko się zgodzi![]()
mnie w donicy nic się nie udało
Podlewałaś obficie i regularnie?
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;
Życie jest pełne niespodzianek.
Oj, chciałabym żeby moje były już takie gęste 
Zazdroszczę szczerze
Ile lat mają te w żywopłocie kółku??
Zimą trzeba okrywać donicę folią bąbelkową
i czymś jeszcze, jakąś onucą ;)
Albo też dołować w gruncie ;)
Zazdroszczę szczerze
Ile lat mają te w żywopłocie kółku??
Zimą trzeba okrywać donicę folią bąbelkową
Albo też dołować w gruncie ;)
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53826" onclick="window.open(this.href);return false;
Izabelkoizabellka pisze:oj, chciałabym żeby moje były już takie gęste
zazdroszczę szczerze
ile lat mają te w żywopłocie kółku??
zimą trzeba okrywać donicę folią bąbelkowąi czymś jeszcze, jakąś onucą ;)
albo też dołować w gruncie ;)
pozdrawiam magda
-
magdala
-
dawidbanan
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Bukszpan - podstawowe pytania - BAZA
Mam bukszpana obciętego na "kulkę"...Stoi on w dużej donicy przy schodach...
I moje pytanie w tym czy on przez zimę nie zmarznie
Czy muszę donicę jakoś okryć 
I moje pytanie w tym czy on przez zimę nie zmarznie
-
Fallenangelv
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
Re:
Na wiosnę tego roku miałem nieprzyjemną okazję widzieć przemarznięte duże okazy bukszpanu w donicach.Widok okropny.Także istnieje duża szansa na przemarznięcie.Zamiast okrywać masz może miejsce z dodatnią temperaturą żeby go tam na zimę umieścić.
U mnie w gruncie przemarzł delikatnie ale przez cały sezon ładnie się odnowił ale sam wiesz że co grunt to nie donica.
U mnie w gruncie przemarzł delikatnie ale przez cały sezon ładnie się odnowił ale sam wiesz że co grunt to nie donica.
-
dawidbanan
- ---
Re: Re:
Czy mógłby stać w kotłowniFallenangelv pisze:Zamiast okrywać masz może miejsce z dodatnią temperaturą żeby go tam na zimę umieścić.
-
Fallenangelv
- ---
- Od: 5 sty 2009, o 10:51
Może.Jest tam dodatnia temperatura. Postaw tylko tak żeby ci nie przeszkadzał
Wiele osób ma problem bo nie ma miejsca na przechowywanie roślin i dlatego ich nie hoduje. Nowe domy rzadko mają takie pomieszczenie jak piwnica.Pozostaje kotłownia jak jest duża to nie ma problemu a jak mała........
Najlepszym tego przykładem jest Datura.Znajoma ma cztery i szukała ,, opiekuna'' który by jej przechował i znalazł się na szczęście.
Podałem najprostszy sposób.Poczekaj może jakiś forumek powie ci czym go przykryć na zimę jak nie ma możliwości przechowania w domu bo ja niestety nie wiem.
Ja przechowuję u siebie w piwnico-kotłowni.Mam tam ciepło.Trzymam sadzonki róż za wcześnie kupione, winorośle itp.
Wiele osób ma problem bo nie ma miejsca na przechowywanie roślin i dlatego ich nie hoduje. Nowe domy rzadko mają takie pomieszczenie jak piwnica.Pozostaje kotłownia jak jest duża to nie ma problemu a jak mała........
Najlepszym tego przykładem jest Datura.Znajoma ma cztery i szukała ,, opiekuna'' który by jej przechował i znalazł się na szczęście.
Podałem najprostszy sposób.Poczekaj może jakiś forumek powie ci czym go przykryć na zimę jak nie ma możliwości przechowania w domu bo ja niestety nie wiem.
Ja przechowuję u siebie w piwnico-kotłowni.Mam tam ciepło.Trzymam sadzonki róż za wcześnie kupione, winorośle itp.
Mam 3 sadzonki w donicach które zostaną wysadzone do gruntu gdy znajdzie się dla nich odpowiednie miejsce. Od 2 lat zimują w gruncie - tzn wkopuje doniczki do ziemi.
-
dawidbanan
- ---
A mój ma trochę dużą donicę i nie mam jeszcze zaplanowane gdzie go posadzić więc to odpada...
- nocny_drwal
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 16 lip 2009, o 09:56
- Kontakt:
Ja moje bukszpany zimuję gdzie się da. Część stoi na macie pod gołym niebem, część w nieogrzewanym tunelu. I zimują jakoś. Najważniejsze przy roślinach zimozielonych, jest osłonięcie ich od wiatru i słońca. W zimie są one zielone, więc normalnie transpirują. Gdy mocno wieje, lub świeci słońce, transpiracja, czyli "oddawanie" wody z liści jest bardzo intensywne. Gdy do tego dochodzi zamarznięta ziemia, roślina nie ma skąd brać wody i usycha.
mój ogród
pozdrawiam, Jakub
pozdrawiam, Jakub