Rewersja pierisa, świerka conica

Drzewa ozdobne
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 11:00
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Rewersja pierisa, świerka conica

Post »

Witajcie!
Jako, że to pokrewny różanecznikom temat - to spróbuję w tym dziale. W zeszłym roku dorobiłam się pierisa. Niestety nie spodobało mu się, w miejscu, które dla niego wyznaczyłam. Marniał...
Na wiosnę przesadziłam go do doniczki "do szpitala". Odżył zdecydowanie, ale część liści, która odrasta nie ma białej obwódki. Chyba mu się coś "zmutowało". Tak to wygląda:
Obrazek
Obrazek

Co mam z tym fantem począć? Usunąć te nieszlachetne odrosty? To będzie pół już i tak małego krzaczka :(
Podpowiedzcie pls!
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Rewersja. Czyli powrót do formy wyjściowej. Zdarza się, często nawet. Jak chcesz z obwódką, trzeba usunąć.
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dziękuję MirekL Czy ta rewersja będzie dominować nad właściwym krzaczkiem? Bo na razie bym zostawiła aby mieć większą roślinkę. Ale jeśli ta gorsza połowa ma być ekspansywna to utnę zaraz bez litości ;:5 !
Powiedz prawdę? :?
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

:D Zdominuje i zarośnie to ładne. Wszystkie mutanty i chimery rosną wolniej. Usuń.
Awatar użytkownika
pyzia
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dziękuję za radę! I pozdrawiam podwójnie :wink:
kornik44
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 28 maja 2009, o 22:18

Rewersja świerka "Conika"

Post »

Witam wszystkich serdecznie.
Ze świerka conica wyrosła u mnie gałąż zwykłego świerka.Jestem ciekawy,czyktoś z forumowiczów zaobserwował na swoich coś takiego,cy to tylko u mnie takie cudaki rosną.W zeszłym roku pojawiła się taka gałąka również na innym,13-letnim koniku.Wysyłam linki na fotosik,klikając tam w ''inne zdjęcia użytkownika''po prawej stronie ekranu,można zobaczyć parę zdjęć moich szuwarków.
Pozdrawiam.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4e8 ... b674a.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/324 ... f6fe3.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9f8 ... 14a35.html
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Rewersja. Dawno powinno być wycięte.
I nie mutant. Własnie wróciło do formy wyjściowej. Rośnie po prostu świerk biały.
kornik44
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

A czemu miałbym to wyciąć?Przecież ciekawie wygląda.A jak on będzie wyglądał w przyszłości?Bardzo bym był zadowolony jakby urósł duży świerk,a dół pnia miał obrośnięty gałązkami conika.
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51

Post »

kornik44 pisze:A czemu miałbym to wyciąć?Przecież ciekawie wygląda.A jak on będzie wyglądał w przyszłości?Bardzo bym był zadowolony jakby urósł duży świerk,a dół pnia miał obrośnięty gałązkami conika.

Otóż to.Ja też bym zostawił. :D .
Jedyny i niepowtarzalny.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.

Post »

Urośnie. Duży. A to na dole uschnie.
Nie jedyny. Powtarzalny. Zjawisko nader częste.
Awatar użytkownika
xipe
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2007, o 11:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

MirekL ma rację, Conica jest sportem (mutantem) typu czyli świerka białego. Gatunek jest silniejszy od odmiany i szybko zdominuje cały organizm. Tego typu atawizm występuje dość często, może być jak na zdjęciach lub mieć postać gałęzi rosnącej poziomo. Tutaj ma wyraźnie tendencje do szybkiej dominacji - wytworzył strzałę.
Fallenangelv
---

Post »

No a co powiecie o tym żeby go ciąć sekatorem i opanowywać sytuację nie pozwolić aby jeden ,, wygryzł drugiego '' ???
kornik44
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Póki co,to będę miał chyba jeszcze przez parę lat,ciekawy dla mnie,obiekt do obserwacji.
A może będzie tak,że po paru latach ten świerk znów zapragnie zmian i powróci do formy odmiany i na czubku kilkumetrowego,świerka białego,wyrosnie świerk conica :) a z boku wyrosną mu sosnowe gałezie,które z czasem przekształcą sie we wspaniałe cedrowe konary obsypane różowymi kwiatami :D
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11

Post »

Mhm, i gruszki będzie miał na jesień :-)

Serio, to ja takie coś też widuję regularnie (znaczy co niedzielę, u jednego pana, co mieszka koło kościoła i lubi iglaki). Tylko u niego to jakoś wolno przyrasta. To teraz wiem już, co to za zjawisko :-)
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Fallenangelv
---

Post »

Ja bym był osobiście zadowolony jakby coś takiego u mnie urosło.Mam dwa koniki posadzone ale rosną normalnie. Może do czasu? :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”