Mamba pisze:Aniu, wywołałaś mnie "do tablicy"Już dawno nic nie pisałam chociaż cały czas śledzę forum
![]()
Ostatnio faktycznie trochę mi przybyło, w czym również jest i Twoja zasługaWystawą byłam trochę zawiedziona, bo nie było nic o czym marzyłam. W pierwszy dzień kupiłam tylko phalaenopsis cochlearis, chociaż nie planowałam zakupu akurat tego storczyka. A gdy poszłam na wystawę drugi raz kupiłam coś ślicznego, o czym w ogóle nie myślałam czyli Encyclia vitellina i jeszcze młodą roślinka maleństwo phalaenopsis tetraspis. Tego ostatniego nie było w pierwszy dzień, a było to od dawna moje marzenie :P
Oto dwie z moich nowości:
Phalaenopsis cochlearis z 2 pędami, mam nadzieję, że zakwitnie
![]()
A oto drugi zakup Encyclia vitellina. Widziałam taką u Jolusi i nieśmiało proszęe o jakieś wskazówki dotyczące jej uprawy![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
To nie koniec zakupówKolejne kwiatki, za pomocą Anusski i Rafaela przyjechały do mnie z Niemiec i są to phalaenopsis mariae i phalaenopsis schilleriana - też jeszcze młodziutka roślinka. Jeszcze nie zrobiłam im zdjęć, ale już niedługo je pokażę.
Kolejne moje marzenie spełniła Jolusia z pomocą Anusski, AnnyL i MirkiS. Jest to phalaenopsis equestris ilocos alba, który właśnie jedzie z Niemiec.
Dziękuję wszystkim za pomoc w zdobyciu moich wymarzonych kwiatków
Anusska pisze:O, i w końcu się doczekałam zdjęćA nowości masz dużo
Sczególnie phal. equestris mi się spodobał - pięknie błyszczą mu się kwiatuszki i jest bardzo rozgałęziony![]()
Phal. schilleriana i phal. tetraspis na zdjęciu wydają się chyba większe niż w rzeczywistości...
Ale listki i kondycję mają dobrąPhal. mariae to jak na razie moje niespełnione marzenie
Ale z przeważaniem na "jak na razie"
Życzę Tobie długiego kwitnienia i przede wszystkim szybkiego doczekania się kwiatów
niby mam, ale ona nie ma korzonków i może uschnąć. tego marzenia nie mogę uznać za spełnione. z moich wymarzonych udało mi się zdobyć bellinę i violeceę, amboinensis kupiłam, bo nie było moich wqymarzonych, a poza tym ta odmiana też mi się podoba.Mamba pisze:Mirko, dziękuję za odwiedziny i życzenia. U Ciebie też się dzieje![]()
Dusiu, dziękuję i życzę spełnienia marzeń. Phal. lueddemaniana niestety jeszcze nie mam, ale z tego co pamiętam Ty już masz.
Aniu, życzę udanych łowówAnnaL pisze:Mój wymarzony , którego Ty już posiadasz w Swojej kolekcji to phal.mariae. Ja aktualnie na niego poluję.
ja go kupiłam w bardzo zbitym mchu i jeszcze tego samego dnia mu ten mech wydłubałam. może przy tym uszkodziły się korzonki i dlatego uschły. ma jeszcze 2, ale przy roślinie są nadgnite, więc nie zapewniają mu wody. mam nadzieję, że puści nowe. wsadziłam go do "szklarenki" zrobionej z przezroczystej torby po podłożu, którą podziurkowałam patyczkiem. rośnie w mchu zmieszanym z korą. bardzo bym chciała, by przeżył.Mamba pisze:Aniu, życzę udanych łowówAnnaL pisze:Mój wymarzony , którego Ty już posiadasz w Swojej kolekcji to phal.mariae. Ja aktualnie na niego poluję.![]()
Dusiu, co się stało, że twoja phal. lueddemaniana straciła korzonki? Zrób jej zdjęcie i pokaż nam. Walcz o nią. Zauważyłam, że wiele phal. botanicznych mając np. tylko dwa liście wypuszcza pędy i kwitnie. Może z Twoim kwiatkiem nie jest wcale tak źle