Moja kolekcja

Zablokowany
Awatar użytkownika
Jeanne
1000p
1000p
Od: 21 gru 2007, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mambo, świetne te Twoje nowe nabytki :wink: Encyclia vitellina wygląda jakby miała kwiaty z plasteliny :lol: cudeńko :wink:
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dziękuję Wam za pochwały i cenne porady ;:32 ;:31
Awatar użytkownika
agata0806
1000p
1000p
Od: 11 lut 2009, o 14:12

Post »

Mamba pisze:Aniu, wywołałaś mnie "do tablicy" :oops: Już dawno nic nie pisałam chociaż cały czas śledzę forum ;:131
Ostatnio faktycznie trochę mi przybyło, w czym również jest i Twoja zasługa :wink: Wystawą byłam trochę zawiedziona, bo nie było nic o czym marzyłam. W pierwszy dzień kupiłam tylko phalaenopsis cochlearis, chociaż nie planowałam zakupu akurat tego storczyka. A gdy poszłam na wystawę drugi raz kupiłam coś ślicznego, o czym w ogóle nie myślałam czyli Encyclia vitellina i jeszcze młodą roślinka maleństwo phalaenopsis tetraspis. Tego ostatniego nie było w pierwszy dzień, a było to od dawna moje marzenie :P
Oto dwie z moich nowości:

Phalaenopsis cochlearis z 2 pędami, mam nadzieję, że zakwitnie
Obrazek Obrazek

A oto drugi zakup Encyclia vitellina. Widziałam taką u Jolusi i nieśmiało proszęe o jakieś wskazówki dotyczące jej uprawy :oops:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

To nie koniec zakupów :D Kolejne kwiatki, za pomocą Anusski i Rafaela przyjechały do mnie z Niemiec i są to phalaenopsis mariae i phalaenopsis schilleriana - też jeszcze młodziutka roślinka. Jeszcze nie zrobiłam im zdjęć, ale już niedługo je pokażę.
Kolejne moje marzenie spełniła Jolusia z pomocą Anusski, AnnyL i MirkiS. Jest to phalaenopsis equestris ilocos alba, który właśnie jedzie z Niemiec.
Dziękuję wszystkim za pomoc w zdobyciu moich wymarzonych kwiatków ;:32

Woow ale piękności..Gratuluję pięknych zakupów i życzę dalszych.. :lol:
Awatar użytkownika
patrysia
500p
500p
Od: 26 mar 2009, o 15:31

Post »

ja też takie piękne chce :P :P :P :P
Patrysia
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Agato i Patrysiu dziękuję :wink:

Pokażę wreszcie pozostałe moje nowości. Są małe, ale mam nadzieję, że szybko urosną i zakwitną.
Na dwóch pierwszych zdjęciach jest malutki phal.schilleriana

Obrazek Obrazek

Phal. tetraspis zakupiony na wrocławskiej wystawie, jedno z moich spełnionych marzeń :P

Obrazek

A to już phal.mariae, który (zresztą tak jak i phal.schilleriana) przywędrował do mnie dzięki Rafaelowi i Anussce :D

Obrazek Obrazek

Jeszcze phal. equestris z częściowo otwartymi kwiatami - rośnie mu jeszcze cała masa pączków :P Na końcu moja "ślicznotka" bardzo podobna do phal.liodoro peloric . Gdy go kupowałam nie był oznaczony, dlatego nie mam pewności, czy mogę go tak nazywać.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Anusska
1000p
1000p
Od: 10 paź 2008, o 15:59

Post »

O, i w końcu się doczekałam zdjęć :lol: A nowości masz dużo :wink:
Sczególnie phal. equestris mi się spodobał - pięknie błyszczą mu się kwiatuszki i jest bardzo rozgałęziony :)
Phal. schilleriana i phal. tetraspis na zdjęciu wydają się chyba większe niż w rzeczywistości... :wink:
Ale listki i kondycję mają dobrą :lol: Phal. mariae to jak na razie moje niespełnione marzenie :roll: Ale z przeważaniem na "jak na razie" :lol:
Życzę Tobie długiego kwitnienia i przede wszystkim szybkiego doczekania się kwiatów :D
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mambo piękne nowości. Aż miło popatrzeć, a equestris cudo, mój maluch zanim dorośnie to zdążę sie zestarzeć hi hi, albo kupię kwitnący. Bardzo podobają mi się jego kwiatki.Mariae czeka w kolejce "do spełnienia" :D .Gratuluję i życzę szybkiego kwitnienia, co u mariae chyba długo nie potrwa.
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ale cuda... masz chyba prawie wszystkie moje wymarzone... (schilleriana, tetraspis, equestris, lueddemaniana...). dlaczego ja takich nie mam... ja zawsze najdłużej muszę czekać na spełnienie marzeń, a wy od razu spełniacie.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mirko, dziękuję za odwiedziny i życzenia. U Ciebie też się dzieje :twisted:

Dusiu, dziękuję i życzę spełnienia marzeń. Phal. lueddemaniana niestety jeszcze nie mam, ale z tego co pamiętam Ty już masz.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Oj CUDA pokazujesz :!: Jednego mojego wymarzonego zobaczyłam u Ciebie. Wszystkie niech Ci pięknie rosną i dłuuuuugo kwitną. ;:1
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Anusska pisze:O, i w końcu się doczekałam zdjęć :lol: A nowości masz dużo :wink:
Sczególnie phal. equestris mi się spodobał - pięknie błyszczą mu się kwiatuszki i jest bardzo rozgałęziony :)
Phal. schilleriana i phal. tetraspis na zdjęciu wydają się chyba większe niż w rzeczywistości... :wink:
Ale listki i kondycję mają dobrą :lol: Phal. mariae to jak na razie moje niespełnione marzenie :roll: Ale z przeważaniem na "jak na razie" :lol:
Życzę Tobie długiego kwitnienia i przede wszystkim szybkiego doczekania się kwiatów :D

Anusska
dziękuję :P Jakoś kiepsko mi idzie robienie zdjęć :oops: Phal. equestris jest rzeczywiście cudowny :wink: Szkoda tylko, że przynajmniej jak dla mnie, pachnie niezbyt ciekawie. A maluszki w rzeczywistości są faktycznie mniejsze niż na zdjęciach.

AnnoL, dziękuję. Zdradź, który z moich to Twój wymarzony.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Mój wymarzony , którego Ty już posiadasz w Swojej kolekcji to phal.mariae. Ja aktualnie na niego poluję. :lol:
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mamba pisze:Mirko, dziękuję za odwiedziny i życzenia. U Ciebie też się dzieje :twisted:

Dusiu, dziękuję i życzę spełnienia marzeń. Phal. lueddemaniana niestety jeszcze nie mam, ale z tego co pamiętam Ty już masz.
niby mam, ale ona nie ma korzonków i może uschnąć. tego marzenia nie mogę uznać za spełnione. z moich wymarzonych udało mi się zdobyć bellinę i violeceę, amboinensis kupiłam, bo nie było moich wqymarzonych, a poza tym ta odmiana też mi się podoba.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnnaL pisze:Mój wymarzony , którego Ty już posiadasz w Swojej kolekcji to phal.mariae. Ja aktualnie na niego poluję. :lol:
Aniu, życzę udanych łowów ;:23

Dusiu, co się stało, że twoja phal. lueddemaniana straciła korzonki? Zrób jej zdjęcie i pokaż nam. Walcz o nią. Zauważyłam, że wiele phal. botanicznych mając np. tylko dwa liście wypuszcza pędy i kwitnie. Może z Twoim kwiatkiem nie jest wcale tak źle :roll:
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mamba pisze:
AnnaL pisze:Mój wymarzony , którego Ty już posiadasz w Swojej kolekcji to phal.mariae. Ja aktualnie na niego poluję. :lol:
Aniu, życzę udanych łowów ;:23

Dusiu, co się stało, że twoja phal. lueddemaniana straciła korzonki? Zrób jej zdjęcie i pokaż nam. Walcz o nią. Zauważyłam, że wiele phal. botanicznych mając np. tylko dwa liście wypuszcza pędy i kwitnie. Może z Twoim kwiatkiem nie jest wcale tak źle :roll:
ja go kupiłam w bardzo zbitym mchu i jeszcze tego samego dnia mu ten mech wydłubałam. może przy tym uszkodziły się korzonki i dlatego uschły. ma jeszcze 2, ale przy roślinie są nadgnite, więc nie zapewniają mu wody. mam nadzieję, że puści nowe. wsadziłam go do "szklarenki" zrobionej z przezroczystej torby po podłożu, którą podziurkowałam patyczkiem. rośnie w mchu zmieszanym z korą. bardzo bym chciała, by przeżył.
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”