Uzdatnianie wody w oczku

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Uzdatnianie wody w oczku

Post »

Witam. Czy ktoś może mi powiedzieć czy biotorfin z zooleku jest dobrym preparatem dla ryb ? Nie chcę się babrać z torfem w worku, bo już kiedyś to przerabiałam i taki namoknięty wór torfu trzech chłopa musiało wyciągać z oczka. Ania
ania1590
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42

Post »

Gdzieś czytałam, że podobnie do torfu działają szyszki olszy też w worku, albo napar z takich szyszek. Proporcji nie pamiętam, ale to pewnie jest gdzieś do znalezienia w sieci.

Takie szyszki nieco zmieniają pH i kolor wody.
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
slawek73
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 mar 2009, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Zoolek to uznana marka,stosowałem preparaty tej firmy i zawsze byłem zadowolony,tego niestety nie ale myślę że warto spróbować.Co do szyszek olchy to polecam , naprawdę daje efekt i to w oczkach jak i akwariach.
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Re: Uzdatnianie wody w oczku

Post »

ania1590 pisze:Witam. Czy ktoś może mi powiedzieć czy biotorfin z zooleku jest dobrym preparatem dla ryb ?
To nic innego jak wyciąg z kwaśnego torfu. To organiczny preparat, stosowany w oczkach z rybami z biotopu leśno bagiennego (karp, karaś, lin, płoć), zawierającej garbniki i związki humusowe. Odpowiednio stosowany daje wodzie odczyn lekko kwaśny, działa antybakteryjnie i przeciw pierwotniakowo. Polepsza kondycję śluzu na skórze ryb, co zapobiega chorobom grzybowym i bakteryjnym skóry.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”