Tato, czemu nie powiedziałeś mi, że chcę byc ogrodnikiem?

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
i_graszka49
50p
50p
Od: 24 wrz 2008, o 12:17

Tato, czemu nie powiedziałeś mi, że chcę byc ogrodnikiem?

Post »

Uwaga, wchodzę... :D
Dzień dobry, mam na imię Grażyna. Podglądam Was już wystarczająco długo, postanowiłam zatem podzielić się swoją radością - ogrodem z domkiem :D.
Mieszkam na najprawdziwszej wsi wielkopolskiej, pod Wrześnią. Z urodzenia jestem mieszczuchem. Przeniosłam się na wieś z własnej, nieprzymuszonej woli - i poczułam, że to jest właśnie to, na co czekałam pół życia :D
Przejęliśmy na własność siedlisko, ok 1,2 ha. Rolę uprawia sąsiad, bo my nie mamy ani wiedzy ani doświadczenia ani narzędzi i maszyn. Pozostawiliśmy sobie ok. 1000 m kilkuletniego ugoru, potwornie zaniedbanego, niegdyś pięknego gospodarstwa. Odkrywałam przez wiele miesięcy w chaszczach róże, owocowe drzewka, krzewy i kwiaty - teraz odwdzięczają mi się w trzecim roku pięknie dochodząc do dawnej formy.
W planie mam jeszcze kurki zielononóżki - za około 3 tygodnie. Na razie jest nas dwoje z dwoma kotami.
Pozdrawiam wszystkich. A to moje gospodarstwo :D Tak było na jesieni 2006 i na wiosnę 2007
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tak było w tym roku. Te biało-czerwone tulipany zakwitły dokładnie 1 maja.
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Jak Wam się podoba?
Grażka
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witaj Grażynko :)
Ostrzegam możesz się od nas uzależnić :lol:
Września i okolice to rodzinne strony mojego M :) Możesz powiedzieć gdzie dokładnie mieszkacie?
Wiele pracy za Wami a przed jeszcze więcej jednak będzie to na pewno miejsce bardzo urokliwe.
Czekam na więcej fotek.
Pozdrawiam.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
SEWERYN_S
50p
50p
Od: 3 maja 2009, o 12:36

Post »

Witaj Grażyno, przed Tobą mnóstwo pracy. Z takim kawałkiem ziemi można zrobić cuda. Pomyśl o oczku wodnym, wpsaniale odprężą. Widziałewm na fotkach piękny bez, wspaniale pachnie, włąśnie zakupiłem sobie takie same 2 drzewka. Działka ma wielki potencjał, wklejaj fotki, bedziemy śledzić Twoje prace. Życzę powodzenia.
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Podoba, podoba...
Najbardziej zwrot:
siedlisko, ok 1,2 ha
:;230
I to, że macie kasztanowca. I szyszki koreanki...
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Awatar użytkownika
i_graszka49
50p
50p

Post »

Dzięki Dziewczyny i Chłopaki
Na ostrzeżenia za późno - już się uzależniłam.
Koreanki połamane, pokrzywione ale dzielnie szyszki wydają na świat.
Okolice Wrześni to 4 km od Nekli - a ja ze Szczecina do Wielkopolski przybyłam :)
Najbardziej udaje mi się hodowla ziół. Na zdjęciu obok pierwszej w tym roku róży pomarszczonej początek mojego różanego ogródka. Pomiędzy różami mięty, rumianki i lawendy. Róże - ze szkółki p. Choduna - będą pięknie kwitły w tym roku - już czekają w pogotowiu.
Przed namiotem - własnoręcznie hodowane goździki brodate. W namiocie - pomidorki - 4 rodzaje (kupione na targu, u zaprzyjaźnionego gospodarza)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Cdn
Grażka
Awatar użytkownika
i_graszka49
50p
50p

Post »

W namiocie również szkółka rycynusów (z własnych nasionek!). Obok kwitnącego pomidorka na foto Lusia, która po dzisiejszej burzy postanowiła nie moczyć futerka w trawie i pospać na stole. Potem wielki krzaczor szałwii. Później datura - dostała gnojówki na śniadanko - oraz obecny widok na większoć ogrodu będącego ciągle trawą :) Na pierwszym i trzecim planie metasekwoje ze szkółki w Gnieźnie.
Dalej kalina (chciałbym żeby była większa.... co z nią teraz zrobić aby trochę ożyła?)

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
i_graszka49
50p
50p

Post »

A tu - kolejny połamaniec - miłorząb japoński - dwa lata temu był suchym patykiem.
To małe fioletowe - to nie wiem - kupiłam w zeszłym roku na rynku jako "bezik" - i rzeczywiście jest jak miniaturowy bez.
Supermelisa z głogiem w tle i zimowany w namicie rozmaryn - był wielkim krzakiem - teraz został podzielony na mniejsze.

Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

No i szczęka mi opadła :shock: ..... pięknie!

Niedaleko Ciebie mamy rodzinę :)
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
i_graszka49
50p
50p

Post »

Początki skalnego (raczej kamiennego) ogródka. W zeszłym roku te roślinki były małymi patyczkami :) Moja ulubiona macierzanka. Na spacer wyszła również mała ropuszka.

Obrazek Obrazek Obrazek
Uratowane - tawuła, perukowiec i jakiś iglaczek - też był niedawno smutna kupką igieł na suchej miotełce:)
Jestem szczęśliwą posiadaczką kwitnącego i owocującego bluszczu.
Na dziś wystarczy - bo już pogubiłam się w zdjęciach. Ale jeszcze zagadka - dlaczego ta rura na ostatniej fotce jest niezwykła? Postaram się odpowiedź zilustrować zdjęciem. Dziś ręce mi ścierpły od trzymania migawki w pogotowiu:)

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Do zobaczenia
Grażka
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 23:52

Post »

Witam,

Bardzo mi się spodobał pomysł z kwietnikami z desek. Czy to własnoręczna robota? Jakieś szczególnie ozdobne deski czy po prostu deski + malowanie? ;-)

Pozdrawiam, Basia
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
Awatar użytkownika
i_graszka49
50p
50p

Post »

Dziękuję Basiu :)
Kwietnik budował mój Krzyś, z desek po starych szalunkach. Ja pracowicie konserwowałam. Wypełnione są po części ziemią a po części rocznym kompostem, trocinami ze stolarni i takimi tam. Dziasiaj rano wyglądał tak:) Stoi pod brzózkami a ja mam zioła i kwiaty pod samym nosem :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Frida
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2008, o 13:50
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Oglądam i podziwiam. Widać ogrom pracy i zapału. Wklejaj zdjęcia, szczególnie czekam na fotki róż. Będę do Ciebie zaglądać, popatrzę jak się zmienia ogród, masz mnóstwo miejsca na nowe rabaty, aż Ci zazdroszczę.
Pozdrawiam, Danuta
Awatar użytkownika
hrsta
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 23:52

Post »

O, bardzo dziękuję za zdjęcie ukazujące całość kwietnika! Jest świetny, może "wykopię" gdzieś na ogrodzie jakieś deski to sobie taki stworzę. ;-) Boję się tylko, że psy by mi go obgryzły, ale może oszczędzą.. . ;-)
Pozdrawiam, Basia. Miejski busz.
Awatar użytkownika
Aisyrk
1000p
1000p
Od: 18 sie 2008, o 16:22

Post »

Grażynko, masz bardzo ladny ogród. Trudno wprost wyobrazić sobie, ile pracy musiałaś włożyć, aby osiągnąć taki stan. I piszesz pięknie . . .
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Witaj :) Mi się podoba ... bardzo.... będę zaglądać
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”