Piterku, cieszę się, że zaglądasz do mnie
Nowy ogród Jacka cz.2
- JacekP
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 5 mar 2007, o 13:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Agness
Cieszę się, że moje rośliny Ci się podobają
Biały floks szydlasty ma rzeczywiście bardzo czysty odcień bieli i gdy jest do dużo wygląda jak świeży śnieg
Hiacynciki już w pełni się rozwinęły ale nie nadążam z wklejaniem zdjęć. No i kolejny przetacznik - ząbkowany obsypany jest kwiatami. Teraz po deszczu to prawdziwa eksplozja kwitnienia nawet w moim raczkującym dopiero ogródku.
Marzanka to roślinka niewybredna, łatwa w uprawie i w zasadzie rośnie na każdym stanowisku więc nie ma co się rozpisywać
U mnie rośnie i w słońcu na skalniaku, i w półcieniu. Wszędzie jest ładna (i ekspansywna). Jest ziołem. Suszę ją i robię poduszeczki przeciwko molom, które odstrasza (tak jak lawenda) więc warto ją mieć.
- JacekP

Izo-Tu.ja, właśnie polowałem na tego bodziszka ze względu na piękne liście (kiedyś myślałem, że to żurawka, bo nie widziałem bodziszków o tak misternych liściach) ale i kwiaty mi się podobają.
Piterku, moje horminum ma rok. Może Twoje jeszcze za młode? I co zauważyłem - teraz jak kwitnie, to i liście zrobiły się takie jędrne i trochę błyszczące. Mam nadzieję, że się rozrośnie.
Pelagio, horminum jak nazwa wskazuje pochodzi z Pirenejów. Posadziłem je zgodnie z zaleceniami - ciasno między kamieniami (kaflami) i odwdzięczyła się kwiatkiem faktycznie trochę przypominającym szałwię (ta sama myślę rodzina - wargowe).
Na rudbekiach mnóstwo pąków, bo one uwielbiają słońce, a zeszłoroczne kępy ładnie się rozrosły.
Piterku, moje horminum ma rok. Może Twoje jeszcze za młode? I co zauważyłem - teraz jak kwitnie, to i liście zrobiły się takie jędrne i trochę błyszczące. Mam nadzieję, że się rozrośnie.
Pelagio, horminum jak nazwa wskazuje pochodzi z Pirenejów. Posadziłem je zgodnie z zaleceniami - ciasno między kamieniami (kaflami) i odwdzięczyła się kwiatkiem faktycznie trochę przypominającym szałwię (ta sama myślę rodzina - wargowe).
Na rudbekiach mnóstwo pąków, bo one uwielbiają słońce, a zeszłoroczne kępy ładnie się rozrosły.
- chatte
- Przyjaciel Forum

- Od: 19 paź 2006, o 08:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jacku, aż mi gorąco na samą myśl, że mogłabym mieć błękitną lobelię!
Robiłam zdjęcia tej mojej lobelii, ale pa awarii komputera straciłam masę zdjęć, w tym także jej.
Miała piękny kolor - dlatego ją kupiłam. Ale błękitna ...
Z marzanki będę się bardzo cieszyć, choć strefa bagienna jeszcze nie istnieje
No, ale w końcu powstanie ;) 
Małe pigwowce będą musiały czekać na Ciebie tam, gdzie rosną, czyli razem, na kompoście
Naprawdę nie mam ich gdzie wsadzić. Własnie od tygodnia depczę po ogródku w poszukiwaniu miejsca na sadzonki, które mi się przyjęły (róże, iglaczki) i - wszystko zajęte! W końcu róże posadzę po rzodkiewce, na warzywniku
, a reszta - jeszcze myslę
Mogłabym je wsadzić do doniczek, ale sądzę, że lepiej jednak zostawić tak jak są.
Robiłam zdjęcia tej mojej lobelii, ale pa awarii komputera straciłam masę zdjęć, w tym także jej.
Miała piękny kolor - dlatego ją kupiłam. Ale błękitna ...
Z marzanki będę się bardzo cieszyć, choć strefa bagienna jeszcze nie istnieje
Małe pigwowce będą musiały czekać na Ciebie tam, gdzie rosną, czyli razem, na kompoście
Naprawdę nie mam ich gdzie wsadzić. Własnie od tygodnia depczę po ogródku w poszukiwaniu miejsca na sadzonki, które mi się przyjęły (róże, iglaczki) i - wszystko zajęte! W końcu róże posadzę po rzodkiewce, na warzywniku
Mogłabym je wsadzić do doniczek, ale sądzę, że lepiej jednak zostawić tak jak są.
- JacekP

Witaj Iza-Chatte
Coś odwrotnie być powinno - lobelia wielka lubi miejsca wilgotne a marzanka suche
Ile będę miał sadzonek lobelii, to zobaczymy, bo rośnie tylko w starym ogrodzie od ub. roku, ale pamiętam o Tobie. A może będę u znajomej, której sie ta lobelia rozsiewa jak głupia
Jeśli pigwowca dasz radę przetrzymać, to poproszę. To byłby mój drugi pigwowiec, a jeszcze mi się marzy biały. Liczę, że może odbije badylek od Ciebie.
Zaraz lecę do drewna (przygotowywanie opału na zimę) a potem do ogrodu. Niebo zachmurzone, to dobrze, bo wczoraj posadziłem dość dużą forsycję od znajomego, a czekają jeszcze do posadzenia chabry górskie i hortensja pnąca. Przesadziłem też spore krzaki nachyłka i szczeci.
Jeśli pigwowca dasz radę przetrzymać, to poproszę. To byłby mój drugi pigwowiec, a jeszcze mi się marzy biały. Liczę, że może odbije badylek od Ciebie.
Zaraz lecę do drewna (przygotowywanie opału na zimę) a potem do ogrodu. Niebo zachmurzone, to dobrze, bo wczoraj posadziłem dość dużą forsycję od znajomego, a czekają jeszcze do posadzenia chabry górskie i hortensja pnąca. Przesadziłem też spore krzaki nachyłka i szczeci.
- JacekP

Witaj Moniko
Ja też mam słabość do bodziszków, odkąd odkryłem ich różnorodnośc, a to całkiem niedawno. Widzę, że masz bardzo ciekawe bodziszki. Nie znam ich. U mnie kwitną teraz geranium macrorrhizum, phaeum 'Samobor' i renardii, ale wkrótce zakwitną kolejne. Nie zakwitnie g. eriostemon, bo malutki, no i tegoroczne maleństwa - dalmaticum, robertianum i nodosum.
- JacekP

Obiecałem "afrykanki" - piękne nieznajome, bo bez nazw i liczę na Waszą pomoc
:

to chyba jakiś ślaz i zabrały się za niego mszyce (może afrykańskie
)

to przypomina wilczomlecz ale ne przypominam sobie mlecznego soku

a to z kolei wygląda jak chaber (
)

i w końcu mam jaiegoś pewniaka - delosperma Coopera

to chyba jakiś ślaz i zabrały się za niego mszyce (może afrykańskie

to przypomina wilczomlecz ale ne przypominam sobie mlecznego soku

a to z kolei wygląda jak chaber (

i w końcu mam jaiegoś pewniaka - delosperma Coopera

- JacekP

Witaj Gabrysiu chyba po raz pierwszy u mnie
Bardzo mi miło
Horminum nie spotykam w sklepach więc chyba rzadkie. Tym bardziej się cieszę, że zakwitło. No i na drugi raz kup go, bo warto
Geniu, bardzo miło, że tak mówisz, ale w porównaniu z Twoją kolekcją, moja to malutka. Ale to prawda - lubię rzadkie rośliny i to niekoniecznie pięknie kwitnące
Pelagio, tak, roślinność afrykańska jest piękna i nie doszukiwałbym się przeniesienia jej z Europy. Podobne gatunki rosną na kontynentach sąsiadujących z sobą.
Mnie też ciekawią te badylki i w ogóle, jak te rośliny będą rosły w naszym klimacie. Zamierzam je wysadzić na skalniak.
Kolejne rośliny zaczynają kwitnąć ale ja nie nadążam z robieniem zdjęć. Dziś i wczoraj zakwitły: czosnek kazachski, pięciornik złoty, miecznica wąskolistna, pierwsza fuksja. Wyszły z ziemi mieczyki, canny. Jest super
Geniu, bardzo miło, że tak mówisz, ale w porównaniu z Twoją kolekcją, moja to malutka. Ale to prawda - lubię rzadkie rośliny i to niekoniecznie pięknie kwitnące
Pelagio, tak, roślinność afrykańska jest piękna i nie doszukiwałbym się przeniesienia jej z Europy. Podobne gatunki rosną na kontynentach sąsiadujących z sobą.
Mnie też ciekawią te badylki i w ogóle, jak te rośliny będą rosły w naszym klimacie. Zamierzam je wysadzić na skalniak.
Kolejne rośliny zaczynają kwitnąć ale ja nie nadążam z robieniem zdjęć. Dziś i wczoraj zakwitły: czosnek kazachski, pięciornik złoty, miecznica wąskolistna, pierwsza fuksja. Wyszły z ziemi mieczyki, canny. Jest super