Podlewać czy moczyć ?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 21 lis 2008, o 14:13
Mój sposób??
A ja natomiast raz na tydzień sobie je przelewam ale codzień rano małą buteleczką delikatnie troszkę podlewam je:)
takie codzienne małe podlanie im tez wystarcza:)
Ale trzeba pamiętać że nie można przesadzać by nie przedobrzyć bo to spowoduje gnicie korzenie.Troszkę trysnąć wokół roślinki i glanc:)
Pozdrawiam
Ale trzeba pamiętać że nie można przesadzać by nie przedobrzyć bo to spowoduje gnicie korzenie.Troszkę trysnąć wokół roślinki i glanc:)
Pozdrawiam
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Danutka55
- 1000p
- Od: 5 lut 2009, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mój sposób??
Z tego wniosek,że podłoże twoich storczyków nigdy nie przesycha.Oby takie ciągle wilgotne podłoże nie zaszkodziło twoim kwiatom.Mustangxrkt pisze:A ja natomiast raz na tydzień sobie je przelewam ale codzień rano małą buteleczką delikatnie troszkę podlewam je:)
Pozdrawiam
A jakie to storczyki

Pozdrawiam serdecznie.Danuta.
- patrykgiel
- 500p
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
a jakby ktoś miał np. 200 czy 300 storczyków, to pewnie nie miałby czasu na kąpanie ich. ja nawet jak miałam 1, to zawsze tylko podlewałam. ale kiedyś podlewałam mało, teraz podlewam dużo, by im wyciekło na podstawkę, więc ich liście są ładne, sztywne. tylko Vandy kąpię, bo one nie mają podłoża, więc nie da się ich podlewać.
- patrykgiel
- 500p
-
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
- patrykgiel
- 500p
- Storczykowa
no pewnie, że ma. i ja też bym chciała mieć, może kiedyś będę miała. na razie mam za mało miejsca na tyle.patrykgiel pisze:hmm ale nikt w domu nie ma chyba 300 storczyków !!, a my im dogadzamy po prostu żeby dobrze kwitły, niby dlaczego w naturalnych siedliskach kwitną tylko raz na rok a w domu kilka razy !!, a w szklarniach to mają specjalne zlewacze do storczykow !!
- patrykgiel
- 500p
- Storczykowa
- patrykgiel
- 500p
TYLKO
ja mam 1 ale za to jest piękny !! i się nim opiekuję tak że jest w dobrych rękach, podlałem w niedzielę 10 maja i jeszcze dotychczas ma mokro, dodam że stoi na wilgotnych kamykach żeby zwiększyć wilgotność powietrza i na chwilę obecną higromer wskazuje kilka kresek powyżej 50 % a one lubieja od 50 % - 80%

- Storczykowa
Higrometry i tak podobno nie pokazują prawdziwej wilgotności. U mnie teraz pokazuje 70%, ale na pewno jest dużo mniej. Moje też są piękne, ale mam mało botanicznych. Chciałabym mieć więcej botanicznych, a przede wszystkim lueddemanianę.A zwykłe phalaenopsis zadowalają się taką wilgotnością, jaka jest w pokoju. Nie potrzebują jakiś wymyślnych warunków. Trzeba im zapewnić tylko okno, podlewanie, nawożenie co jakiś czas i tyle.