Lana i storczykowe towarzystwo.
-
Lana
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jolu jakoś u mnie sphagnum się nie sprawdza, albo to ja coś źle robię
. Zaraz po włożeniu ratowanej roślinki chociażby tylko na wierzch mchu (porządnie odciśniętego) pojawia się pleśń. Tam gdzie roślina jest zdrowa, albo mech nie stanowi jedynego składnika podłoża jest wszystko w porządku. Chyba nie posiadam jakiejś umiejętności
.
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
mój na razie stoi w miejscu, ale mam go dopiero tydzień. rósł w mchu, ale miał tak mokro, że musiałam go przesadzić w normalną korę (którą zmieszałam z kawałkami mchu). Phal. bellina jest w takim samym podłożu. bellinę mam od listopada, więc już rośnie, puszcza teraz 3 korzonki i drugi u mnie listek. ciekawe, kiedy zakwitną. ile miesięcy amboinensis będzie się przyzwyczajał? czy może przedłużyć pędy, które ma?Lana pisze:Jolu tak jak pisałam, widocznie coś muszę źle robić.
Dusia mój Phal. amoinensis teraz też dzielnie pracuje, wypuścił nowego listka, a teraz produkuje nowe korzonki.
-
Lana

- Od: 29 lis 2007, o 13:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dusiu ile będzie się roślina aklimatyzować, dokładnie ci nie powiem. Czytałam o okresach nawet dwuletnich, różnie to bywa. U mnie roślinki aklimatyzują się plus - minus 2 miesiące.
Z pewnością wiesz, że botanikom absolutnie nie obcina się pędów, bo właśnie na nich powtarzają kwitnienie. Mój egzemplarz został zakupiony właśnie z takim golutkim pędem, na którym mogłam już policzyć, ile miał wcześniej kwiatuszków. Po jakimś czasie można zaobserwować, jak na końcu pędu zaczyna powiększać się zalążek pączka i mój właśnie tak zakwitł
.
Nie mogłam się powstrzymać, ale ponownie otworzył się kwituszek na Phal. lueddemanniana (właśnie w sposób wyżej opisany, na pędzie, który wcześniej przekwitł). Zatem chcę go wam pokazać, bo wcześniejsze zdjęcia były z końca kwitnienia, zaraz po zakupie. Ten dojrzał właśnie u mnie i jestem z niego ogromnie dumna
.

Z pewnością wiesz, że botanikom absolutnie nie obcina się pędów, bo właśnie na nich powtarzają kwitnienie. Mój egzemplarz został zakupiony właśnie z takim golutkim pędem, na którym mogłam już policzyć, ile miał wcześniej kwiatuszków. Po jakimś czasie można zaobserwować, jak na końcu pędu zaczyna powiększać się zalążek pączka i mój właśnie tak zakwitł
Nie mogłam się powstrzymać, ale ponownie otworzył się kwituszek na Phal. lueddemanniana (właśnie w sposób wyżej opisany, na pędzie, który wcześniej przekwitł). Zatem chcę go wam pokazać, bo wcześniejsze zdjęcia były z końca kwitnienia, zaraz po zakupie. Ten dojrzał właśnie u mnie i jestem z niego ogromnie dumna

- Leśny Duch
- 1000p

- Od: 10 lut 2009, o 12:40
- Jeanne
- 1000p

- Od: 21 gru 2007, o 16:08
Jejku, ależ on piękny
nie krępuj się, wstawiaj jak najwięcej zdjęć
bo aż miło popatrzeć na takie cudeńka 
nie krępuj się, wstawiaj jak najwięcej zdjęć
Pozdrawiam, Asia
Moje storczyki
Moje storczyki
-
volcowitch
- ZBANOWANY
- Od: 8 lip 2008, o 13:03
Lucynko, nie dziwię sie , ze użyłaś tej ikonki
Ja dokładam swoje
A co do katlejki, to pocieszę Cię, że jedna z moich przy intuicyjnym przesadzaniu też pokazała marny stan korzeni
i miała pomarszczone liście.
Zmiana podłoża i wszelkie rutynowe zabiegi znakomicie jej zrobiły, bo odbudowała korzenie, a teraz tworzy super zdrowiutki młody przyrost.
Twoja też pokaże co potrafi - jestem pewna !
Ja dokładam swoje
O rany, jak tu się w nim nie zakochać ??? I co jeszcze widzę ? Za kwiatuszkiem kolejny pączek...
A co do katlejki, to pocieszę Cię, że jedna z moich przy intuicyjnym przesadzaniu też pokazała marny stan korzeni
i miała pomarszczone liście.
Zmiana podłoża i wszelkie rutynowe zabiegi znakomicie jej zrobiły, bo odbudowała korzenie, a teraz tworzy super zdrowiutki młody przyrost.
Twoja też pokaże co potrafi - jestem pewna !