Działka po wyrównaniu terenu

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
adash
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 18 maja 2009, o 23:37

Działka po wyrównaniu terenu

Post »

Witam !
Jestem nowym uzytkownikiem tego forum, więc nie jestem pewny czy w dobrym dziale pisze mój problem. Proszę o wyrozumiałość.

Od paru lat miałem zaniedbana działkę ze względu na to że wykańczałem dom... Zarośnięta, pełno chwastów, dzikie drzewa i jedno przy drugim.

Parę dni temu zamówiłem ciągnik - koparkę, która mi równo wyrównała teren, polikwidowała liczne górki i nierówności w terenie i rozplantowała całą trawę i chwasty (rosły po pas).

tak wygląda działka zaraz po wyjechaniu sprzętu :

Obrazek

Postanowiłem to teraz wszystko zagrabić, powyciągać stare korzenie krzewów.
Po wygrabieniu kawałka teren wygląda mniej więcej tak :

Obrazek

Ze względu na studia i brak czasu niestety na działce mogę siedzieć tylko sobota, ewentualnie niedziela (jak na razie).

Moje pytania :
1. Czy na takiej ziemi możliwe jest, że zaczną rosnąć chwasty ?
2. Czy stara trawa która jest gdzieś tam wprasowana w ziemię, może wyrosnąć na nowo?
3. Czy grabienie takie jak teraz wykonuje ma sens?

I ogólnie proszę o jakieś rady... Niestety z ogrodnictwem miałem wybitnie mało do czynienia i dopiero się uczę. Piszę dlatego, że chciałbym zasięgnąć rady fachowców i zrobić to porządnie niż później żałować zmarnowanej pracy i zaczynać wszystko od nowa...

Dzięki, Adam
Awatar użytkownika
colezka
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 12:21

Re: Działka po wyrównaniu terenu

Post »

adash pisze:
Moje pytania :
1. Czy na takiej ziemi możliwe jest, że zaczną rosnąć chwasty ?
2. Czy stara trawa która jest gdzieś tam wprasowana w ziemię, może wyrosnąć na nowo?
3. Czy grabienie takie jak teraz wykonuje ma sens?
1. Tak możliwe jest rośnięcie chwastów (nawet bym powiedział pewne)
2. Stara trawa może wyrosnąć na nowo (chyba że jest wprasowana bardzo głęboko)
3. Zależy do czego później ten obszar chciałbyś wykorzystać
Pozdrawiam Łukasz

Pogoda jak kobieta zmienna jest :D
adash
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

marzy mi się piękny dywanik z trawy. Moze dobrym pomysłem jest nawiezienie ziemi i rozprowadzenie bo teren nie jest idealnie równy ?
Awatar użytkownika
colezka
500p
500p

Trawnik

Post »

Dobry pomysł z tym trawniczkiem, jednak sam trawnik może byc troszkę monotonny, ja osobiście jestem zwolennikiem skalniaczków (posiadam już kilka skalniaków oraz zrobiłem na moich działkach 3 oczka wodne), i wielu roślinek w ogrodzie.

Ale to Ty musisz się czuć dobrze w swoim ogrodzie. Oczywiście mogę potwierdzić że jak w ogrodzie jest sporo trawnika to wygląda to efektownie, ale oczywiście można jeszcze wkomponować jakieś krzewy lub kwiaty kwitnące.
Twoja działeczka nie jest mała więc wydaje mi się że jest pole do popisu i inwencji twórczej.

Ja bym nieprzywoził ziemi ponieważ jeśli działeczka jest troszkę urozmaicona ma to swój urok.
Pozdrawiam Łukasz

adash
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Ja bym nieprzywoził ziemi ponieważ jeśli działeczka jest troszkę urozmaicona ma to swój urok.
Przez urozmaicona masz na myśli z małymi wzniesieniami, a nie płaska jak talerz tak?
Awatar użytkownika
Ganz
100p
100p
Od: 16 maja 2008, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Siać i nawozić trawę i tak musisz, dlatego są dwie opcje:
albo się będziesz ociągał i dasz wyrosnąć chwastom, potem roundap, pielenie i sianie trawy
albo od razu zasiejesz trawę, a potem opryski chwastobójcze (na szerokolistne).
osobiście wybrałbym opcję 2 bo chwasty i tak będziesz musiał wybić - czy ręcznie, czy chemią - aby osiągnąć dywan musi zostać sama trawa. Z biegiem czasu możesz ją napowietrzać (areator) itp...
Co do urozmaicania, to trudniej jeździć kosiarką po pagórkach ...
Jeśli chodzi o inne urozmaicanie (krzewy) to warto się zastaowić czy nie sadzić ich w grupach (odgrodzone klomby) aby nie było konieczności manewrowania kosiarką pomiędzy krzakami.
Pozdrawiam, Konrad
fotograf-winoroślarz-sadownik-amator
Awatar użytkownika
colezka
500p
500p

Post »

adash pisze:
Przez urozmaicona masz na myśli z małymi wzniesieniami, a nie płaska jak talerz tak?
Tak lekko pofalowana działeczka oraz jakieś skalniaki, wgłębniki lub oczka wodne naprawde potrafią korzystnie urozmaicić nasz ogród
Pozdrawiam Łukasz

Łysy
200p
200p
Od: 22 cze 2008, o 21:27

Post »

adash pisze:marzy mi się piękny dywanik z trawy. Moze dobrym pomysłem jest nawiezienie ziemi i rozprowadzenie bo teren nie jest idealnie równy ?
O zakładaniu trawników tematów tu mnóstwo - użyj wyszukiwarki 8)

Ja tylko dopiszę tylko kilka uwag do jednego z arcyważnego etapu - przygotowania gleby:

- musisz uzyskać w miarę jednolitą strukturę gleby na całej powierzchni przed siewem,

- wykonano spore prace ziemne - w jednym miejscu jest dużo wierzchniej warstwy ( żyźniejszej), w drugim odsłonięto głębszą, uboższą warstwę - to będzie miało negatywny wpływ na zróżnicowanie trawnika....

- tak wzruszona gleba wymaga czasu, aby osiąść - nierówny trawnik fatalnie się kosi,

- na tym etapie powinieneś ocenić, co musisz i chcesz poprawić jeżeli chodzi o glebę ( tzn. na glebach piaszczystych nawozi sie torf, glinę, aby poprawic pojemność wodną - i odwrotnie - na ciężkich gliniastych glebach nawozi sie piasek, aby zwiekszyć przepuszczalność i dostęp powietrza do korzeni)

- trzeba sprawdzić także pH,

Ps. Może warto zrobić szkic albo nawet projekt zagospodarowania ogrodu w skali :roll:
Awatar użytkownika
Ganz
100p
100p
Od: 16 maja 2008, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Łysy pisze:Ps. Może warto zrobić szkic albo nawet projekt zagospodarowania ogrodu w skali :roll:
np taki? :
http://ganz.republika.pl/ogrod/
8)
Pozdrawiam, Konrad
fotograf-winoroślarz-sadownik-amator
Łysy
200p
200p

Post »

Już lepszy taki plan niż sadzenie i sianie wszystkiego eksperymentalnie na zasadzie "aby zielono było" :D

Blisko mnie inwestorka po 3 latach rozbiera dojazd do domu z betonowej kratki i robi nowy obok - zmieniła jej sie koncepcja - łączny koszt budowy 1-go, jego rozbiórka i budowa nowego to 20 tyś. zł :shock:
cx

Post »

Witam.
Być może to jest w temacie trawniki.Ale byc może nie w taki sposób.
Chcesz mieć piękny trawnik?Masz trzy możliwości działania:bardzo szybko,szybko lub porządnie.
1.Wyrównujesz i rolujesz trawnik.
2.Wyrównujesz dajesz jakieś podłoże pod i rolujesz trawnik.
3.Wyrównujesz,czekasz aż wyrosną chwasty(a wyrosną na 100%),gdy największe mają 10-15 cm opryskujesz glifosatem.Drugi oprysk robisz gdy odrosną nowe do wspomnianej wysokości lub jesienią.Wiosną następnego roku zakładasz trawnik-wysiew lub rolka zależy od finansów.A potem trochę azotu(niewiele) trochę potasu(średnio dużo),woda i kosiarka.Wiosną jak ktoś wspomniał(od trzeciego roku)napowietrzyć.I kosić,kosić, kosić.............................................................
adash
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

witam
Postanowiłem tak jak mówił Krzyś poczekać aż wyrosną chwasty. Wyrównałem mniej więcej połowę działki. Chwasty i kępki trawy wzrosły. Jednak martwi mnie jedno. Ziemia po wyrównaniu osiadła, zrobiły się lekkie wglebienia(to mi nie przeszkadza) i wierzchnia warstwa ziemi zeskorupiala(co mnie martwi). Otóż nie jestem pewny czy jak na jesieni(moze trochę wcześniej) po opryskaniu chwastobójczym ta "skorupa" nie wpłynie negatywnie na zasianą trawę... Jak ja później zlikwidować ? Poza tym zastanawiam się czy nie nawiezc wywrotki ziemi i położyć ja tam gdzie widać pomarańczowy piach.. Proszę o radę.
Łysy
200p
200p

Post »

adash pisze:ziemia po wyrównaniu osiadła, zrobiły się lekkie wglebienia(to mi nie przeszkadza)
Zapewniam Cię, że zacznie Ci przeszkadzać, jak kosząc będziesz miał rozrzut wysokości koszenia od + 4,0 cm do - 1,0 cm ( gdy nóż będzie frezował chwilami glebę :?
adash pisze:warstwa ziemi zeskorupiala (...) oraz widać pomarańczowy piach...
j.w. już pisałem...

Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę "trawnik" i tam jest to wałkowane od a do z :wink:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”