Wysiewanie kaktusów cz.1

Zablokowany
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Sądząc po Twojej Tomku kolekcji jesteś mistrzem w tej dziedzinie, jeszcze raz wielkie Dzięki za praktyczne i cenne wskazówki.

One były przykryte przezroczystą folią ale sądziłam że należy ją już zdjąć, więc do jakiego wieku siewek należy w ten sposób postępować aby zapewnić im maksymalną wilgotność?
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 6 sie 2007, o 06:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Generalnie aż osiągną średnicę ok. 3-5mm i będą miały pierwsze ciernie. Ale i tak do średnicy ok. 2cm będą miały większe zapotrzebowanie na wodę w porównaniu do dorosłych roślin.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Awatar użytkownika
elik_49
1000p
1000p
Od: 15 mar 2009, o 20:51

Post »

Tomku wielkie dzięki za te praktyczne rady. ;:12
pozdrawiam Ela * Moje zielone różności
Awatar użytkownika
Madeleine
100p
100p
Od: 27 kwie 2009, o 22:40

Post »

Blabla : W jakich warunkach mozna zimować siewki z danego roku, czyli mające powiedzmy 8-9 miesięcy?
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Swoje siewki mające średnicę ok. 5mm zimuję na parapecie okiennym w temperaturze pokojowej w zupełnej suszy. Jeśli zaczynają za bardzo się kurczyć z braku wilgoci to można je raz na tydzień spryskać.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Fenir
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lip 2009, o 11:14

Wysiew kaktusów - dziennik

Post »

Witam wszystkich!
Jako, że ostatnio zainteresowałem się kaktusami, założyłem ten temat. Chciałbym zaprezentować swoje wyniki tutaj. Będę wdzięczny za komentarze :P.

12 lipca kupiłem paczkę nasion kaktusów w OBI. Rozpakowałem ją i niestety "mix" okazał się tylko napisem na paczce:
Obrazek

Obrazek

Posadziłem je do doniczki po storczykach (12 lipca), tworząc coś w rodzaju mini-szklarni.

Wygląda to tak:
Obrazek

A dziś, 15 lipca, zauważyłem małą siewkę ;P. Wygląda podobnie do tej w książce Ken'a Marcha w "Kaktusy i inne sukulenty", tylko że jest bialutka jak śnieg :D.
Zaraz dodam zdjęcia, tylko felerna bateria musiała się wyczerpać w chwili zgrywania na komputer :(.

Pozdrawiam,

Fenir
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

W wątku Identyfikujemy kaktusy i sukulenty :
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=266
na ostatniej stronie było o tych nasionach. ;D
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
Fenir
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Bo to moje ;P. Tylko że teraz chciałem wątek rozwinąć.

Zdjęcia dodam chyba tak pod wieczór, bo baterie muszą się naładować...
Reszta nasion pęka.

Pozdrawiam,

Fenir
Awatar użytkownika
Delete
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2009, o 09:24

Post »

A rzeczywiście. Nie popatrzyłem na nick. xP

Jakaś plaga, bo mi też padły jak robiłem zdjęcie opuncji. :D
Pozdrawiam, Bartek.
Kaktusy... / Doniczkowce
prhz
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 13 kwie 2008, o 19:08
Kontakt:

Post »

No to udało ci się wyhodować siewkę bez chlorofilu:) Gratulacje. Mam dobra i zła wiadomość. Zła to taka ze nie przeżyje ona 3 dni. A dobra to taka ze jeżeli ja zaszczepisz to uzyskasz fajnego kolorowego kaktusa:) tylko musisz to zrobić max 3 dni od wzejścia.

Ps. Tak hoduje się właśnie te kolorowe kaktusy co są w sklepach.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Za bardzo to bym się nie podniecał tą rzekomo bezchlorofilową siewką. Kaktusy mają to w zwyczaju, że wszystkie siewki w 2-3 dni po wzejściu są białe. To czy siewka rzeczywiście jest bezchlorofilowa okaże się po 2-3 tygodniach od wzejścia gdy nadal będzie biała i nie będzie się rozwijać a pozostałe siewki będą zielone i będą rosnąć. A takie prawdziwe bezchlorofilowe to pojawiają się jakieś raz na ok. 1000-10000 siewek i mimo, że białe to przy życiu potrafi się utrzymać ponad miesiąc korzystając z zapasów zgromadzonych w nasionku.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Fenir
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dochodzę do wniosku, że kolorów to raczej nie można potwierdzać w przypadku kaktusów zbyt wcześnie :P :twisted:. Zmieniają się bardzo szybko.

Zresztą zobaczcie sami.

Tak wyglądała siewka tuż po tym, jak ją dostrzegłem rano (aparat trochę zmienił kolory, była bielsza):
Obrazek
Widać nawet malutkie "kłaczkowate" korzonki

A tak przed chwilą:
Obrazek
Kolor też oczywiście jaśniejszy, choć może stał się bardzie kremowy niż rano. Teraz bardziej przypomina "grzyba" - małego lithopsa.

A tu następna siewka:
Obrazek

Aż się boję co będzie jutro :lol:

Pozdrawiam,

Fenir
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

A do jakiego podłoża zostały wysiana kaktusy? Bo ja tu widzę jakiś czarnoziem, który nie wróży nic dobrego. Kaktusy należy wysiewać na powierzchnię praktycznie czysto mineralnego podłoża. Dobry jest grubszy żwir (tak ja robię) albo grys ceglany. Wtedy kaktusowe siewki mają szansę się utrzymać przy życiu. W czymś takim masz właściwie 100% pewności, że roślinki zgniją.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Fenir
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Jeśli zgniją to trudno. Ich sprawa. Niech się starają, by przeżyć. Jak podrosną to je przesadzę, nie będę ich podlewał zbyt dużo, ale tylko lekko zwilżę ziemię.

A tak na przyszłość, żwir akwariowy jakiej granulacji byłby najlepszy (o ile się nadaje, żwir gruby wydaje mi się zbyt duży)? Mam niedaleko sklep zoologiczny, mógłbym tam wpaść kupić.
Awatar użytkownika
blabla
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Kontakt:

Post »

Najlepsza jest granulacja zbliżona do wielkości nasion, czyli coś tak 0,5-1,0mm.
Jeśli podłoże nie będzie wilgotne to kaktusy na pewno nie wykiełkują. Szkoda Twojego czasu. A może od razu lepiej przejść się do OBI po kolejną paczkę z nasionami?
I jeszcze taka kwestia: czy nasiona przykrywałeś jakąś warstwą substratu? Nasiona kaktusy muszą leżeć na powierzchni, by mogły wykiełkować.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”