Zaczynam - rogalm1 cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2008, o 09:31

Post »

Halinko, cieszę się, że znalazłaś czas, żeby do mnie wpaść. Przymrozki nas jak na razie ominęły, zobaczymy jak będzie z burzami i gradem, bo w zeszłym roku bardzo nam napsuł!

Jacku, cieszę się, że Twoje roślinki są dość "samodzielne", bo ja mam tak mało czasu w okresie wiosennym na plewienie, że aż mi głupio, ale potem w wakacje staram się nadrabiać!

A teraz krótka relacja z tego weekendu, przede wszystkim plewienie!! od 5.30 z Marysia ruszyłyśmy w warzywnik i dobrze, że zaczęłyśmy o świcie, bo później zaczął padać upragniony deszcz i musiałyśmy sie przenieść do prac porządkowych w domku. Ale z grubsza warzywa zostały przeplewione, niestety marchewka, pietruszka i kalafiory nie dają znaku życia więc nie wiem czy jeszcze im dać czas czy siać na nowo...

i kupiłam sobie pierwszego clematisa, jak sie mu u mnie spodoba to jescze sobie kupię inne kolory.

kilka zdjęć, bo niestety byłam tak fizycznie zmęczona, że nie miałam weny do fotografowania

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

MOnika... super.....
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

czy powinnam poobrywać część owoców z tej jabłonki, ja sadziłam ją dopiero w listopadzie 2008 więc jest strasznie młoda, a ma zawiązanych ponad 100 owoców, chyba, że to samo opadnie
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59

Post »

rogalm1 pisze:czy powinnam poobrywać część owoców z tej jabłonki, ja sadziłam ją dopiero w listopadzie 2008 więc jest strasznie młoda, a ma zawiązanych ponad 100 owoców, chyba, że to samo opadnie
ja bym na razie zaczekała

część spadnie sama, musisz obserwować, bo mogłoby połąmać gałęzie
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moniko, trochę mi Ciebie szkoda, bo chcesz wszystko zrobić w tych kilku dniach, gdy jesteś na działce.
Ale powoli uporasz się ze wszystkim...popatrz jeszcze miesiąc i trochę i wakacje.
Wtedy będziesz mogła się wyżywać.
A co do jabłonki, to mogę Ci tylko opowiedzieć co ja robiłam.
Otóż, w pierwszym roku owocowania - a był to drugi rok od posadzenia - zostawiłam tylko kilka jabłek na próbę.
Zresztą tak jak napisała Aga, sporo opadło.
Nie chciałam aby drzewko się nadwyrężyło, wolałam aby wykształciło najpierw porządną koronę.
W tym roku już mam sporo ilość jabłek ale zostawiam je na razie wszystkie.
Część znowu opadnie sama, a resztą się zajmę.
Awatar użytkownika
violetta
500p
500p
Od: 15 kwie 2008, o 20:00

Post »

Witaj!
Ale się u ciebie pozmieniało. Wszystko się pięknie rozrosło.
Całe mnóstwo nowych roślinek.
Teraz będę wpadać częściej.
Z wiosną nadzieje rosną. Wiola
Ogród violetty
ogród violetty cz.2
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moniko ja robię tak samo.
Poczekaj do czerwca. W tym miesiącu przeważnie spada dużo zawiążków.
A to co zostanie przerwiesz w lipcu i będzie dobrze.
Dasz rady ze wszystkim się uporać. Do wakacji niedaleko, a potem będziesz miała czas na pracę i wyrobisz się na bieżąco.
To co nie wzeszło siej na nowo, bo pewno już nie wzejdzie.
Przyczyną mogła być susza, albo słabe nasiona.
Najwyżej przerwiesz, gdyby wzeszło jedno i drugie.
Marchewka powinna wzejść w ciągu 2 do 3 tygodni, bo teraz jest już ciepło.
Pietruszka wschodzi trochę dłużej - do miesiąca - ale jak ma mokro i ciepło to też przyspiesza.
Trzymam kciuki, żeby wszystko rosło jak na drożdżach. ;:215
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Jak na brak weny - to fotki bardzo fajne :lol: :lol: :lol:

Miło jest jak dzieci pomagają - moje też w tym tygodniu zjechały tłumnie w liczbie 3 (przyszły zięć się podlizuje :lol: ) i pomagały.

Trochę zazdraszczam tych wakacji i długiego działkowania :)

Moniko - masz młode jabłonki - formowałas im jakoś koronę ? bo ja swoim nie (to tylko takie patyki)... a może powinnam ?
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28

Post »

Witaj :)
Pamiętam jak przeglądałam zimą Twój wątek. Zafascynowała mnie ta budowa domku :) Tak sprytnie Wam to poszło i takie superowe miejsce wyszło. Duże brawa dla kunsztu majstra :)
Wpadłam do Ciebie , by zapytać o to podlewanie mlekiem, o którym wspominałaś u Kogry. Napisz coś więcej na ten temat.

Ja się wkurzyłam na marchewki bo rok w rok takie byle jakie, że mam ich dość :roll: . Wiem, że nie lubia obornika, ale w tamtym roku nie był dawany i dalej byle jakie.... Zostały mi jednak nasiona z ubiegłego roku i żal było wywalić :lol: :lol: Posiałam je między krzewy i kwiaty kępkami, ciekawa jestem co z tego wyniknie :lol:
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki za odpowiedź w sprawie mleka, spytałam jeszcze o szczegóły , ale zapytam na wszelki wypadek i tutaj u Ciebie
Czy pod krzak też wlewałaś mleko czy tylko opryskiwałaś te krzewy? No i czy jakoś je rozcieńczałaś Ponoć lepsze mleko to z mniejszymi procentami.
Moje pomidorki już kwitną, zastanawiam się czy trzeba je opryskac zaraz po posadzeniu... Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
rogalm1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabrysiu, tylko nadzieja na wakacje dodaje mi sił do opuszczania działki w niedzielę po południu, bo jak widze ile jeszcze powinno być zrobione to rozpacz, kwiatki zupełnie zarośnięta, boję się że chwasty je zupełnie zaduszą! A owoce jabłonki będę co tydzień obserwować i w razie czego pomogę spaść niektórym

Violu, bardzo się cieszę, że wróciłaś, przy małym dziecku to dość trudne, ale z każdym dniem będzie łatwiej

Grażynko, jeśli w ten weekend nie zobaczę pietruszki i marchewki to posieje na nowo, bo po deszczach i przy takim cieple powinna już być duża!!

Ewusiu, ja na razie ze swoimi drzewkami (sadzonymi w zeszłym roku) nie robiłam kompletnie nic, mam zamiar je przyciąć jesienią, na razie zadowolę się obserwacją, a w przyszłym to już chyba na wiosnę je czymś prysnę.

aguskac, ja polewałam je z góry i miałam wiejskie mleko, wlewałam litr do konewki- reszta woda i tak na oko. Cieszę się, że podoba Ci się nasz pomysł nadbudowy nad przyczepą, na wypełnienie dołu pewnie będę musiała poczekać kilka lat!
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to wszystko jasne, dzięki :)
Pomysł z nadbudówką mało, że się podobał, jest genialny !!
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10

Post »

Witaj Moniko! Zdjęcia zrobiły na mnie wrażenie, bo już u Ciebie kwitną dzwonki i paciorecznik taki duży :shock: . Moje gramolą się dopiero z ziemi. Oj szkoda, że tak daleko mieszkasz, bo u mnie nasiało się pietruszki wszędzie. To samosiejki, bo po porzednim właścicielu w tamtym roku pietrucha zawiązała nasiona i teraz mam ją wszędzie. Koper zresztą też ale ten dopiero malutki. No ale czytam, że warzywek to Ty sporo siejesz i sadzisz :?: Nawet kalafiory :!: Podziwiam. Ja na 'Koralikach' i jednej cukini poprzestanę. Aha, i kapusta.... ale ozdobna od Ali :;230
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Moniko, co do żarnowca, nie ma żadnego problemu, będzie mi bardzo miło, że zagości u Ciebie - tylko dowiedz się kiedy i jak oddzielić dla Ciebie kawałek, bo ja tego jeszcze nie robiłam, czy to trzeba ukorzenić, czy jakoś inaczej dzielić ?
Awatar użytkownika
giga45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2008, o 12:55

Post »

Monisiu witaj.

Cieszę sie, że mogę Ci cos dosłać. Tylko chwilka cierpliwości aby przekwitły. A czy nasionka ode mnie posiałaś . czy cos wyszło z tego, bo jak nie to zbierać na nowo będę??
Pozdrawiam
Moje Gigulinki
Pozdrawiam wszystkich cieplutko - GIGA
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”