Mój ogród - Ewelina- 1cz.2007r.
-
- 100p
- Od: 24 mar 2007, o 21:35
Witam Ewelinko ! Gratulacje i ogrodu i tego, jak rojno w Twoim wirtualnym ogrodzie .Dawno nie byłam u Ciebie ,wreszcie mogę zajrzeć do internetu w czasie gdy uwięziona jestem za murami i niestety nici z biegania po moim ogrodzie .Podziwiam i czytam i podglądam się i dziwię się -no bo ja mam posadzony 8lat temu złotokap -1,8 m wysokości ,a dopiero w tym roku po raz pierwszy wypuścił parę pączków ...jak zaczarowałaś swój złotokap ,że taki mikrus i od razu kwitnie -mogę liczyć na jakąś podpowiedz?
Pozdrowionka Twoja immienniczka .
PS
Czekamy na następne fotki - jutro też moje oczy będą się cieszyć całą dobę tylko wirtyalnymi ogródkami
Pozdrowionka Twoja immienniczka .
PS
Czekamy na następne fotki - jutro też moje oczy będą się cieszyć całą dobę tylko wirtyalnymi ogródkami
Inka
No, no Ewelinko, Ty też małych zakupów nie robisz. Super ten iglaczek właśnie wczoraj o nim czytałam dla odmiany w gazecie ogrodniczej
Mój informatyk zbiesił się ale pracuję nad tym. Serdecznie pozdrawiam. Ewelinko potrzbuję pomysłu na rabatkę bylinową długo kwitnącą 3x3m. Mam 2 różaneczniki, hortensję, goryczkę i 2 ciemierniki. Co jeszcze? Pozdrawiam, bo Kasia siedzi i jęczy 

Pozdrowionka
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lut 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ewelinko- Kontrapunkciku ! _ Mój ZŁOTOKAP jest malutki, tzn. na wysokim na ok 120 cm."patyku" znajduje się mała , rozczochrana korona. Rośnie u mnie od ub. roku. Zakwitł kilkoma kiściami kwiatów, ale nie moja w tym zasługa. Poza tym, że go wkopałam w narożnik ogrodu , żadnych innych zabiegów nie doświadczył.Mam nadzieję ,że w kolejnych latach trochę się rozrośnie i będzie bardziej widoczny , gdy zakwitnie.
Szpileczko ! Miło,że się odezwałaś. Kasia niech nie jęczy, bo mamie potrzeba kontaktu z przemiłymi forumowiczami
Zakupy rzeczywiście zrobiłam solidne, a jeszcze z Wojsławic przywiozłam sobie 2 śliczne Rododendrony "Dreamland" i niziutkie Azalie "Kermesina Rose".Dziś trochę poustawiałam, porozmieszczałam, przywiozłam ziemię i korę...Jutro wkopię ( mam nadzieję ,że zdążę).Potem wkleję zdjęcia.
Co do Twojej rabatki- przydało by się zdjęcie- istotne jest, gdzie ta rabatka się znajduje, Czy to środek ogrodu, czy np. przy płocie...Jakie rośliny rosną " po sąsiedzku".
Szpileczko ! Miło,że się odezwałaś. Kasia niech nie jęczy, bo mamie potrzeba kontaktu z przemiłymi forumowiczami

Co do Twojej rabatki- przydało by się zdjęcie- istotne jest, gdzie ta rabatka się znajduje, Czy to środek ogrodu, czy np. przy płocie...Jakie rośliny rosną " po sąsiedzku".
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Zacznę od nowych nabytków...

Azalia japońska , Różanecznik, zbliżenie na prześliczne kwiateczki Azalii, jeszcze raz ona z Hostą, Hibiskus( już o nim pisałam wyżej - teraz foto) ,Hebe, Zakupomaniaczka- określenie mojego M. i dziwne roślinki. To są Calonche ale o innych niż zwykle kwiatach, no przecież nie mogłam sie oprzeć ! Na koniec Goździk, który miał być kremowy, a wychodzi na to ,że rozwija różowe kwiatki

Azalia japońska , Różanecznik, zbliżenie na prześliczne kwiateczki Azalii, jeszcze raz ona z Hostą, Hibiskus( już o nim pisałam wyżej - teraz foto) ,Hebe, Zakupomaniaczka- określenie mojego M. i dziwne roślinki. To są Calonche ale o innych niż zwykle kwiatach, no przecież nie mogłam sie oprzeć ! Na koniec Goździk, który miał być kremowy, a wychodzi na to ,że rozwija różowe kwiatki

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Skończyłam !!! Trochę mnie te wykopki zmęczyły, bo na pustym miejscu pełno było daglezjowych korzeni, brrrr. No , ale wkopałam , wysypałam korą podlałam i jest - oceńcie efekt. Moim zdaniem nieźle , ale pewnie lepiej będzie w kolejnym sezonie , gdy rośliny rozrosną się . Nie lubię takich " świeżych" nasadzeń . Z czasem stają się bardziej naturalne...

I tak to teraz wygląda... Centralne miejsce zajmuje Hibiskus ( ma kwitnąć na fioletowo, pełnymi kwiatami) , obok jest Sosna drobnokwiatowa sina , odm. "Pumla "( ma sino- niebieskie igły i śmieszne , grube szyszki ) . U ich " stóp " dwa Różaneczniki odm. Dreamland, Azalia japońska ""Kermesina Rose"( to 3 sztuki posadzone w jedną kępę), dwie Hosty,
kilkanaście kępek Goździka ( miał być kremowy- jest różowy
), i 3x3 Hebe srebrno- szare.
Wychodzi na to ,że miejsce to będzie miało sporo różu i fioletu.

I tak to teraz wygląda... Centralne miejsce zajmuje Hibiskus ( ma kwitnąć na fioletowo, pełnymi kwiatami) , obok jest Sosna drobnokwiatowa sina , odm. "Pumla "( ma sino- niebieskie igły i śmieszne , grube szyszki ) . U ich " stóp " dwa Różaneczniki odm. Dreamland, Azalia japońska ""Kermesina Rose"( to 3 sztuki posadzone w jedną kępę), dwie Hosty,
kilkanaście kępek Goździka ( miał być kremowy- jest różowy

Wychodzi na to ,że miejsce to będzie miało sporo różu i fioletu.
To wcale nie wygląda jak nowe nasadzenie.Tam na pewno było już tak od dawna.Stworzyłaś przeuroczy zakątek.Hibiskus dość wyrośnięty i sosna również.Podejrzewam,że nie widać większej różnicy.
Mam podobne goździki,zgaduję tylko, ale przypominają moje.U mnie jeszcze
nie otworzyły się, ale wolałabym w kolorze różowym.
I te równości brzegu rabatki,jednak masz coś z maniaczki.Ale w pozytywnym
znaczeniu tego słowa.
Mam podobne goździki,zgaduję tylko, ale przypominają moje.U mnie jeszcze
nie otworzyły się, ale wolałabym w kolorze różowym.
I te równości brzegu rabatki,jednak masz coś z maniaczki.Ale w pozytywnym
znaczeniu tego słowa.
-
- 500p
- Od: 23 mar 2007, o 17:37
- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Post przeniesiony do poniższego wątku na prośbę Eweliny z dn. 2007-06-04.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=90985#90985

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=90985#90985

- Ewelina
- Przyjaciel Forum
- Kontakt:
Grażynko, Julio, Kasiu, Elu ! Dziękuję za miłe słowa i cieszę się ,że się Wam podoba. To prawda, że wolę " grupować " rośliny , a nie sadzić po jednej z każdego rodzaju- wydaje mi się ,że osiąga się wówczas lepszy efekt. Kupiłam też spore dwie główne w tym nasadzeniu rośliny ( M. mi pogroził
), bo nie mogłam sobie wyobrazić, by w miejscu , gdzie rosły 3 wysokie, okazałe daglezje miało być przez kilka sezonów pusto. Zrezygnowałam jednak z wysokich drzew- chcę , żeby taras był bardziej nasłoneczniony.I jest ! Dziś się o tym przekonałam , pijąc poranna kawę .