Mapy terenu

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Karol85
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2009, o 17:17

Mapy terenu

Post »

Witam.

Zacząłem się zastanawiać na wywierceniem studni na działce głównie do podlewania więc chyba powinna być głęboka (pow 7 m), ponieważ czytałem, że woda z małych głębokości nie nadaje się do tych celów.
...Dlatego woda zaskórna nie powinna być ujmowana do celów spożywczych, niewskazane jest też podlewanie nią ogrodu...
Czy w gminie, straży pożarnej lub jakimś urzędzie są dostępne mapy obszaru na którym chciałbym wywiercić studnię, żeby nie szukać wody po omacku?

A może gdzieś w internecie można znaleźć takie mapki ale raczej na to nie liczę :]
Awatar użytkownika
x_m-k
100p
100p
Od: 15 mar 2007, o 10:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Z tą głębokością to nie ma niestety takiej prostej zależności że głębiej to lepiej-znam to z autopsji.
U ojca dobra jest na 6m a na 12 dziadostwo.

Ja jak wierciłem wezwałem różdżkarza, a po jego wizycie żona sprawdziła swoje umiejętności i okazało się że wskazała te same miejsca (nie była przy wizycie gościa) :)
Karol85
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

marusmk pisze:Z tą głębokością to nie ma niestety takiej prostej zależności że głębiej to lepiej-znam to z autopsji.
U ojca dobra jest na 6m a na 12 dziadostwo.

Ja jak wierciłem wezwałem różdżkarza, a po jego wizycie żona sprawdziła swoje umiejętności i okazało się że wskazała te same miejsca (nie była przy wizycie gościa) :)
Hee no to nieźle. A jak zrobiłeś takie różdżki i jak się tego szuka?
Chodzi o takie dwa zakrzywione druty i w miejscu gdzie się same skrzyżują to tam powinna być woda?
Awatar użytkownika
x_m-k
100p
100p

Post »

Po południu napiszę dokładniej jak żona będzie.
Ma coś z miedzi, ale chodziła też z jakimś patykiem z tym samym efektem.
Na pytanie dlaczego ja nie wykrywam gość powiedział że wg. niego dlatego że palę-a mam niby dar :)
Awatar użytkownika
colezka
500p
500p
Od: 6 maja 2009, o 12:21

Mapy

Post »

Poziom wód gruntowych i podziemnych można łatwo odczytać z map hydrologicznych ewentualnie hydrogeologiczych które można zakupić w Państwowym Instytucie Geologicznym koszt takiej mapy to około 50 złoty ewentualnie jeśli ma się znajomych studentów można skorzystać z takiej mapy na miejscu bezpłatnie albo po okazaniu jakiegoś zaświadczenia
Awatar użytkownika
x_m-k
100p
100p

Post »

No więc wygląda to tak:

Obrazek

Pręty miedziane średnicy ok. 2mm, dłuższy odcinek ma 30cm a krótszy 10cm
Chwyta się równolegle do siebie jak na foto luźno i chodzi :)
Nad żyłą wodną pręty rozjeżdżają się z pozycji równoległej na różne strony.

Powodzenia.
Karol85
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

marusmk pisze:No więc wygląda to tak:

Pręty miedziane średnicy ok. 2mm, dłuższy odcinek ma 30cm a krótszy 10cm
Chwyta się równolegle do siebie jak na foto luźno i chodzi :)
Nad żyłą wodną pręty rozjeżdżają się z pozycji równoległej na różne strony.

Powodzenia.
Wow niezły sprzęcik. Tylko gdzie ja coś takiego dostanę :]

Z drugiej jednak strony dowiedziałem się, że jak mam działkę 2000m2 to nie warto szukać wody bo jak jest to wszędzie, a jak nie ma to nigdzie nie będzie :]
Awatar użytkownika
bishop
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2008, o 22:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mapy

Post »

colezka pisze:Poziom wód gruntowych i podziemnych można łatwo odczytać z map hydrologicznych ewentualnie hydrogeologiczych które można zakupić w Państwowym Instytucie Geologicznym koszt takiej mapy to około 50 złoty ewentualnie jeśli ma się znajomych studentów można skorzystać z takiej mapy na miejscu bezpłatnie albo po okazaniu jakiegoś zaświadczenia
A czy masz może takie mapy dla swojej miejscowości?
Pozdrawiam - Krzysiek
Mój czasopożeracz
Karol85
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Re: Mapy

Post »

bishop pisze:
colezka pisze:Poziom wód gruntowych i podziemnych można łatwo odczytać z map hydrologicznych ewentualnie hydrogeologiczych które można zakupić w Państwowym Instytucie Geologicznym koszt takiej mapy to około 50 złoty ewentualnie jeśli ma się znajomych studentów można skorzystać z takiej mapy na miejscu bezpłatnie albo po okazaniu jakiegoś zaświadczenia
A czy masz może takie mapy dla swojej miejscowości?
Od osoby, która wierci studnie w okolicy Piaseczna dowiedziałem się, że nie warto kupować tych map bo i tak są na tyle niedokładne, że nic z nich nie wynika.
Awatar użytkownika
colezka
500p
500p

Mapy

Post »

Dla mojej okolica posiadam jedynie mape geologiczna 1:50 000 oraz mape geośrodowiskową 1:50 000 oraz mapy topograficzne 1:50 000, w kilku arkuszach 1:25 000 oraz w kilku arkuszach 1:10 000 na geośrodowiskowej oznaczone są aspekty hydrologiczne.

Jeśli chodzi o mnie ja poziom wód podziemnych potrafię odczytać ze studni ponieważ posiadam dwie na jednej działce i jedną na drugiej, są widoczne różnice między poziomami ale to wychodzi z ukształtowania powierzchni.

pozdrawiam łukasz
Awatar użytkownika
colezka
500p
500p

Mapy

Post »

Uważam inaczej ponieważ podczas studiów korzystałem z map hydrologicznych i zgadzają się ze stanem rzeczywistym, granica błędu waha sie w granicach 0,5 metra.

Jednakże w niektórych regionach wpływ na poziom wody może mieć odwadnianie kopalni np. Kopalnia Węgla Brunatnego w Bełchatowie na skutek odwadniania pokładów węgla utworzyła kilkunasto kilometrowy lej depresyjny, który znacznie obniżył pierwotny poziom wód.

pozdrawiam Łukasz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”