Ogród - mój azyl - JolantaG cz.2
- ada.kj
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 2 gru 2008, o 12:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu. Piękne masz to hostowisko. Ja do siebie nie bardzo mogę sadzić host, gdyż już mi ukradziono. Dobrze, że u Ciebie mogę pooglądać. Będę sadzić inne rzeczy. Może na nie nie będzie amatora.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
-
x-d-a
Jolu hostowisko zapowiada się przepięknie. Marzę o niebieskiej i dwa razy zapewniano, że niebieska, a była zielono -żólta.
Na ślimory dwa sposoby.
1- wieczorkiem otworzyć sobie piwko, napić się i z 1/2 szkl odlać do litrowego słoika. Wkopać w ziemię tak żeby z 1 cm nad ziemią wystawał brzeg. Rano usunąć ślimory. Wieczorkiem po pracy znowu piwko i tak do skutku
Uwaga ta metoda, podobno skuteczna, ma jedną wadę. Możesz pozbyć się ślimaków ale i męża. Podobno uciekają od takich kobiet
2- wysypać drzewnymi trocinami brzeg rabaty, to bariera dla nich nie do przebycia.

Na ślimory dwa sposoby.
1- wieczorkiem otworzyć sobie piwko, napić się i z 1/2 szkl odlać do litrowego słoika. Wkopać w ziemię tak żeby z 1 cm nad ziemią wystawał brzeg. Rano usunąć ślimory. Wieczorkiem po pracy znowu piwko i tak do skutku
Uwaga ta metoda, podobno skuteczna, ma jedną wadę. Możesz pozbyć się ślimaków ale i męża. Podobno uciekają od takich kobiet
2- wysypać drzewnymi trocinami brzeg rabaty, to bariera dla nich nie do przebycia.
Pozdrawiam serdecznie Alina
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
Ze śmietniska do rajskiego ogrodu
- JolantaG

- Od: 3 lis 2008, o 14:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Parzydło drobne to niska odmiana [około 30 cm ]kwiaty kremowe .Takie ma być ,ale czy będzie? Kupiłam je jakiś miesiąc temu .Na razie jest maleńkie i wygląda na to ,że takie pozostanie ,rozrasta się raczej na boki .dala pisze:Jolu, czy parzydło drobne to jakaś odmiana parzydła leśnego? Bo leśne to mam i rośnie z niego duży krzaczek kwitnący w czerwcu/lipcu na biało.
Pozdrawiam
Co do piwka i ślimaków ,znam ten sposób ,ale nie lubię piwa .Sama nie będę piła ,wszystko może być dla ślimorów .
- Aszka

- Od: 16 wrz 2008, o 15:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
u mnie w piątek mocno padało.Po deszczu wyszły chyba wszystkie ślimaki.Wzięłam doniczkę i poszłam je wyłapywać.Pełna była....dzisiaj poszłam sprawdzić ..nic nie ma.Podejrzewam,ze na razie
Ślimaki wyrzuciłam za ulicę do takiego rowu.Jakoś nie miałam sumienia ich unicestwiać.One przez ulicę do mnie chyba [?] nie przyjdą
- JolantaG

ASZKO ,ja też nie mam sumienia unicestwiać ślimaków .Zbieram je i wynoszę za strumyk .Na razie ..........
MARIOdziękuje za nazwy host ,zanotuję sobie .
JOLLU ,dzisiaj to chyba w całym kraju pada i wszyscy się cieszą .
SNOWFLAKE ,już nie mogę się doczekać ,żeby zobaczyć ten busz .
Ciągle chodzę koło tych moich host i podziwiam i podziwiam .............Mogę na nie patrzeć bez przerwy .
Na dobranoc -wspomnień troszkę .

MARIOdziękuje za nazwy host ,zanotuję sobie .
JOLLU ,dzisiaj to chyba w całym kraju pada i wszyscy się cieszą .
SNOWFLAKE ,już nie mogę się doczekać ,żeby zobaczyć ten busz .
Na dobranoc -wspomnień troszkę .

- JolantaG

IGUŚ ,tą roślinkę kupiłam w ,,kwietniku ,, pod nazwą parzydło drobne[aethusifolius]iga23 pisze:Witaj Jolu, ta roślinka to jest parzydełko, ja je mam od kilku lat, jest niewielkie, ma chyba z 15 cm , i bardzo wolno się rozrasta.
Moje krzewuszki

forsycja ,chociaż już przekwitła ,to nadal zdobi .

Kalia -miała być różowa.Oj, żeby tylko nie było mrozu .