AGNESS - niestety RH bezimienne, nie zawsze sprzedawcy maja nazwy odmian.
Ale podobały mi sie i nie były drogie (jeden 30, a drugi 15 zł).
Na zdjęciu nie widać, ale ten brzoskwiniowy jest mniejszy i tylko 15,-)
Zależało mi aby teraz właśnie kwitły.
A to mój bożykwiat rózowy, zakupiony w ubiegłym roku. Zobaczcie jak ładnie się rozrósł.
BożykwiatUrokliwa bylina o oryginalnych kwiatach przypominających kwiaty trójsklepki. Kwiaty nadają się również do cięcia. Osiąga wysokość do 70 cm. Nadaje się do ogrodów naturalistycznych,nadwodnych i do niskich partii w ogrodach skalnych. Po przekwitnięciu część nadziemna rośliny obumiera,zaleca się ją z tego powodu sadzić pomiędzy innymi roślinami. Bożykwiat najlepiej rośnie na glebach żyznych i próchnicznych,utrzymujących wilgoć do końca wiosny. Na stanowisku słonecznym,w okresie wegetacji wymaga dużo wilgoci. Najlepiej rośnie w miejscach słonecznych i półcienistych.do zmiany
Agnieszko Empuzo - witam Cię serdecznie. Dawno u mnie nie byłaś.
Pewnie zakupy byłyby wieksze, ale było mnóstwo ludzi i zrobiło się za ciasno, żeby przedzierać się do roślin.
Właściwie to planowałam jeszcze kupić powojniki, ale były drogie (25,-). w ogrodniczych można kupić nawet po 12 zł.
Chodzi za mną "Błękitny anioł" i "prezydent", bo zmarniał mi przez zimę i nie odbija.
JOANNO - serduszka właśnie nadaje sie do cienia.
SERDUSZKA OKAZAŁA
Roślina, która tworzy kępy osiągające wysokość do 80cm. Posiada niebiesko-zielone liście, które po przekwitnięciu rośliny opadają. Jej kwiaty są różowo-białe, zebrane w długie grona, a kształtem przypominające serduszka, z którego wypływa łza. Uprawa Lubi miejsca ocienione o glebie lekkiej, próchniczej i średnio wilgotnej. Zastosowanie Świetnie nadaje sie do sadzenia na rabacie i do obsadzania drzew i krzewów. Nie powinna być sadzona w kępach. Z powodu gubienia liści najlepiej wygląda w pobliżu innych zielonych roślin.
Serduszka okazała jest byliną z rodziny makowatych Papaveraceae. Pochodzi z Chin i Japonii. Rośliny osiągają 60–90 cm wysokości, wytwarzają grube, mięsiste, kruche korzenie. Liście są szarozielone, pierzaste.
Serduszka kwitnie pod koniec kwietnia i w maju. Kwiaty mają dwa zewnętrzne płatki rozdęte, różowe, tworzące serduszko, z którego wyrastają dwa płatki wewnętrzne – wąskie, mlecznobiałe, z małą plamką u szczytu. Po kwitnieniu liście zasychają i część naziemna rośliny zanika.
Serduszka wymaga gleby próchniczej, wilgotnej, ale niezbyt mokrej. Stanowisko powinno być półcieniste – trzeba pamiętać, że rośliny uprawiane w miejscu silnie nasłonecznionym szybko więdną. Podczas wegetacji rośliny należy zasilać nawozami.
W ogrodach sadzi się ją na rabatach bylinowych, w grupach na trawnikach, w ogrodach skalnych. Nadaje się także na kwiat cięty.
Serduszkę rozmnaża się przez podział roślin, przez sadzonki lub rzadziej przez nasiona. Na sadzonki pobiera się pędy odziomkowe, które wyrosły wiosną lub pędy boczne w lecie. Sadzonki powinny mieć tzw. pietkę. Wysadza się je do doniczek wypełnionych substratem torfowym lub ziemią kompostową zmieszaną z torfem. Doniczki ustawia się w ciepłym inspekcie. Gdy nowe korzenie wypełnią doniczkę (korzenie będą „przerastać” doniczkę) rośliny wysadza się na miejsce stałe w rozstawie 25 x 20 cm. Rośliny wiążą wiele nasion, wysiewa się je jesienią na rozsadnik, wschodzą wiosną.