Poczatkujaca prosi o pomoc

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
AC
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 kwie 2009, o 10:14

Poczatkujaca prosi o pomoc

Post »

Witam wszystkich :)
Od poczatku kwietnia mam ogrod,nie duzy ale mimo wszystko jest :)j.Bardzo bym chciala posadzic tam kwiaty.Nigdy nie interesowalam sie uprawa itp i kompletnie nie wiem od czego zaczac.
Przegladalam forum duzo tu gatunkow kwiatow,ale co dla osoby zaczynajacej dopiero przygode z ogrodnictwem byscie doradzili (gatunki kwiatow).Nie chodzi mi na pewno o jakies rosliny skomplikowane w uprawie,z czasem sie na pewno wiele rzeczy naucze,jednak chcialabym :oops: by na lato juz jakies kwiaty pieknie mi kwitly.Czy dobrze jest zakupic cebulki czy lepsze nasiona.
Za pomoc bardzo dziekuje :)
Pozdrawiam AC
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Radzę pójść na tzw. ryneczek, targ, tam panie sprzedają sadzonki różnych bylin i dwuletnich. Wiele zakwitnie w tym roku, potem będą się rozrastać.Możesz tez kupić i posiać nasiona jednorocznych, gdzie jest napisane na opakowaniu, że można siać do gruntu: smagliczkę nadmorską (przerwać siewki), aksamitki( po wzejściu rozsadzić), kosmos pierzasty (siać rzutowo), cynie (rozsadzić).Jak masz przepuszczalną i lekką glebę, to możesz wsadzić cebulki mieczyków (nie lubią gleb gliniastych) i karpy dalii.
nata133
100p
100p
Od: 1 lut 2009, o 13:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Aksamitki sa niezawodne!
jeśli dobra przepuszczalna ziemia to astry piekne wyrosna-radze karlowe, smagliczka oczywiscie- dlugo kwitnie. Nagietek lekarski tez jest wytrwaly no i ladny(mi sie podoba lekarski) , mieczyki jeśli przepuszczalna gleba i nie jest tam sucho.
Awatar użytkownika
Wojtek76
100p
100p
Od: 12 kwie 2008, o 15:33

Post »

A najprościej kup sobie mieszankę nasion kwiatów łąkowych, to będziesz miała szybko kolorową rabatkę, np. taką jak poniższa w zeszłym roku u nas:

Obrazek

A jeśli tak bardzo lubisz kwiaty, to spraw sobie też krzew o nazwie oczar - tylko kup od razu duży okaz. Będziesz miała kwiaty w środku zimy!
to ja, Wojtek :)
Awatar użytkownika
babeczka03
100p
100p
Od: 3 mar 2008, o 16:41

Post »

Też doradzam aksamitki. teraz jest dużo odmian bardzo ładnych np sympatyczna jest odmiana "Lulu", jeśli dobrze pamiętam nazwę :lol: Także rudbekie są łatwe w uprawie, kosmos onętek, astry i słoneczniki, nawet jeśli nie dojrzeją to są bardzo ładne. Można kupić niedrogo róże, ze dwa krzaczki na początek... :lol:
nata133
100p
100p
Od: 1 lut 2009, o 13:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Post »

Panie Wojtku, prosze powiedziec ,na zdjeciu w prawym kacie na dole - co to za kszaczek ? Mam chyba taki sam ale rosl w domu, myslalam ze kupuje benzamina , zrozumialam dopiero pozniej ze pomylilam sie, a niedawno wysadzilam go do kwietnika .
W zimie mi pozzucal liscie , moze za malo mial wody, albo w domu jemu nie pasowalo ? No po prostu nie wiem. Kolor lisci nieco ciemniejszy niz u Pana na zdjeciu- rosnie kszaczkiem :?: brzegi lisci sa bezowe(jasne) .
Z gory dziekuje!
Awatar użytkownika
Wojtek76
100p
100p

Post »

Przede wszystkim na Forum nie ma Panów i Pań :D Wszyscy mówią sobie po imieniu albo po nicku.
Czyli niniejszym przejdźmy na tym Forum na "TY" :)

Otóż ten krzaczek, który Cię interesuje, to Dereń biały 'Gouchaultii'. Jest to bardzo łatwa roślina, po przycięciu na wiosnę wspaniale się rozkrzewia, a zimą, gdy zrzuci liście, ma piękne czerwone pędy.
W tym roku przesadziłem go z miejsca widocznego na zdjęciu, ponieważ rozrasta się w takim tempie, że w tym roku przytłumiłby lonicerę i różę rosnące za nim.

Natomiast mam wrażenie, że Twoja roślinka, to jakiś beniaminek. One lubią nasłonecznienie i systematyczne nawożenie. Mam w jednym pokoju dość sporego beniaminka (ok. 150 cm wys. i 70 cm szer.) i też pozrzucał liście zimą. Ale teraz widzę, że na gołych gałązkach pojawiają się maleńkie nowe listki.
to ja, Wojtek :)
Awatar użytkownika
Wojtek76
100p
100p

Post »

;:182 - przez przypadek wkleiłem nowy post i teraz nie mogę go usunąć :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”