Zwartnica,Hippeastrum cz.2
Właśnie zakwitł mi następny Hipek
No i kolejna niespodzianka. Miał być Nymph, a wyszła chyba Aphrodite.
Do tego ten mój poprzedni duble biały na pewno nie jest Jewel. Po przeszukaniu netu wydaje mi się, że jest to Ice Queen
Ciekawa jestem jakie jeszcze niespodzianki mnie czekają, bo kwitnie mi jeszcze ok.10 sztuk

No i kolejna niespodzianka. Miał być Nymph, a wyszła chyba Aphrodite.
Do tego ten mój poprzedni duble biały na pewno nie jest Jewel. Po przeszukaniu netu wydaje mi się, że jest to Ice Queen

Ciekawa jestem jakie jeszcze niespodzianki mnie czekają, bo kwitnie mi jeszcze ok.10 sztuk

Dorota
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 sty 2009, o 18:45
Witaj
Z tego co przejrzałam to forum, to usuwa się tylko kwiaty, a łodyżka powinna sama zaschnąć. Dopiero wtedy się ją usuwa.
Jeśli chodzi o przekrzywiony kwiat, to ja mam prawie z wszystkimi tak samo, ale je obracami w stronę światła i same się prostują. Postaraj się swojego Hipcia poobracać. Wydaje mi się,że to pomoże

Z tego co przejrzałam to forum, to usuwa się tylko kwiaty, a łodyżka powinna sama zaschnąć. Dopiero wtedy się ją usuwa.
Jeśli chodzi o przekrzywiony kwiat, to ja mam prawie z wszystkimi tak samo, ale je obracami w stronę światła i same się prostują. Postaraj się swojego Hipcia poobracać. Wydaje mi się,że to pomoże

Dorota
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 2 sty 2009, o 18:45
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lis 2008, o 17:19
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jeśli chodzi o przekwitnięte łodygi kwiatów, to faktycznie usuwamy je dopiero po całkowitym zżółknięciu- zbrązowieniu pędu. W wyniku tego działania, wszystko co cebula wydała na pęd, każdy pierwiastek i mikroelement wróci do niej z powrotem. Tak samo, i z tych samych powodów postępujemy z liśćmi. Kiedy przestajemy podlewać, liście powoli żółkną i zamierają. Usuwamy je z cebuli wtedy kiedy już będą prawie całkiem brunatne.
Pozdrawiam
Pozdrawiam

Mam pytanie.
Wczoraj zobaczyłam czerwoną plamistość na niektórych z moich Hipków
Zrobiłam tak jak podawał Przemko, czyli złuskałam wierzchnie warstwy i opryskałam topsinem + kaptan.
Niestety przy oskubywaniu, zauważyłam, że dwie cebule z wierzchu są "zgnite". Po prostu zostało mi coś takiego ślimaczącego się w ręku
Pod tym ślimaczącym jest zdrowa cebulka. Mam pytanie. Zostawić ją w tej chwili tak jak jest, czy wyjąć z ziemi i oskubać całą, oraz dlaczego tak się stało ?
Cebule kupiłam w marcu i ładnie kwitną.
Wczoraj zobaczyłam czerwoną plamistość na niektórych z moich Hipków

Zrobiłam tak jak podawał Przemko, czyli złuskałam wierzchnie warstwy i opryskałam topsinem + kaptan.
Niestety przy oskubywaniu, zauważyłam, że dwie cebule z wierzchu są "zgnite". Po prostu zostało mi coś takiego ślimaczącego się w ręku

Cebule kupiłam w marcu i ładnie kwitną.
Dorota
- grazka2211
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 paź 2008, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
To wstaw może zdjęcie.Chciałabym zobaczyć jak wygląda.Proszę.kocurek pisze:A mnie kwitnie 'Pasadena"
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .