Identyfikacja - PNĄCZA
Jeżeli to rzeczywiście forsycja, a tak chyba jest, to na wiosnę będzie cię cieszyła takim oto wyglądem.

Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Lata wcześniejsze
- agaxkub
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 paź 2007, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
zrób gałązkę z bliska to zobaczymy czy to forsycja
ale wszystko na to wskazuje
a te zielone rosnące w górę pędy to ja tnę cały sezon, pięknie się wtedy rozkrzewia, a że rośnie blisko okna to nie chce zbyt wysokiego krzaczora... w ciągu 6 lat z jednego patyka wyszła piękna zwarta roślinka, a kwitnie jak szalona co wiosny
ale wszystko na to wskazuje
a te zielone rosnące w górę pędy to ja tnę cały sezon, pięknie się wtedy rozkrzewia, a że rośnie blisko okna to nie chce zbyt wysokiego krzaczora... w ciągu 6 lat z jednego patyka wyszła piękna zwarta roślinka, a kwitnie jak szalona co wiosny
Tak, ten pierwszy to zdecydowanie wygląda na wiciokrzew, i jak FOrumowicze sugerują powyżej jest to zapewne wiciokrzew pomorski a ponieważ zdaje się, że dość niewyraźnie ale jednak widać rozwijające się kwiaty to można nawet założyć, że jest to odmiana "Graham Thomas", czyli chyba najpiękniej i najintensywniej pachnący wiciokrzew, choć jak dla mnie to (chyba) najsilniej pachnący krzew (pnącze) z jakim się w ogóle spotkałem. W odpowiednich warunkach (upalny dzień w okolicach zmierzchu) to jego zapach jest wyczuwalny nawet z kilkunastu metrów.
Niestety u mnie oprócz mszycy był potężnie atakowany przez mączniaka.
De facto kwitł więc tylko na wiosnę (o ile nie przemarzł - co również możliwe) a powtarzanie było już niezbyt atrakcyjne.
Niestety u mnie oprócz mszycy był potężnie atakowany przez mączniaka.

-
- Od: 11 sty 2009, o 23:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli są mszyce to wynika z tego ze macie swe wiciokrzewy w pełnym słońcu a gleba jest za sucha- wtedy mszyce stają się utrapieniem- mój wiciokrzew pomorski rośnie w rozproszonym świetle a słońce ma tylko rano i pod koniec dnia i mszyce były na nim może ze 2 razy w ciągu 4-5 lat lat
może pewną role odgrywa tez fakt ze u mnie gleba jest żyzna i dobrze trzyma wilgoć z uwagi na to ze jest dość ciężka

-
- ---
- Od: 27 gru 2008, o 16:56
-
- ---
- Od: 27 gru 2008, o 16:56
- krzysiek86
- Od: 15 maja 2008, o 20:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt: