Moje storczyki - Anna

Zablokowany
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dzięki Aniu ta skrzyneczka pozwoli właśnie cattleye wystawić na różnice temperatur, może to wyzwoli u nich kwitnienie :?: A z phal. fasciata jak się dowiedziałam , że 5 sama byłam w szoku i nie mogłam uwierzyć. ;:111 Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

cudny ten Phal. jak ja bym chciała mieć taką kolekcję jak ty... zbieram storczyki o wiele dłużej niż ty, a mam same najzwyklejsze... nic ciekawego. mój wątek powinien się nazywać "Zwyczajne storczyki".
GrazynaW
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 14 sty 2009, o 18:33

Post »

Dusia nie ma "zwyczajnych " storczyków.Wszystkie tzn. i botaniczne i hybrydy dostarczają nam wielu emocji,każdy z nich jest najważniejszy.Uczą cierpliwości,chwalimy się nimi gdy zakwitną,szukamy pomocy gdy chorują,a Ty uawżasz,że są zwyczajne?Nie zgadzam sie z Tobą.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Grażynko zgadzam się z Tobą , każdy z naszych storczyków jest dla nas wyjątkowy :!: Czy jest to hybryda czy botaniczny cieszymy się , gdy rośnie i kwitnie a martwimy się gdy coś się z nim dzieje złego.
Dusia Ty masz Vandy , które są moim niedoścignionym marzeniem :!: Dopiero teraz odważyłam się je mieć i to 2 maluszki. ;:109
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnnaL pisze:Grażynko zgadzam się z Tobą , każdy z naszych storczyków jest dla nas wyjątkowy :!: Czy jest to hybryda czy botaniczny cieszymy się , gdy rośnie i kwitnie a martwimy się gdy coś się z nim dzieje złego.
Dusia Ty masz Vandy , które są moim niedoścignionym marzeniem :!: Dopiero teraz odważyłam się je mieć i to 2 maluszki. ;:109
Vandy są dużo łatwiejsze do zdobycia niż botaniczne Phal... bo Vandy mam, a botanicznych Phal. nie bardzo. mam za to mnóstwo zwyczajnych hybryd, ładnie kwitnących, ale nie oryginalnych. po 5 latach zainteresowania storczykami chcę czegoś więcej. już mi nie wystarczają same hybrydy, chcę mieć też botaniczne.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu to dobry znak, chcesz czegoś więcej to znaczy, że rozwijasz swoją kolekcję o kolejne , które zachwyciły Twoje Serduszko. ;:108
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

tylko pewnie będę musiała bardzo długo czekać na nie, może nawet kilka lat, a ja bym je chciała jak najszybciej. interesuje mnie zwłaszcza lueddemaniana, equestris, stuartiana, violacea, jacqueline, schilleriana.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu phal. lueddemaniana to już masz, jak dobrze pamiętam młoda roślinka ale przy Twojej opiece zakwitnie ino szum. ;:113
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnnaL pisze:Dusiu phal. lueddemaniana to już masz, jak dobrze pamiętam młoda roślinka ale przy Twojej opiece zakwitnie ino szum. ;:113
wątpię, by dożyła do końca tego roku, ponieważ uschło jej większość korzonków, a bez korzonków długo nie pożyje. marzenia o lueddemanianie nie mogę uznać za spełnione, bo moja słabiutka roślinka może wkrótce paść, chyba, że puści nowe korzonki, a na to się na razie nie zanosi.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusia jeśli masz umieść ją w lużnym spagnum, a doniczkę wstaw do większego pojemnika na dno którego wlej wodę. Doniczka ma być nad wodą. Spagnum spryskuj jak przeschnie a namaczaj raz na 3-4 dni. Ja mam takiego storczyka beż korzonków i około 3 tygodnie w takich warunkach sprawiło, że puścił 2 korzonki. Proponuje spróbuj. :D
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

on był wcześniej w tym mchu, ale ja go wyjęłam, żeby nie zgnił. teraz jest w mchu zmieszanym z korą. nie ma dużych szans na przeżycie... ma może 1 dobry korzeń. u mnie zwykle jak raz storczyk stracił korzenie to było już po nim, bo nigdy nie chciały puszczać świeżych, tylko wolały uschnąć. i skąd ja wezmę drugą lueddemanianę...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusia mech ma być w doniczce bardzo lużno położony, mojemu storczykowi taka kuracja pomogła. Mogę zrobić zdjęcie jak to wygląda w doniczce i korzonki jakie puściła roślina. :D
Początek mojej przygody.
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

AnnaL pisze:A to moje storczyki na balkonie, w skrzynce zrobionej domowym sposobem. Ponieważ mam balkon od strony południowej wymagało to jakiegoś rozwiązania Obrazek i zbliżenie na storczyki, są tam Cattleje, Vandzie i dendrobium phalaenopsis. Obrazek
Jak Wam się podoba mój pomysł :?: ;:113 Ania
Aniu wspaniały pomysł , są zacienione i słońce tak ich nie pali .Ja też mam balkon od południowej strony i chyba ścągnę ten pomysł od Ciebie .
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
bogumila
1000p
1000p
Od: 17 cze 2008, o 19:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

AnnaL pisze:Monia poszłam do sklepu zoologicznego po włókno do moich Vandzi i tłumacze Panu o co chodzi, że mi potrzebne takie długie włókna do storczyków, to zrobił takie oczy, że zaczęłam się śmiać. Musiałam mu dokładnie wytłumaczyć co będę z nim robiła i dopiero dał mi to co trzeba, bo wcześniej dawał kore, łupiny i inne dziwy jakie miał w sklepie. Uśmiałam się jak nigdy. ;:112 ;:109 Ania
Aniu ja jak poszłam do zoologicznego i poprosiłam chipsy kokosowe to mi powiedziano , że nie ma a na półce były :lol: więc mówię poproszę podłoże do terrarium a Pani pyta dla jakiego zwierzątka :wink: , wtedy poprosiłam , żeby mi pokazała jakie ma podłoże to sama sobie wybiorę i dostałam chipsy albo włókno do wyboru i wtedy jej powiedziałam , że to podłoże potrzebne mi jest do storczyków to popatrzyła na mnie jak na kosmitkę ;:112 a na rysunku na opakowaniu było zdjęcie storczyka i jakiegoś gada. :roll:
Pozdrawiam Bogumiła
Moje linki
Awatar użytkownika
moni;)
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 22:46

Post »

Hahaha no to rzeczywiscie macie przygody fajne :lol:
Aniu ja juz zlozylam zamowienie u mojego M na "Orchidarium Skrzyneczkowe" Twojego pomyslu ;:31
NL16
Pozdrawiam, Monia ;) --> Dzien bez kawy jest malo ciekawy...
Storczyki moni
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”