Ogródek Przemka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Kolorowy zawrót głowy u Ciebie,i juz Ci kwitną floksy :shock: ,moje jeszcze nie mają zamiaru,pomidory,to chyba towarowa produkcja? :lol:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Troszeczkę po czasie ale witajcie! :D
Geniu część z narcyzów rośnie w cieniu i mimo, że mam np. te same odmiany co p. Basia u niej narcyzy kwitły 2 tygodnie temu a u mnie obecnie rozkwitają (a to tylko 3 działki dalej). Psiząb "Pagoda" kwitnie na żółto ale są odmiany i gatunki fioletowe, różowe i białe. Jedne wolą cień inne słońce. Każdy może sobie coś wybrać. Niestety parę roślin mi padło na fuzariozę podobnie jak niektóre tulipany. Skalniak jest w przebudowie i mimo, że zrobiony jest z wapienia krystalicznego tworzę miejsce dla lewizji. Ciekawe jak się na nim odnajdą bo one wolą kwaśną glebę.
Zuziu floksy szydlaste dopiero zaczynają kwitnienie ale z 5 odmian, kwitnących w zeszłym roku tak na prawdę widzę tylko 3. Pomidory muszą wystarczyć dla 4 rodzin więc musi ich być sporo.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Narcyzy: Juanita i Trepolo. Pierwszy kwiatek dębika ośmiopłatkowego. Rozpoczyna kwitnienie (wysadzona na skalniaku parę tygodni temu, rok rosła w doniczce, wysiana w 2007r.) smagliczka.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Kurcze nie wiedziałam, że dębik kwitnie :shock:
Przemku, czy ta roślina zniesie dzielnie półcień, jakie ma wymagania?

Adres@ poszedł na PW,
koty są przecudowne , już obczaiły przedpokój i kawałek podwórka,
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś mam problemy z wysłaniem zdjęć. Jak dojdzie choć jedno to daj znać. Dębik rośnie bardzo powoli. Wymaga gleby lekkiej, kamienistej z dużą zawartością wapnia. Dobrze znosi suszę i chłód. Najlepiej rośnie w silnie nasłonecznionych partiach ogrodu, gdzie inne gatunki wegetują z trudem. Nie wiem jak zniesie zacienienie. Może słabiej kwitnąć. Kwiaty mają średnicę 2-3 cm. Po przekwitnięciu (maj/czerwiec) tworzy śliczne owocostany, powtarza kwitnienie.
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

[quote="przemek1136"]Troszeczkę po czasie ale witajcie! :D
Geniu część z narcyzów rośnie w cieniu i mimo, że mam np. te same odmiany co p. Basia u niej narcyzy kwitły 2 tygodnie temu a u mnie obecnie rozkwitają (a to tylko 3 działki dalej). Psiząb "Pagoda" kwitnie na żółto ale są odmiany i gatunki fioletowe, różowe i białe. Jedne wolą cień inne słońce. Każdy może sobie coś wybrać. Niestety parę roślin mi padło na fuzariozę podobnie jak niektóre tulipany. Skalniak jest w przebudowie i mimo, że zrobiony jest z wapienia krystalicznego tworzę miejsce dla lewizji. Ciekawe jak się na nim odnajdą bo one wolą kwaśną glebę.

Właśnie dziś kupiłam lewizje no i się zastanawiam czy u mnie się będą dobrze czuły kupowałam na targowisku i pytałam jakie warunki mam im stworzyć to powiedziały że poradzą sobie wszędzie ,no to już wiem że nie bardzo wiedziały o czym mówią. Może masz jakieś dobre rady dla mnie .Moje lewizje są w jasnych kolorach a słyszałam że są też ciemniejsze kolory .
A co do psizębu to nie wiesz może gdzie można zamówić różne kolory .
Genia
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

No to widzę, że dębik do przesadzenia..ale jeśli lubi takie duszne, gorące miejsca..to mam takie dla niego :wink: , gdzie faktycznie inne rośliny ledwo zipią.

Doszły 4 @ z fotami.
Pewnie nie chciały przejść z powodu mojej foty z kotami...matko-dramat...mogłeś mi oszczędzić...mówiłam, że jestem po całodziennym pobycie w tunelu foliowym w skrajnie wysokich jak dla mnie temperaturach
:evil: ;:112 :;230
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Geniu ja z lewizjami to tak naprawdę zaczynam swoją przygodę. Wczytywałem się w wątek o lewizjach na forum ale tam nawet nie ma wzmianki, że one lubią kwaśne podłoże. Nie należą do łatwych roślin w uprawie. Podstawowy warunek- doskonale odwodnione stanowisko. Najlepiej rośliny otoczyć drobnymi kamykami. Gleba przepuszczalna, próchniczna, nieco kwaśna, zasobna w składniki pokarmowe. Ja mam swoje lewizje ze szkółki Zygmunta i widzę, że rosną w mieszaninie torfu i piasku. Podobno najlepsze jest stanowisko z wystawą wschodnią, lewizja nie znosi silnego nasłonecznienia. Ale nasi forumowicze piszą, że dobrze rośnie i na słońcu?! Ja wolałem nie ryzykować i są troszeczkę chronione od nadmiaru słońca. Dobrze jest rośliny wysadzać na pochyłych ścianach/skarpach tak by rozeta liści zatrzymywała jak najmniej wody. Widziałem kolory: biały, różowy i pomarańczowy. Co do psizęba to ja bulwy kupowałem pod koniec lata, chyba we Florexpolu ale myślę, że jest a raczej będzie do kupienia w większości sklepów ogrodniczych.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
pelagia72
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 mar 2009, o 21:09

Post »

Witaj Przemku!
Oczarowałeś mnie swoim wiosennym ogrodem!
U ciebie jest po prostu pięknie !
Trafiłam do Ciebie z wątku Priama, (pisał, że masz super irysy)!
Mam prośbę, czy mógł byś mnie nakierować na zdjęcia Twoich irysków !?
Ja bardzo kocham te kwiaty, na razie widziałam tylko jednego żółtego!
Pozdrawiam. :oops: :D
"Krewnych daje nam los. Przyjaciół wybieramy sami"
Moje linki
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=11327

Witaj Pelagio72! Moje irysy to irysy cebulowe. Kłączowe mam tylko miniaturki. Myślę, że skrót zadziała i wejdziesz na stronę o irysach.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Koleuski są od Agnieszki (Saaga). Na skalniak zawędrowała zielona jaszczurka zwinka (samiec). Myślałem, że ta wredna zielona "małpa" chciała odgryźć ogon drugiej jaszczurce (tryskała krew) i je rozdzieliłem (prawie na siłę) i wyszedłem na idiotę. Tak podobno wyglądają zaloty u tego gatunku! :oops:
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

:;230 :;230 :;230 :;230 :;230
Toś mnie rozbawił, Przemku,zalotami jaszczurek....Pewnie też ,w takiej sytuacji, wyszłabym na idiotkę :lol: :lol: :lol:

Ale się pięknie i kolorowo zrobiło u Ciebie! ;:224
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
Lamia
500p
500p
Od: 27 maja 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne widoczki u ciebie :) Kolorowy zawrót głowy :)
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”