Ogród Fridy - co powstanie z chaosu
- aleksandra2323
- 500p

- Od: 28 cze 2008, o 00:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Frida
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 mar 2008, o 13:50
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No, udało się, więc mogę chwalić się dalej
las wiosenny

barwinek - kawałek dywanika pod dębami

begonia (mam 4, jeszcze są w domu)

bez lilak

ciemiernik

brzozy

rabata pod brzozą - kawałek

... i z drugiej strony

korona cesarska żółta

lilia - kilka jest takich, reszta ledwo wyściubiła głowy

lubczyk

... i mięta

las wiosenny

barwinek - kawałek dywanika pod dębami

begonia (mam 4, jeszcze są w domu)

bez lilak

ciemiernik

brzozy

rabata pod brzozą - kawałek

... i z drugiej strony

korona cesarska żółta

lilia - kilka jest takich, reszta ledwo wyściubiła głowy

lubczyk

... i mięta

- Frida

... jak szaleć, to szaleć, kolejna porcja wiosny
narcyz pełny

pełnik kupiony z zazdrości

pierwiosnki z nasion

piwonie od Marioli, z pączkami

na moim niby-skalniaku, chyba floks szydlasty

... i takie coś zółte

pomidorki koktajlowe, jeszcze w domu

porzeczka biała

rozchodnik

serduszka

stokrotki od sąsiadki, która się dziwi, że takie duże, bo u niej są malutkie

i jeszcze jeden fragment dywanika pod dębami: barwinek i szafirki niebieskie i białe

na koniec widoczek ogólny z iglakami

Nie wiem, czy ktoś przebrnie przez tę ilość fotek, ale musiałam nadrobić zaległości, no i pochwalić się zmianami jakie w ciągu roku zaszły w ogrodzie. A przecież bez życzliwości forumowiczów nie dałabym rady.
Pozdrawiam, Danuta
narcyz pełny

pełnik kupiony z zazdrości

pierwiosnki z nasion

piwonie od Marioli, z pączkami

na moim niby-skalniaku, chyba floks szydlasty

... i takie coś zółte

pomidorki koktajlowe, jeszcze w domu

porzeczka biała

rozchodnik

serduszka

stokrotki od sąsiadki, która się dziwi, że takie duże, bo u niej są malutkie

i jeszcze jeden fragment dywanika pod dębami: barwinek i szafirki niebieskie i białe

na koniec widoczek ogólny z iglakami

Nie wiem, czy ktoś przebrnie przez tę ilość fotek, ale musiałam nadrobić zaległości, no i pochwalić się zmianami jakie w ciągu roku zaszły w ogrodzie. A przecież bez życzliwości forumowiczów nie dałabym rady.
Pozdrawiam, Danuta
-
Bogusia2

- Od: 26 maja 2008, o 20:00
Danusiu cieszę się, że Twoje zdjęcia odzyskały kolor. I ile barw od razu. Prześliczne te żółte pełne tulipany.I szfirki białe i szafirowe. I hiacynty super. Ogród wydaje mi się wiekszy. Bardzo ładnie to wszystko zaaranżowałaś.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia
- Frida

Ewuniu, to jest jedna z mięt, chyba zwykła, bo mam pieprzową i ona jest naprawdę mocno aromatyczna i szczypiąca w język. Ananasową też mam, ale ta jeszcze malutka. Tak w ogóle to mam 7 rodzajów mięty oraz coś w rodzaju ogródka ziołowego. Jak wszystko powychodzi z ziemi, pokażę jak wygląda.Ewa Janina Sadowska pisze:Frido-bez lilak na takim samym etapie rozwoju jak u nas, a we Wrocławiu w pełni rozkwitu.Mięta ananasowa?Czy zwykła pieprzowa?
Jak to miło, że się mój ogród podoba, ha! Od razu mam ochotę do roboty i grzbiet jakby mniej boli. Tulipanów mam jeszcze trochę w pąkach, jesienią zaszalałam i teraz mam urocze niespodzianki.
Na razie się chwaliłam, niedługo opowiem i pokażę porażki, może uda się zaradzić.
U mnie jest bardzo sucho, przy piaszczystej glebie kurz się unosi, gdy pielilam, a chwasty rosną na potęgę. Woda po podlaniu wsiąka i gdzieś znika, deszcz, nawet kilkudniowy, konieczny.
Pozdrawiam, Danuta
- EwkaEs

- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Frido-właśnie jutro oczekuję na miętę, ma przywieźć mi do pracy mąż jednej z Forumowiczek.Obiecaną mam też od znajomej,ale za jakiś czas, bo w górach później rusza wegetacja.Bardzo lubimy zioła.Z radością oglądam jak Twój ogród z dnia na dzień staje się bardziej zielony lub kolorowy. Wiem jakiej to wymaga ogromnej pracy na słabszych glebach.
- JLG

- Od: 15 mar 2009, o 17:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Danusiu - warto było poczekać - tyle pięknych zdjęć (i wszyskie w kolorze !!! Nie strasz, że zaprzestaniesz pisania wątku
), bardzo ładnie wplatasz rośliny w las. Ja zazdroszczę wszelkich cebulowych sadzonych jesienia, które teraz na wiosnę pięknie wyglądają. Ja zakładałam ogród w październiku/listopadzie i nie zdążyłam posadzić i choruje... Jak tam sprawa magnolii - co wybrałaś? Jakie jeszcze zioła posadziłaś? - planuje kilka donić z ziołami na balkonie przy kuchni - co byś mogła polecić.
Ja też sprawdzam prognozy pogody wypatrując deszczu, bo suchutko w Ząbkach.
Ja też sprawdzam prognozy pogody wypatrując deszczu, bo suchutko w Ząbkach.
-
Bogusia2

- Od: 26 maja 2008, o 20:00
Witaj Frido. Ogromnie jedtem ciekawa jak udał siE wypad do Powsina. O spotkanie jestem spokojna. Na pewno było swietnie. A jak zakupy? i w ogóle Dni Ogrodu Boyanicznego w Powsinie? Warto się wybrać? ja byłam na działce u Wujostwa. Jakie tam sa cudne dywany z floksów szydełkowych! Wstawie kilka zdjeć.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Bogusia
Bogusia