Pszczółko, klimat to u mnie chyba nie jest cieplejszy... Zazwyczaj wszystko jest trochę "do tylu" za sąsiadami. Piwonia drzewiasta tylko ta jedna tak wcześnie zakwitła (pierwszy- jedyny kwiat, zasadzona rok temu). Pozostałe 4 mają dopiero pąki, chociaż z dnia na dzień coraz bardziej nabrzmiałe. Te kwitnące iryski, to miniaturki. Z tych dużych zakwitł dopiero jeden czy dwa. A bez też dopiero zaczyna kwitnąć. Roślinka o którą pytasz to Helichrysum "Ruby Cluster". Jeśli Ci się podoba, to teraz jest właśnie pora, żeby ją kupić, bo sprzedają ja właśnie w momencie gdy zaczyna kwitnać i ma te ładne czerwone kulki. Po jakimś czasie otwierają się one w jasnożółte, niespecjalnie atrakcyjne kwiatki. Dzisiaj nawet widziałam w pobliskim sklepie po 8€ z groszami. Ja zasadziłam 3 takie, 2 lata temu i tej zimy 2 zdechły a ta która przetrwała jest całkiem dorodna. 
A tak przy okazji. Idź na 
tę stronę , zjedź na sam dół i kliknij na "Demande de catalogue gratuit". Wypełnij wszystkie rubryki: Mme etc. a na koniec "soumettre le bon". Po kilku dniach dostaniesz pocztą  bardzo ładny katalog ze zdjęciami i opisem róż nie tylko Austina, ale i innych, które on sprzedaje.   

A może i inni mogą jakoś spróbować  zamówić ten katalog... Napisane jest, że kraje poza Unią E. płacą 5£,. Z Tego wynika, ze kraje Unii nie płacą nic. Żeby zamówić róże, należy wypełnić kupon kraju sąsiedniego. Może podobnie rzecz się ma w przypadku katalogu? Pokombinujcie...  

( 
http://www.davidaustinroses.com/other/ )
Piterku, zgapiaj, zgapiaj! Cała przyjemność po mojej stronie!  

Ewuniu

Ewuniu, my, szczęśliwe posiadaczki pluszaków rozumiemy się bez słów...   
 Ewelinko

Ewelinko, nie. Te czarne tulipany to "Reine de la Nuit" 
 Buziaczki dla Całej Forumkowej Paczki!
Buziaczki dla Całej Forumkowej Paczki!