Moje storczyki - Anna

Zablokowany
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

No i jeszcze zdjęcie moich Vandzi w tymczasowym domku Obrazek Dziś jest ładne słoneczko więc wystawiłam je na balkon. ;:1 Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I na koniec młoda sadzonka Phalaenopsis Everyspring, odsadzona od rośliny matecznej. Obrazek Kolejna mój młody storczyk. ;:2 Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No nareszcie ;:22 czekac oplacalo sie na takie okazy ;:111 ;:111 . Zycze ladnego wzrostu i pieknego, obfitego kwitnienia ;:136
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzięki Joluś mam nadzieję, że będą rosły dobrze. Mam tylko pytanie- po ilu godzinach wyjmować ze spagnum, by były nawodnione i nie gniły korzoni :?: :lol:
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Jolusia
1000p
1000p
Od: 25 gru 2008, o 19:34

Post »

na pewno po dobrych kilku godzinach, mysle ze okolo 5 do 8 godzin jest dobrym rozwiazaniem. Tylko to wkladanie i wyjmowanie to bardzo pracochlonne i czy to korzonkom sie spodoba to ja nie wiem. Mam nadzieje ze bedzie im dobrze :lol:
Pozdrawiam Jolanta
Storczyki Jolanty

:wit
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

O widzę, że zrobiłaś z vandami to samo co ja. ja mialam je w spagnum około doby - wczoraj je tam włożyłam, dziś wyjęłam. Plus jaki zauważyłam od razu to ujędrnienie liści, bo jedna miałam takie dość wiotkie. teraz wietrzą się na balkonie :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ale cuda... też bym chciała taką kolekcję. a zbieram już prawie 5 lat i mam prawie same zwyczajne hybrydy. ty to masz fajnie, że możesz mieć takie cudne storczyki. ja będę musiała pewnie wiele lat czekać, żeby mieć dużo ciekawych.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joluś dziękuję za podpowiedz, tak będę robiła - wkładała na 8 godz. do spagnum i wyjmowała, ja mam 2 więc to niewielka praca. Przy takiej ilości jaką Ty masz byłby nie lada kłopot.

Justynko zastanawiałam się co zrobić, bo listki stały się wiotkie i wpadłam na spagnum. Nie wiedziałam tylko jak długo je tam trzymać, ale dzięki Tobie i Jolusi już wiem.

To forum to skarbnica wiedzy . Dziękuję

Dusia ja mam je 4 rok, mam hybrydy ale odważyłam się na botaniczne i na in vitro, doświadczenia rosną w miarę naszej opieki nad storczykami. Ty masz w swojej kolekcji Vandy, których zawsze się obawiałam, bo uważałam za trudne w pielęgnacji. Teraz dwie małe Vandy i uczę się. Przyjdzie czas i będziesz miała perełki wśród swoich storczyków. ;:80 Ania
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusia ja mam je 4 rok, mam hybrydy ale odważyłam się na botaniczne i na in vitro, doświadczenia rosną w miarę naszej opieki nad storczykami. Ty masz w swojej kolekcji Vandy, których zawsze się obawiałam, bo uważałam za trudne w pielęgnacji. Teraz dwie małe Vandy i uczę się. Przyjdzie czas i będziesz miała perełki wśród swoich storczyków
Vandy nie są takie trudne, no i łatwiejsze do zdobycia niż botaniczne. jesienią minie 5 lat, jak zbieram storczyki i 4 lata, jak kupiłam pierwszą Vandę (która niestety padła od nawozu). a na ciekawe storczyki będę musiała długo czekać. pewnie będę mogła je kupić dopiero, gdy będę dorosła i będę pracować, czyli za jakieś 4 lata. a ja bym chciała już je mieć. 4 lata to strasznie długo.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dusiu 4 lata to troche długo ale jak będziesz już dorosła i będziesz miała swoje pieniążki to wtedy będzie Ci łatwiej zdobyć te upragnione. ;:77 Ania
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

AnnaL pisze:Dusiu 4 lata to troche długo ale jak będziesz już dorosła i będziesz miała swoje pieniążki to wtedy będzie Ci łatwiej zdobyć te upragnione. ;:77 Ania
teraz niestety nie jest łatwo, bo na wystawach jest niewiele, a w internecie za drogie. a tyle mi się marzy... stuartiana, violacea, equestris, jacqueline, dorosła lueddemaniana z kwiatami...
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz troche racji ale ja wychodzę z tego założenia- dla chcącego nic trudnego. Kiedyś je wszystkie będziesz miała i co wtedy?? Następne do listy chciejstw?? :lol:
Początek mojej przygody.
Awatar użytkownika
Mamba
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 cze 2008, o 21:25

Post »

Aniu gratuluję nowych nabytków, a Doritaenopsis Kenneth Schubert umieściłam na liście chciejstw :D
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mambo u mnie też był na liście chciejstw i nareszcie mam. Teraz z małym zniecierpliwieniem będę czekała na pędzik, oj pewnie sobie poczekam, choć jest już w rozmiarze do kwitnienia. ;:79 Ania
Początek mojej przygody.
MirkaS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2009, o 16:55

Post »

Aniu alez wielki Twój Kenneth Schubert, tylko czekać jak wystartuje z pędzikiem. A vandusie jakie zdrowe i widzę nowe korzonki, moje jeszcze stoją w miejscu, ale jak wystartują to może dogonią pozostałe. :D
Pozdrawiam Mirka
Moje wątki
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”