Problemy z mlodymi czeresniami

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2009, o 23:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Problemy z mlodymi czeresniami

Post »

Witam Was serdecznie,

posadziłem czereśnie w tym roku i jestem trochę zaniepokojony tym co się z nimi dzieje. Proszę zobaczcie na zdjęciu, cześć pąków i liści jakby zamarła, nie wiem co możne być powodem takiego stanu rzeczy. W zeszłym roku tez jedna czereśnia mi zmarniała i dlatego się martwię. Ziemia jest dość dobrej jakości - III klasa, 1m czarnoziemu, później iły i glina.

Oto zdjęcia

Obrazek

Obrazek

Dziękuje bardzo za poradę
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Lex, jesienią 2007 roku posadziłam Vegę, przez cały ub. rok nie urosła ani milimetra, wypuściła tylko listki. Już myślałam, że może pod nią są ogromne nory a ona tylko wegetuje, tak jak miałam w przypadku dwóch młodych jabłonek- chwiały się. Ale, o dziwo ! w tym roku nagle ruszyła z kopyta, obsypała się cała kwiatami, już są widoczne wyrastające młode gałązki. Usunęłam tylko młode listki z pnia, które wypuściła za nisko, tam by chyba wyrósł konar.
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

Lex - wszystko jest jak najbardziej w porządku :) Tak zachowują się drzewka po przyjęciu... dlatego właśnie należy je przyciąć po posadzeniu.
Zrób to jak najszybciej - w obu przypadkach nad pierwszą od góry wyrośniętą rozetą liściową
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pomolog pisze:Lex - wszystko jest jak najbardziej w porządku :) Tak zachowują się drzewka po przyjęciu... dlatego właśnie należy je przyciąć po posadzeniu.
Zrób to jak najszybciej - w obu przypadkach nad pierwszą od góry wyrośniętą rozetą liściową
Wielkie dzięki za odpowiedz, no tak, ale dlaczego uschły te paki i cześć listków? Mam na tej samej ziemi jabłonie, gruszki, morele i śliwki posadzone w tym roku. One idą jak burza i młode gałązki maja już po 5 cm a tym czereśniom tylko usychają listki.

Pytanie, dlaczego trzeba jak najszybciej przyciąć nad ostatnia rozeta liściowa? Czy ma to ogromne znaczenie?

Pozdrawiam serdecznie

Lex
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Główną przyczyną są reakcje fizjologiczne rośliny po posadzeniu... inne, możliwe powody to: delikatne przemarznięcie, przędziorki, niewłaściwa gospodarka wodna rośliny (znów fizjologia) e.t.c. Po prostu - tak bywa i tyle... Kiedy przytniesz w miejscu o którym mówiłem - sam zobaczysz. Obejrzyj tylko pęd. Dlaczego akurat nad ostatnią rozetą? Bo to najprawdopodobniej najwyżej położone miejsce, gdzie procesy nie są zaburzone (równie dobrze możesz przyciąć niżej).
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie w zeszłym roku chyba mi te czereśnie przędziorki załatwiły. W okolicy czerwca pojawiły się na lisicach takie jakby pajęczyny, czy coś podobnego. Czym można by to świństwo rozwalić jeśli się pojawi?

Dziękuje za pomoc

Pozdrawiam serdecznie

Lex
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wiem czy jest sens pisać w kółko to samo... wyszukiwarka forum podaje 8 tematów, z których jeden wyjaśnia całkowicie sprawę:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... %EAdziorki
- w razie wątpliwości można zawsze coś uzupełnić
Smolkus1993
200p
200p
Od: 14 lis 2007, o 14:21

Post »

A moje jeszcze nie wypuściły i chyba nie wypuszczą ?
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

pomolog pisze:Nie wiem czy jest sens pisać w kółko to samo... wyszukiwarka forum podaje 8 tematów, z których jeden wyjaśnia całkowicie sprawę:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... %EAdziorki
- w razie wątpliwości można zawsze coś uzupełnić
Witam,
w tym wątku było napisane, ze trzeba kombinować 2 preparaty przeciwko przędziorkom, by zabić dorosłe i larwy. Jak to się kombinuje? Robimy dwa opryski jeden po drugim, czy po prosu wlewamy dwa preparaty do jednej wody :) ?

Dziękuje za sugestie

Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam ponownie,

Mam pytanie do fachowców - zaobserwowałem dzisiaj na mojej działce coś dziwnego z czereśniami. Mianowice pojawiły się jakby takie małe pajęczynki na liściach. Sa praktycznie na każdej czereśni oprócz karłowej paryskiej. Proszę spojrzeć na obrazek. Czy to nie są czasami przędziorki? Z góry proszę by się nie śmiać ponieważ jestem zupełnie zielony w sprawach szkodników. Proszę kliknąć na powiększenie, bo widzę, ze fotosik.pl nie pokazuje zoomu.

Obrazek

Dziękuje bardzo za pomoc,

pozdrawiam serdecznie

Lex
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Co to za odmiana karłowa paryska?Abstrahując od przędziorków :wink:
Awatar użytkownika
Lex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurek pisze:Co to za odmiana karłowa paryska?Abstrahując od przędziorków :wink:
Nie wiem, co to za odmiana. Kupilem na allegro :)
Czy to sa przędziorki na tym zdjęciu? Jest dużo jakby takiej pajęczyny.

Pozdrawiam serdecznie

Lex
fati553
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 kwie 2012, o 22:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Problemy z mlodymi czeresniami

Post »

Podobne objawy mają moje młode czereśnie. Proszę o szybką odpowiedz co to jest i jak z tym walczyć?
Z góry dziękuje.
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Problemy z mlodymi czeresniami

Post »

Zrób zdjęcie (wrzuć), oglądnij listki przez lupę, czy łażą malutkie kropeczki itp. Nie panikuj, na początek gdy nie ma słońca spryskaj spryskiwaczem, wypłucz mgiełką liście, one tego nie znoszą, nie pomoże to spryskaj wyciągiem z czosnku, nie pomoże to leć do ogrodniczego i kup chemię na przędziorki.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”