Drugi, niby jest w normalnych, popularnych kolorkach, a jednak nigdy takiego nie widziałam...
Baryczkowe Storczyki
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dziewczyn, dzięki za odwiedzinki.
Dziś zauważyłam, że niespodzianek Uszatek pachnie!
Poza tym pęd u najstarszego białego rośnie szybko, a podlewając Rudego zauważyłam pewien cosik
Od grudniowego przewiania i zrzucenia kwiatów wypuścił 2 listka, a łodyga ani rusz, nie przedłużała się, ani nie uschła. Przycięłam ją trochę i to też nie pomogło, a najwyraźniej roślinka poszła w nowy pędzik, który dziś na ok. 1cm.
W październiku kwitł tak:

Dziś zauważyłam, że niespodzianek Uszatek pachnie!
Poza tym pęd u najstarszego białego rośnie szybko, a podlewając Rudego zauważyłam pewien cosik
W październiku kwitł tak:

* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Baryczka

Przesadziłam mojego pierwszego Phal., wprawdzie zmieniałam mu podłoże we wrześniu, ale nieudolnie, bo miał za dużo korzeni, a ja bałam się je przyciąć. Teraz nabyłam większa doniczkę i storczyka przesadziłam. Czy nie jest za duża??
Dzięki przesadzeniu mogłam go trochę wyprostować:)
Dwa pędziki, ten mniejszy nie powiększył się od października ani o milimetr, drugi rośnie jak na drożdżach:
Przesadzając go zauważyłam coś takiego, mi to wygląda na maleńki pędzik:

Dzięki przesadzeniu mogłam go trochę wyprostować:)
Dwa pędziki, ten mniejszy nie powiększył się od października ani o milimetr, drugi rośnie jak na drożdżach:
Przesadzając go zauważyłam coś takiego, mi to wygląda na maleńki pędzik:

Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Baryczka

Dziękuję Aniu! Storczyk rzeczywiście wypuszcza ciągle nowe liście i korzonki, a pędzik przez tyle m-cy stał w miejscu, aż pojawił się nowy. Widziałam już kilka takich zakręconych i wiem, że z czasem się wyprostuje, więc o to jestem spokojna.
Co do tego cosika, to od dziś trzymam kciuki, by jednak to był pędzik. Jakoś keiki boję się jak ognia!
Co do tego cosika, to od dziś trzymam kciuki, by jednak to był pędzik. Jakoś keiki boję się jak ognia!
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- AnnaL

- Od: 2 lut 2008, o 14:45
Kamilo zdrowo wygląda i za opiekę odwdzięcza Ci się niespodziankami- super. Gratuluje
Ania
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
))
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam
- Storczykowa

- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Tulipan998

- Od: 31 paź 2008, o 09:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Podkarpackie - Sokołów Małopolski ok. 25 km. od Rzeszowa , Strefa klimatyczna 6a
- Kontakt:
Mniam , mniam ;:8 piękności
Phalaenopsisowi z ostatniej fotki jak widac bardzo dobrze u Ciebie 8) . Pedzik super wygląda
Pozdrawiam
|| Mój spis linków || Zagłosuj na nasze forum || Pozdrawiam , Artur ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
|| Prawdziwe piękno jest odblaskiem duszy. ~ Michel Quoist ||
- Baryczka

Aniu, Arturze- dziękuję, że zajrzeliście do mnie.
Arturze ten storczyk to w ogóle dziwnie wyrósł, ale to chyba z braku odpowiedniego światła, mocno się "wykrzywił",a korzonki rzeczywiście rosną jak zaczarowane, bo szybko i w takich dużych ilościach.
Poza tym dziś zauważyłam dwa nowe pędziki u moich podopiecznych
Arturze ten storczyk to w ogóle dziwnie wyrósł, ale to chyba z braku odpowiedniego światła, mocno się "wykrzywił",a korzonki rzeczywiście rosną jak zaczarowane, bo szybko i w takich dużych ilościach.
Poza tym dziś zauważyłam dwa nowe pędziki u moich podopiecznych
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Mala_MI

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Ale korzonków ma ten przesadzony
a co masz w doniczce poza korą ?
a co masz w doniczce poza korą ?
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
- Baryczka

To jest skała wulkaniczna, była w gotowej już mieszance z orchidsklepiku. Można ją kupić w L.M. Naprawdę to podłoże uważam za najlepsze, nie ma w nim żadnego piachu, czy zbyt rozdrobnionej kory. Zawsze kupuję EKSTRA, czyli grube, choć największe kawałki kory łamię, by było mniejsze.
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Mala_MI

- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
ja u siebie w LM nie spotkałam podłoża z OS. Ale w najbliższych dniach i tak będę zamawiać u nich bezpośrednio, bo już nic nie mam, a 3 kwiatki czekają na przesadzenie. Jeden ma gąbkę w doniczce, ale ciągle kwitnie, więc na razie czekam. Sabotek ma bardzo zbite podłoże, a przeczytałam w poradniku, że takiego nie lubi. Mój buraczek wychodzi z doniczki. na razie ich nie ruszam póki kwitną, ale podłoże chcę mieć już przygotowane ;)
Pozdrawiam, Justyna
- Baryczka

U mnie też zawsze jest coś do przesadzenia, dlatego podłoże mam zawsze w zapasie. Sparzyłam się na "korze" innych producentów, raz trafiłam na coś jakby mieszanka drobnej kory z keramzytem i ziemią torfową. Posadzę w niej begonie na taras 
Dziś pokaże Wam mój nowy nabytek: pomarańczowy z trzema pędami. Ciekawe w nim jest to, że ma trochę inne kwiatki na pędach:

Tutaj widać jego trzy pędy, dwa spięte razem, bo są bardzo cieniutkie i wiotkie:
Jeden duży, drugi mały- tu w porównaniu z żółtym gigantem:

Dziś pokaże Wam mój nowy nabytek: pomarańczowy z trzema pędami. Ciekawe w nim jest to, że ma trochę inne kwiatki na pędach:

Tutaj widać jego trzy pędy, dwa spięte razem, bo są bardzo cieniutkie i wiotkie:
Jeden duży, drugi mały- tu w porównaniu z żółtym gigantem:

Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila