Ogródek Przemka cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 kwie 2007, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przemku Ty nadal mnie zaskakujesz tymi kolorami! Śliczne i takie soczyste!
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Sądzę, że za kilka dni zrobi się naprawdę kolorowo. Moje tulipany rozwijają się z dużym opóźnieniem.
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To może i lepiej bo dłużej będziesz cieszył się ich pięknem.
Z tego co wiem to strzępaiste kwitną w maju.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Podobają mi się narcyzy "Jack Snipe"(zdjęcie nr 3). Początkowo płatki są żółtawe potem zrobią się białe a trąbki są żółte i przybiorą barwę żółtopomarańczową. Rosną u mnie w kilku miejscach więc spróbuję je zgromadzić i dodam im towarzystwo z czerwonych tulipanów. Myślałem o "Czerwonym Kapturku" ale okazało się, że cebule były tylko w opakowaniu po tej odmianie. Jeszcze nie kwitną ale mają zupełnie inne pasy na liściach niż u "Czerwonego Kapturka" .
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Nie ukrywam, ze jestem pod wrażeniem ilości narcyzów i żonkili które posiadasz :shock:
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wydaje mi się, że jest to Tulipa urumiensis (Tulipan urumski)-całe żółte. Obok rośnie Tulipa tarda-biało-żółty (Tulipan późny).
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Obejrzałem sobie u Ciebie solidną porcję wiosny - i to jak bajecznie kolorową! A na dodatek już zawiązane pomidory :shock:
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Przemku , czy te pomidory są Twoje , czy teścia? :shock: :shock: Co Wy z nimi robiliście ,że mają już owoce????Twoje doświetlanie przynosi taaaaaaakie efekty?Jestem w ciężkim szoku!
A kwiaty też śliczne ,oczywiście!
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
Priam
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

O! widzę, że nawet serduszka i szachownica pięknie rosną w Twoim ogrodzie!
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Małgosiu! Przejrzałaś mnie oczywiście na wylot. To pomidorki teścia i właśnie trafiły do tunelu a ja dostałem eksmisję ze swoimi rozsadami i cebulą na szczypior. Cebulę przepikowałem do gruntu i trzyma się dobrze. Pomidorki były wysiane w lutym i rosły w niezupełnie ogrzewanej piwnicy przy lampie sodowej (tylko sztuczne światło-ok. 10 godzin, przy wyłączonej lampie temp. spadała o kilka stopni), były oczywiście nawożone a na początku kwietnia trafiły na krótko do zimnej szklarenki przydomowej. Rosły w małych pierścieniach. Cebula i selery rosnące w tych samych warunkach również są ogromne.

Priamie serduszka wspaniałe dostałem jesienią od sąsiadki i posadziłem je przy pniu starej jabłoni- tam nic nie rosło. Serduszka okazałe chyba ucierpiały podczas wczorajszych przymrozków a szachownice kostkowane od czasu jak późną wiosną mocno je podlewam rosną przepięknie. Dokupowałem je kilka razy bo wśród nich miały być i białe ale jakoś nie widzę tych białych. Rozsiewają się same i dość dobrze mnożą. Widzę, że zawędrowały nawet do ciemierników.

Foxiku widzę również duże podobieństwa w naszym doborze roślin. Co do mojego Tulipa kaufmanniana (Tulipan Kaufmanna) to miała to być odmiana "Whisper" ale widocznie coś firmie przy pakowaniu nie wyszło. Nie mam pojęcia co to może być!?
Awatar użytkownika
tamusia
100p
100p
Od: 21 lip 2008, o 09:38

Post »

Dzień dobry :lol:
Przemku przytuptałam tu do ciebie by obejżeć twój piękny ogród .O kurczella jak u ciebie bajecznie kolorowo i jakie masz pomidorasy wielkie wow .
Kwiaty przepiękne jeżeli możesz powiedzieć co to za kwiat ma bordowe kwiatki a łepki wiszą do dołu ciekawie on wygląda i czy to jest z nasion czy z cebulki i czy jedoroczne czy wieloletnie.
Za wszelkie odpowiedzi dziękuje z pozdrowieniami Tamiśka.
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Tamusiu jeżeli chodziło Ci o te kwiatki to jest to szachownica kostkowana. Jest to roślina wieloletnia, cebulowa. Dobrze rozmnaża się też z nasion ale w sklepach pod koniec lipca do września są w sprzedaży cebule. Cebule nie mają łuski chroniącej przed wysuszeniem więc latem należy cebule przechowywać w torfie by nie wyschły. Cebule są malutkie. Z małych cebul wyrasta najczęściej jeden pęd z pojedyńczym kwiatkiem ale z większych cebul mogą wybijać nawet po 2 pędy (cebula się dzieli) a na pędzie pojawiają się 1, 2 a nawet 3 kwiaty jednocześnie. Moje szachownice będą w pełni kwitnienia gdzieś koło niedzieli więc postaram się o nowe zdjęcia.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”