Ogród Ali -> alana cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2007, o 22:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

tulipanka pisze:gdyby nie ten ziąb, to wyciągnęłam bym dzieci i męża na dłuuuugi świąteczny spacer.
Wiolu powaznie, u Was jest zimno? :shock: A u nas gorąco prawie, balkon od rana otwarty, słonce świecie, cieplutko.

Asiula wawrzynki są pod ochroną, wiedziałam o tym, dlatego teraz pluję sobie w brodę, bo ten największy okaz miał złamane dwie gałązki i mogłam je wziąć i spróbować ukorzenić, albo chociaż w lesie wbić w ziemię ;) A to żółte, to złoć żółta, zapewne znajdziesz i u siebie, popatrz w bardziej doświetlonych lasach, polanach przyleśnych. Także przygotuj fotorelację ze spaceru, bo ja czekam na nią ;)

Dzisiaj porcja na działkowe fotki z soboty:

- Jeszcze żadne narcyzy nie kwitną (wczoraj zaczęły malutkie tete-a-tete)
Obrazek

- Chionodoxowe landrynki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

- Zawilce
Obrazek

- Leśny zakątek z białymi i żółtymi (jeszcze niekwitnącymi) anemonami
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

- Irysy tak ładnie przekwitały (teraz już są brzydsze :()
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Uprzejmie donoszę, że wycieczka do lasu się odbyła. Fotorelacji nie będzie z przyczyn wiadomych. :cry:
Głównym celem wycieczki było obejrzenie lasu o tej porze roku, który okazał się być bardzo rozśpiewany, pachnący...ale monotematyczny. Kwitną tylko zawilce białymi polanami.
Złoć..znalazłam i uskubnęłam.
Wawrzynka ani widu ani słychu :roll:
W końcu nazbierałam kory pod Rh :D i objechałam swoje włości-nieużytki, strasznie podorane przez sąsiadów :? i dziki :roll: :wink:
Awatar użytkownika
Karolcia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 paź 2007, o 15:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Alu,rewelacyjne zdjęcie stokrotki :D
Niepozorny kwiatek, a tak pięknie wygląda w obiektywie :D
Pozdrawiam Magda :)
x-p-k
Konto usunięte na prośbę.
Od: 3 sie 2008, o 00:13
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękności nam pokazałaś Alu! Zawsze są plusy - teraz Ty możesz się cieszyć kwiatami, które u mnie już przekwitły i zostały mi tylko na fotkach! :)
Awatar użytkownika
bogusia177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 wrz 2007, o 08:38

Post »

Piękne kwiaty pokazałaś Aluśko i ładne zakupy ,widzę że i ty lubisz lilie :P
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

judyta pisze:objechałam swoje włości-nieużytki, strasznie podorane przez sąsiadów :? i dziki :roll: :wink:
W lesie, w którym byłam w niedzielę, na takiej polanie stoi leśniczówka, i ów polana i leśniczówka jakby odgrodzona została topinamburem, zapewne aby dziki nie podjadały jakis upraw leśniczego :D ale w lesie można sobie posadzić topinambur, w ogródku niezbyt, bo jak się rozrośnie, to potem będziesz tylko z nim walczyć ;)
Madziu nieskromnie powiem, że mi to ujęcie też się podoba :oops: :P
Piotrze, właśnie, cóz byśmy zrobili tak piekna porą roku bez aparatów (wybacz Judi ;)). U Was poprzekwitały rośliny, u mnie dopiero zaczynają.
Bogusiu kocham lilie, mam m.in. liliową chorobę, wczoraj na allegro znalazłam sprzedawcę oferującego opakowania po 5 szt bulwek za 6 zł :shock: I jak z tym żyć ;)

Bardzo zimno dzisiaj się zrobiło, odczuwa się to zwłaszcza po wczorajszym ciepłym dniu. A na noc zapowiadają przymrozki, a ja wsadziłam kilka bylin na działce, hostę, mak, lilie... A na balkonie stoją już kobee. inne siewki albo padły albo ledwo zipią :twisted: W tym roku niezwykle negatywny sezon siewny.
Awatar użytkownika
judyta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2008, o 14:08

Post »

Wybaczam ;:145
A rysunki mogą być?
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

No proszę , jak przyjemnie pooglądać zdjęcia roślin , które u mnie już przekwitły!
A zdjęcia z lasu - śliczne!Alu , powiedz mi , może wiesz , czy zawilce rosnące w lesie są pod ochroną? Czy może można sobie skubnąć trochę w ramach "podtrzymania " gatunku.... :oops:
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Judi, rysunki mogą być, nawet lepsze rozwiazanie, takie kreatywne :;230
Małgosiu, zawilec gajowy nie jest pod ochroną, kiedyś myslałam, że jest inaczej ;) W ogóle jak pamiętam z dzieciństwa, to miałam fioła na punkcie przylaszczek, zawilców i złoci i martwiłam się, że wszystkie, skoro są pod ochroną (tak mi mówiono), to kiedyś z tego powodu wyginą ;)
Rośliny, które u mnie kwitną, np. na działkach kilka alejek wcześniej, też już przekwitły ;) U nas co alejka, to inny klimat :D

Po dzisiejszej wizycie na działce jestem załamana, bo przyjrzałam się wszystkim cebulowym i niewiele zamierza kwitnąć :cry: :twisted: Które kwitły rok temu, w tym sezonie, mają tylko liście i po jednym pąku, a tulipany jakieś niewyrośnięte i powyginane liście mają :cry:
A poza tym pogoda znowu nie sprzyja kwiatom, kolejny dzień pi..... jak na dworcu w Kielcach....

Chyba przebiję wszystkie liliputy :;230 :;230 Ale tak szczerze mówiąc, to już jest bezczelność zakwitnąć na takiej wysokości :roll:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Narcyzy Mount Hood jeszcze przed wybieleniem
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jaskier niedługo rozwinie swoje płatki
Obrazek

Pąki kwiatowe piwonii majowej
Obrazek

Ubiegłoroczny biedronkowy tojad ożyła :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22

Post »

Hmm...rzeczywiście maleństwa... :;230
Ale mojego liliputa nie przebiją...
Popatrz... :;230

Obrazek
Awatar użytkownika
basow@
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 gru 2007, o 21:03

Post »

Alu , maleństwa rzeczywiście masz niesamowite! Moje trochę wyższe były
Obrazek

ale Gabrysi szachownica jest bezkonkurencyjna! :lol: :lol: :lol:

Dziękuję za odpowiedź o zawilcach!Jutro jadę do lasu w takim razie na szaber! :lol:
Alu , czy możesz mi na Pw dać namiary na tego sprzedawcę lilii , o którym pisałaś ostatnio?
Pozdrawiam,Małgorzata
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Aluś, masz cudowne kwiaty wiosenne! Przylaszczki - słów brak, ranniki - zniewalajace, do tego narcyzy i cała reszta. Dla mnie rewelacja :D A te "przyziemne" tulipany może tak maja? A Ty zaraz, że bezczelne ... ;)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Masz nową odmianę tulipana - super-hiper-bomba-lux karłowatego :P
Jeśli nie podejdziesz do niego jak do tulipana to zobacz jaki jest piękny, jaki wspaniały, jaki niesamowity !
Jak dla mnie to boski :D
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

Alu wybacz, ale mocno uśmiałam się z tych tulipanów :;230
A może Iza ma rację i one tak mają, a Ty zaraz, że bezczelne :;230

Fajniusie, te żółte zawilce. Muszę je koniecznie upolować :D
Awatar użytkownika
alana
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gabi Twój liliput też uroczo wygląda :;230

Małgosiu, oczywiście chętna na lilie jesteś :D Wiesz, ja ostatecznie nie zrobiłam zakupów u kosaćca i benka ;) Zdrowy rozsądek przemówił :;230

Izo, nie mam do nich zbytnio pretensji, tylko jakby ciut wyżej te pąki kwiatowe usytuowały ;) I tak cieszę się, że zakwitł, bo w tym roku niewiele cebulowych ma pąki :(

Mariolu dla mnie tez jest boski, a jeszcze dodatkowy ich atut, to iż kwitną na "Amelkowej rabacie" ;) Chyba ustosunkowały się wzrostem do imienniczki rabaty :D

Wiolu, wybaczam, śmiech jak najbardziej usprawiedliwiony, a jeszcze w naszym czołgu beż śmiechu dziwnie by się żyło ;)

Niestety ostatniej nocy przeszedł niezły mróz, byłam na zwiadach na działce, zmarzła nowoposadzona hosta i pierwiosnek ząbkowany (ale tylko lekko kwiat), dziwnie wyglądają gałązki róży Heritage :? Jakoś dziwnie ten mróz szedł, bo tylko na rabatach wzdłuż ogrodzenia oddzielającego od sąsiadów, taki powiew chłodu dawało się odczuć jeszcze popołudniu. Chyba kolejny mróz dzisiaj się szykuje :twisted: A na innych działkach wszystkie pierwiosnki ścięte przez mróz równo, nigdy dotychczas nie widziałam zmarzniętych narcyzów - dzisiaj mogłam to zobaczyć, falami nawet ich kwiaty zmarzły. Pogoda szaleje równo, tydzień temu ponad 20 stopni, a dzisiaj ledwo 10 za dnia osiągalne było :roll:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”