Witam wszystkich jest moj pierwszy post. Ale fajnie ze jest takie zainteresowanie wsrod LICZI.
To opisze teraz jak sie powinno opiekowac liczi i jak je sie sadzi.
Liczi czyli Lychee sie sadzi z pestki odrazu po zjedzeniu owoca. Pestka powinna byc mokra i swieza i dlatego odrazu po zjedzeniu trzeba ja posadzic. Mozna tez ja maksymalnie moczyc przez 2 dni (ale trzeba uwazac zeby nie zostala slucha pestka). Pestke nie powinno sie za gleboko posadzic w ziemi (ok. 1,5 - 2,5cm w ziemie).
Po 3 tygodniach do 1,5 miesiaca zaczyna wyrastac malutka liczi. Powinno sie miec roslinke przy oknie poniewaz potrzebuje ona bardzo duzo swiatla i ciepla. Ponizej 12 stopni roslinka sie przyziebia i moze ona zginac. Dlatego najlepiej miec ja w cieplym miejscu gdzie jest duzo swiatla. Liczi powinna miec ok od 20-32 stopni ciepla.
Podlewanie powinno byc tak: Roslinka powinna byc podlewana regularnie, ale powinno sie tylko podlewac kiedy ziemia jest bardzo sucha.
Liczi jest roslina z Azji gdzie powietrze jest bardzo mokre, dlatego tez potrzebuje ta roslinka duzo wilgoci, dlatego najlepiej popryskac liscie woda, (Pol gotowana i pol kranowka) rano i wieczorem kazdego dnia.
Jest to bardzo wazne zeby woda byla pol gotowana i pol kranowa poniewaz nasza polska woda duzo ma zelaza. (A liczi nie moze miec za duzo).
Po 2 miesiacach mozna zaczac 1 w tygodniu podlewac liczi phostrogenem (jest to odzywka ktora liczi potrzebuje zeby zaczela kwitnac.)
Latem powinno sie liczi na dwor postawic lub na balkon. Ale nie zapominajcie listki pryskac woda nad ranem i pod wieczor, poniewaz powietze w europie jest bardzo sluche. (POL GOTOWANA i POL KRANOWA)
Jak roslina dostanie jakies robaki ktore zaczna zjadac nam liscie itd. to powinno sie wziasc szybko roslinke pod ciepla wode i obmyc mydlem az te robaki znikna.
Jak chcecie wiecej informacji to piscie

Pozdrawiam