To mój pierwszy post
Ściółkowanie korą
-
MoNa
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 26 kwie 2006, o 20:41
Ściółkowanie korą
Jestem w posiadaniu dość dużej ilości kory i tak sobie myślę, czy nie wysypać jej pod wszystkie drzewka i kwiaty...czy mogę tym zaszkodzić roślinkom? W czym tak w ogóle może pomóc kora, wiem tylko że nie dopuszcza do rośnięcia chwastów, ale czy tylko???
To mój pierwszy post

To mój pierwszy post
NIE USTAWAJ W BIEGU...
- janusz
- Przyjaciel Forum

- Od: 25 maja 2005, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: kora
Nie zaszkodzi w niczym.MoNa pisze:Jestem w posiadaniu dość dużej ilości kory i tak sobie myślę, czy nie wysypać jej pod wszystkie drzewka i kwiaty...czy mogę tym zaszkodzić roślinkom? W czym tak w ogóle może pomóc kora, wiem tylko że nie dopuszcza do rośnięcia chwastów, ale czy tylko???
Janusz
ogród bez winorośli to nie ogród...
- wronek89
- Przyjaciel Forum

- Od: 12 mar 2006, o 13:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
tego że kora zakwasza glebę? jeśli o to chodzi to tak.
pH kory swiezej jest zblizone do pH torfu (4,3-4,5).
Korą ściółkujemy przede wszystkim rosliny kwasolubne, ale takze byliny i rosliny skalniakowe.
Ja odradzałbym stosowanie do tych roslin ktore mają takie wymagania jakie napisalem wyzej. To jest moja rada.
pH kory swiezej jest zblizone do pH torfu (4,3-4,5).
Korą ściółkujemy przede wszystkim rosliny kwasolubne, ale takze byliny i rosliny skalniakowe.
Ja odradzałbym stosowanie do tych roslin ktore mają takie wymagania jakie napisalem wyzej. To jest moja rada.
- janusz
- Przyjaciel Forum

- Od: 25 maja 2005, o 13:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
No to powolutku doszliśmy do sensownej konkluzji.wronek89 pisze:zakwaszanie gleby przez kore nie odbywa się w duzym stopniu,
Januszu, na pewno doradzać! nie odradzać, kora to najlepszy odpadek jaki tylko zna swiat
bo z tym co wcześniej:
nie mogłem się zgodzic.Nie podsypuj kwiatów lubiących wapienną glebę lub neutralną. Chyba, ze wczesniej ją zawapnujesz, z racji tego ze kora zakwasza glebę.
Janusz
ogród bez winorośli to nie ogród...
Szyszki, kora, itp
Ostatnio nurtuje mnie problem czy zamiast kory pod rośliny które potrzebują kwasnego podoża nie zacząć stosować szyszek z lasu. Wiem, że temat ów był juz poruszany na forum, jednakże wydaje mi się, że dość fragmentarycznie
Równocześnie wydaje mi się, że przyda się takie miejsce na forum gdzie wszystko będzie dopowiedziane (o korze, szyszkach, liściach dębowych itp... których zadanie polega na zakwaszaniu podłoża pod thujami, wrzosami, rhododendronami, azaliami, magnoliami itp...)
Pytanie zadaje dlatego, że szyszek w lasach jest wystarczająco... by nie marnować pieniędzy na korę.
Jakie są plusy i minusy tych leśnych materiałów
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi nadesłane przez drogich forumowiczów..
Z serdzecznym uściskiem dłoni Broniusz
Pytanie zadaje dlatego, że szyszek w lasach jest wystarczająco... by nie marnować pieniędzy na korę.
Jakie są plusy i minusy tych leśnych materiałów
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi nadesłane przez drogich forumowiczów..
Z serdzecznym uściskiem dłoni Broniusz
Broniusz