Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.1
w moim ogródku, peonie rosna bez przesadzania od lat 60-tych. jesienia obsypuje je obornikiem bądż kompostem. wiosna dostaja troche polifoski / uniwersalna/. nic im sie nie dzieje, kwitna co roku obficie. jedna jakims cudem wyrosła na trawniku i tak rosnie od kilku lat mimo, że tuz po zakwitnięciu jest koszona razem z trawą. uparta jakaś.
Uważaj, słyszą Cię uszy wroga!
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wielce Szanowne Dziewczyny i Chłopaki.
1. Nie znam się na kwiatach . mam odrobinę pojęcia o roślinkach owocowych.
2. Kilka , chyba 6 - 7 lat temu, dostałem peonie od sąsiadki. Posadziłem je " standardowo " na stanowisku zachodnim, półcień. Cholery rosły jak szalone . Kwiatów - zero.
3. Trzy lata temu / za karę / wywaliłem je pod płot , w piasek, dużo słońca. Rosną dobrze , dochodzą do 60 - 80 cm wysokości. Kwiatów zero.
Co im jest ?
Sąsiad rolnik z wykształcenia mówi coś o konieczności posadzenia kilku krzaków, o odmianach męskich i żeńskich . Coś mi w tej opowiastce nie pasuje !
Proszę o pomoc, podpowiedz.
Najuprzejmiej informuje Wielce Szanowne Moderatorki ,że forum całe przeczytałem.
Pozdrawiam.
Napisane: Pn 01 cze 2009 15:33
Czy peonie i piwonie to, to samo ?
1. Nie znam się na kwiatach . mam odrobinę pojęcia o roślinkach owocowych.
2. Kilka , chyba 6 - 7 lat temu, dostałem peonie od sąsiadki. Posadziłem je " standardowo " na stanowisku zachodnim, półcień. Cholery rosły jak szalone . Kwiatów - zero.
3. Trzy lata temu / za karę / wywaliłem je pod płot , w piasek, dużo słońca. Rosną dobrze , dochodzą do 60 - 80 cm wysokości. Kwiatów zero.
Co im jest ?
Sąsiad rolnik z wykształcenia mówi coś o konieczności posadzenia kilku krzaków, o odmianach męskich i żeńskich . Coś mi w tej opowiastce nie pasuje !
Proszę o pomoc, podpowiedz.
Najuprzejmiej informuje Wielce Szanowne Moderatorki ,że forum całe przeczytałem.
Pozdrawiam.
Napisane: Pn 01 cze 2009 15:33
Czy peonie i piwonie to, to samo ?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Tak - to to samo 
Wydaje mi się że albo :
- ścinasz im liście za wcześnie przez co je osłabiasz
- masz zbyt głeboko posadzone piwonie.
Sama mam jedną nie kwitnącą piwonię i mam zamiar gdzieś w sierpniu wykopać ją i posadzić trochę płycej.
O żadnych męskich i żeńskich nie słyszałam.
W zeszłym roku wykopywałam i oddawałam część piwonii i w 3 miejscach widać został mi kawałek korzenia bo wiosną pojawiły się pojedyncze pędy z kwiatami.
Gdzieś słyszałam że piwonie podobno lubią jak im się troszkę korzenie uszkodzi.

Wydaje mi się że albo :
- ścinasz im liście za wcześnie przez co je osłabiasz
- masz zbyt głeboko posadzone piwonie.
Sama mam jedną nie kwitnącą piwonię i mam zamiar gdzieś w sierpniu wykopać ją i posadzić trochę płycej.
O żadnych męskich i żeńskich nie słyszałam.
W zeszłym roku wykopywałam i oddawałam część piwonii i w 3 miejscach widać został mi kawałek korzenia bo wiosną pojawiły się pojedyncze pędy z kwiatami.
Gdzieś słyszałam że piwonie podobno lubią jak im się troszkę korzenie uszkodzi.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Gieniu, Mariolo !
Dzięki za odpowiedz.
Już po napisaniu pierwszego listu powiozłem podejrzenie , że piwonie i peonie to jedna roślina.
Teraz doczytałem resztę.
Macie racje. Posadziłem je za głęboko. Moje na dodatek, więcej niż bardzo lubią słońce. O terminie przesadzania nic Wam nie napiszę, bo nie pamiętam kiedy je przesadzałem.
Ponadto melduję , że w tym roku będę miał przynajmniej jeden kwiat. / spostrzeżenie aktualne/ Pewnie znowu pomógł sekator. Pokazałem im jak on wygląda i co z nimi zrobię.
Serdecznie Pozdrawiam.
Dzięki za odpowiedz.
Już po napisaniu pierwszego listu powiozłem podejrzenie , że piwonie i peonie to jedna roślina.
Teraz doczytałem resztę.
Macie racje. Posadziłem je za głęboko. Moje na dodatek, więcej niż bardzo lubią słońce. O terminie przesadzania nic Wam nie napiszę, bo nie pamiętam kiedy je przesadzałem.
Ponadto melduję , że w tym roku będę miał przynajmniej jeden kwiat. / spostrzeżenie aktualne/ Pewnie znowu pomógł sekator. Pokazałem im jak on wygląda i co z nimi zrobię.
Serdecznie Pozdrawiam.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Przeczytałam cały wątek, ale mam pytanie odnośnie przesadzania. Piszecie, ze piwonie nie gubią liści. W takim razie jeśli chciałabym je rozsadzić (dostałam w prezencie ogródek działkowy i rosną na nim tylko piękne piwonie), to muszę oczywiście ściąć liście, ale... Ścinam, od razu wykopuję i wsadzam gdzie indziej, czy może ścinam liście, czekam trochę (a bo ja wiem, po co? aż zaschną kikuty), wykopuję i wsadzam, czy może jeszcze inaczej - typu wsadzam wiosną? Że sadzić płytko już doczytałam.
Dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za swoja niewiedzę, przyszłam tu, by się czegoś nauczyć i by na mojej działce poza starymi drzewami rosło coś jeszcze.
Dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za swoja niewiedzę, przyszłam tu, by się czegoś nauczyć i by na mojej działce poza starymi drzewami rosło coś jeszcze.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
W sierpniu-wrześniu możesz już spokojnie ścinać liście i przesadzić.
Ja ścinam niziutko ale jakieś kilutki zawsze zostają.
Pamiętaj że jeśli chcesz dzielić piwonie to oglądaj ilość pąków.
Na pewno rozpoznasz jak wykopiesz swoje piwonie.
Wątki - jak zacząć niewiele ci pomogą, każdy ma inne warunki i inne pomysły na zagospodarowanie.
Najlepiej załóż swój wątek "Mój piękny ogród" gdzie napiszesz co masz, co chciałabyś uzyskać, co lubisz i co planujesz.
Zdjęcia i szczegóły mile widziane.
Na pewno znajdą się osoby zdolne ci doradzić.
Ja ścinam niziutko ale jakieś kilutki zawsze zostają.
Pamiętaj że jeśli chcesz dzielić piwonie to oglądaj ilość pąków.
Na pewno rozpoznasz jak wykopiesz swoje piwonie.
Wątki - jak zacząć niewiele ci pomogą, każdy ma inne warunki i inne pomysły na zagospodarowanie.
Najlepiej załóż swój wątek "Mój piękny ogród" gdzie napiszesz co masz, co chciałabyś uzyskać, co lubisz i co planujesz.
Zdjęcia i szczegóły mile widziane.
Na pewno znajdą się osoby zdolne ci doradzić.
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.