Zapuszczona działka w rękach laika

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
myrtle
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 kwie 2009, o 22:02

Zapuszczona działka w rękach laika

Post »

Witam Wszystkich!
Mam działkę. Dokładnie to moi rodzice ją mają, a nie ja, a mają ją od dziadka. Dziadek zrobił z tego sad, ale go trochę zapuścił, a rodzice nie mieli zupełnie do tego głowy i teraz jest bardzo zapuszczony.....
Są tu głównie jabłonki, które wybujały, są dość gęsto i chyba im troszkę ciasno. Jest też takie poletko bezdrzewne, które bym chciała uporządkować i wyrównać, może jakąś altankę tam postawić.
Nigdy w życiu nic nie robiłam na działce, no oprócz opalania się i zrywania jabłek czy wiśni, no jeszcze porzeczki zbierałam ;-) ale nie żeby coś przycinać, kosić itp.

Bardzo was proszę o radę od czego zacząć

Zamieszczam też kilka zdjęć, abyście mieli pogląd o czym mówię

Obrazek
tak własnie wygląda działeczka (zdjęcie zrobione 13.04.09 o 9 rano)

Obrazek
a oto właśnie to bezdrzewne poletko

Obrazek
a tak wygląda działka jak się zazieleni (zdjęcie z lipca 2008)

Obrazek
a jak wejdziesz między drzewa to już w ogóle ciasno się robi i nie ma jak przejść. Jungle! ;-)
Fallenangelv
---
Od: 5 sty 2009, o 10:51
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam na forum:)

Ja bym zaczął od sekatora i piłki do drzewa.Prześwietlił korony drzew,a jak by jeszcze było za gęsto to bym się rozejrzał i wyciął parę egzemplarzy(może jakieś suche się znajdą).
Drzewa opryskał przed zarazą i trawę skosił wokół drzew .
A i bezdrzewne poletko-pewnie bym przeorał pługiem i dobrze wyrównał .

Pozdrawiam.I życzę wytrwałości w pracach,bo jak widzę roboty sporo. :D
Awatar użytkownika
myrtle
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A czy są jakieś zasady "prześwietlania koron"? Kiedy powinnam to zrobić? Czy nie jest za późno?
Pługiem przeorać? O rany! Trochę mnie przeraziłeś, ale....
mam nadzieję, że dam radę :-)
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fall, ma rację, sekator z długimi rączkami, piłka do konarów i w pierwszej kolejności usunąć wszystkie suche, nadłamane konary, widać je na ostatnim zdjęciu nawet w dżungli wieloletnich chwastów. Resztę cięcia trzeba jednak rozłożyć w czasie i nie robić niczego na łapu-capu.Przeorałabym płytko (można też glebogryzałką) nie tylko bezdrzewne poletko ale jak tylko możliwe międzyrzędzia, później wyrównać- zabronować. Ten sad jest dawno zakładany i rozstaw rzędów jest na tyle szeroki, że niewielki i bez kabiny ciągnik z pługiem (lepszy byłby koń- ale kto dziś ma konia) się zmieści. Problemem mogą być nisko zwisające uschnięte konary i z tym najpierw robimy porządek.
Myrtle, najpierw musisz wiedzieć jakie tam rosną owocowe drzewa, może niektóre trzeba będzie w ogóle usunąć i dostosować się do zasady; drzewka pestkowe (śliwy, wiśnie, czereśnie) tniemy po zbiorach a ziarnkowe (jabłonie, grusze ) na przedwiośniu.
Wieloletnie chwasty powinna załatwić trochę orka i przede wszystkim częste koszenie trawy.
Awatar użytkownika
myrtle
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

Gieniu
W części, którą chciałabym najpierw uporządkować są same jabłonki. Czy nie jest za późno na cięcię? Jak mam rozpoznać, które gałęzie są suche? Na razie wszystkie są bezlistne (a tylko po tym potrafiłabym rozpoznać :oops: )
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Myrtle, w jakim regionie masz działkę? U nas wszystkie drzewka już ostro ruszyły, na czereśniach, wiśniach, śliwach ( oprócz gruszy) są już widoczne pączki kwiatowe.
Suche konary możesz obciąc nawet jak się drzewa zaczną rozwijać i wtedy nie pomylisz się na pewno. O przycinaniu drzewek na forum jest parę wątków, proponuję Ci abyś je najpierw przeczytała, lepiej poczekać z cięciem niż coś zniszczyć, bo potem trudno naprawić, jeszcze przez jeden sezon świat się nie zawali. Do sierpnia i września jest sporo czasu a wtedy przycina się pestkowe . I tak będziesz mieć mnóstwo roboty przy uporządkowaniu trawnika.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”